Omdat manlief 26 jaar in Amerika heeft gewoond, staan hier regelmatig Amerikaanse gerechten op tafel. Zo ook dit heerlijke gehaktbrood Amerikaanse stijl. Gehaktbrood oftewel meatloaf is een populair gerecht in Amerika. En het voordeel van zo’n meatloaf is dat je veel monden kunt vullen.

 

Gehakt

 

Gehakt is een veelzijdig product, je kunt er heerlijke gehaktballen van maken of kleine balletjes, groente ermee vullen, rul bakken of zo’n heerlijk gehaktbrood ervan maken. Ik heb voor dit gehaktbrood gehakt half om half gebruikt, als je het van alleen rundergehakt maakt kan het nogal droog worden. En ja het is een hele lijst met ingrediënten, maar het voordeel is dat je dit voor veel mensen kunt maken. En als je iets overhoudt dan doe je de volgende dag lekker een plak gehakt op je boterham.

 

In alle landen worden gerechten gemaakt met gehakt. Zo wordt in Midden-Oosterse landen veel lamsgehakt gebruikt voor bijvoorbeeld Köfta. In China gebruiken ze weer veel varkensgehakt zoals bijvoorbeeld in dit Dan Dan noedels recept. En wie kent niet de Zweedse gehaktballetjes of de Spaanse Albondigas? Maar de Nederlandse gehaktbal is op z’n tijd ook niet te versmaden.

 

Gehaktbrood

 

Meatloaf, gehaktbrood of vleesbrood wordt gemaakt van gehakt wat in de oven wordt gebakken. Je kunt het warm eten, maar ook koud op brood is het erg lekker. Meestal wordt het in een langwerpige vorm gemaakt, ik heb hiervoor een groot cakeblik voor gebruikt. Als je het gehakt hierin doet en een half uurtje bakt in de cakevorm, er dan uithaalt en dan verder afbakt in de oven krijg je een mooi goudbruin resultaat. Maar natuurlijk kan je ook gewoon het gehakt vormen met de hand en dan gebruik je het cakeblik niet. Dit is iets minder werk.

 

Het gehakt wordt meestal aangemaakt met fijngesneden groenten, verse kruiden, specerijen, spekjes, ei, paneermeel en soms ook gevuld met gekookte eieren. En voor een mooie afwerking wordt het afgelakt met een saus.

 

Ben jij ook zo gek op gehaktbrood? Dan heb ik nog dit heerlijke en pittige gehaktbrood of het feestelijke gehaktbrood voor de Kerst met cranberries.

 

Tips:

 

Extra nodig: een cakeblik van 30 x 12 centimeter.
Serveer het gehaktbrood met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes en een lekkere groene salade.

 

 

Recept Gehaktbrood Amerikaanse stijl: