Shakshuka is een gerecht uit de Midden-Oosterse keuken en wordt meestal geserveerd in een pan of tajine met een stuk brood om in de saus te dippen. Het is een groentemengsel van tomaten, paprika, pepers en knoflook gebakken in de pan met daarin eieren gepocheerd. Het wordt meestal als ontbijt gegeten. Ik heb nu een heerlijke shakshuka met bulgur, avocado en feta recept voor jullie.

 

Eiergerecht

 

Naast dat shakshuka veel in Noord-Afrikaanse en Arabische landen wordt geserveerd (onder andere Tunesië, Libanon, Marokko, Israël en Egypte) zien we het ook in heel veel andere gebieden. Zo kent Turkije bijvoorbeeld menemen wat op praktisch hetzelfde neerkomt, Spanje de pisto manchego en Mexico het onbijtgerecht huevos rancheros.
Door er bulgur bij te serveren is het een complete maaltijd geworden. Je kunt een grote pan bereiden of maak een klein pannetje voor jezelf.
In plaats van gekookte bulgur kan je ook rijst, farro, quinoa, o.i.d. gebruiken in dit gerecht.

Shakshuka met bulgur, avocado en feta

 

Shakshuka

 

Als je niet bekend bent met shakshuka: het is een Noord-Afrikaans en Midden-Oosters gerecht dat bestaat uit ‘gepocheerde’ eieren in een pittige tomatensaus. De saus zit vol met gekarameliseerde uien, tomaten, rode paprika, rode chilipepers en knoflook.
Ik heb extra verwarmende kruiden toegevoegd zoals komijn en gerookte paprika.

 

Nadat je de tomaten (eventueel uit blik) hebt toegevoegd) kook je de saus ongeveer 10 minuten.
Vervolgens voeg je de eieren toe.
Maak kleine putjes in de saus, zodat je elk ei op zijn eigen plek kunt kraken. Zet het vuur helemaal laag, dek de koekenpan af met een deksel en laat de eieren op het fornuis koken in de smaakvolle gekruide saus. Het resultaat zijn absoluut heerlijke eieren, met veel extra tomatensaus om op geroosterd brood te lepelen.
Om het nog lekkerder te maken, serveer ik deze shakshuka met een frisse, pittige avocadosalade boordevol citroen, zoute fetakaas, zilte olijven, lente-uitjes en verse peterselie. Dit is natuurlijk ook heerlijk bovenop de toast. Ik denk dat de beste aanpak is om bij elke hap een beetje van alles te krijgen.

 

Een hartig ontbijt-, brunch- of lunch recept dat hopelijk jouw nieuwe favoriet wordt. Eieren gepocheerd in een pittige rode peper-tomatensaus en geserveerd met avocado en fetakaas. Het is een gedurfd, smaakvol gerecht dat niet alleen eenvoudig te maken, maar ook buitengewoon bevredigend is. Serveer het met wat brood geroosterd in olijfolie voor het ultieme brunchfeest!

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Shakshuka met bulgur, avocado en feta: