Deze beluga linzen met gele biet en paddenstoelen is een heerlijk vegetarisch gerecht. Serveer het als lunch of zelfs als avondmaal is het lekker met een stuk brood erbij. Ik heb van een hele grote gepofte gele biet een soort ‘steaks’ gesneden en deze in een grillpan gegrild waardoor het een lekkere smaak krijgt. Dit gerecht is een symfonie van smaken en texturen.

 

Linzen

 

Linzen zijn goed voor ons, behalve dat ze heel gezond zijn bevatten ze ook nog eens veel eiwitten, ijzer en vezels. Daarom is het een perfecte vleesvervanger. Mocht jij overwegen om minder vlees te eten, of zelfs helemaal geen vlees te eten, voeg dan linzen aan jouw maaltijd toe. Gemiddeld bevatten linzen ongeveer 10 gram proteïne per 100 gram. Daarbij zijn ze ook nog erg voedzaam.

 

Beluga linzen zijn kleine zwarte linzen. Ze zien er ongekookt uit als kaviaar en daarom heten ze ook beluga. Het is – vanwege de verfijnde smaak – sowieso de kaviaar onder de linzen.
Ik gebruik deze linzen graag omdat ze niet zo’n lange kooktijd nodig hebben en omdat ze niet voorgeweekt hoeven te worden. Beluga linzen zijn goed te gebruiken in salades, couscous of pilav. En door een hoge voedingswaarde en eiwitten ideaal voor veganisten, vegetariërs of sporters.
Beluga linzen vind je meestal in speciaalzaken zoals Ekoplaza. Ik had nog wat linzen over en heb daar een lekkere herfstsalade van gemaakt.

Beluga linzen met gele biet en paddenstoelen

Ben jij ook zo gek op linzen? Probeer dan ook eens deze heerlijke Crispy linzen salade.

 

Gele bieten

 

In de Dutch Food Week, heb ik op de Thank a farmer day drie verschillende lokale boeren bezocht. Een daarvan was Martin Topper van Zonneheerdt, een enthousiaste en bijzondere boer. Martin is vooral gespecialiseerd in gekleurde wortelen en bieten. Hij liet ons het een en ander zien van zijn bedrijf en ook hoe de groenten gesorteerd worden.

 

De wortelen moeten allemaal dezelfde lengte hebben voor de supermarkten en daarbij valt ongeveer 30% van zijn oogst af. Hoe bizar is dit eigenlijk hè, want er is niets mis met deze wortelen. Ze komen in een grote krat terecht en dit fungeert als voer voor de koeien. Ik blijf het zonde vinden. Ook zag ik grote bieten liggen en vroeg hem of ik er een paar mocht meenemen. Een van die grote gele bieten heb ik verwerkt in dit gerecht. Van de rest van deze grote biet heb ik weer een heerlijke bietensalade gemaakt.

 

 

En je kunt van nog meer groenten ‘steaks’ maken. Zoals bijvoorbeeld deze Knolselderij steak en/of Pompoenplakken. Mocht je geen grote bieten kunnen vinden bij jouw groenteboer, maak de steaks dan van knolselderij of flespompoen.

 

Tip:

 

Koop een lekkere paddenstoelenmix voor dit gerecht of stel dit zelf samen bij jouw groenteboer.

Hoe je de bieten in de oven kunt poffen*, lees je hier.

 

 

Recept Beluga linzen met gele biet en paddenstoelen: