Het is december, de feestmaand bij uitstek. En daar hoort lekker eten bij. Deze gehaktstaaf van varkensgehakt is zo’n lekker gerecht. Het is eigenlijk een mega saucijzenbroodje oftewel een hartige banketstaaf. Leuk om te maken als borrelhapje met Sinterklaas of als voorgerecht met de Kerstdagen. Lekker warm uit de oven met een krokant bladerdeegkorst.

 

Gehaktstaaf

 

Een hartige gehaktstaaf wordt dus gemaakt van gehakt. Ik heb nu heerlijk varkensgehakt van het Livar varken gebruikt. Het is heerlijk licht gekruid gehakt van Limburgs varkensvlees. Maar je kunt ook ander gehakt gebruiken zoals kipgehakt, rundergehakt, gehakt h.o.h. of zelfs vegetarisch gehakt.

 

Je maakt het gehakt aan met kruiden, specerijen, gedroogd fruit en noten en rolt het dan op. Daarna rol je het in bladerdeeg en dit bak je lekker krokant in een hete oven. Niet te moeilijk om te maken, maar het ziet er wel super feestelijk uit. Maak een rol van het gehakt wat iets korter is dan het bladerdeeg en rol hem daar strak in op (zie foto’s gallery).
Omdat cranberries er echt bij horen in december, heb ik deze gebruikt in het gehakt. Daarbij salie en pecannoten voor extra smaak en crunch. De Chinese 5-spice kruidenmix oftewel vijfkruidenpoeder is een heerlijke smaakmaker. Het bevat szechuan peper, venkelzaad, kruidnagel, steranijs en kaneel. Deze laatste drie specerijen passen natuurlijk heel goed in deze feestmaand.

 

De gehaktstaaf is klaar als het bladerdeeg een mooie goudbruine kleur heeft. Wil je er zeker van zijn dat het gehakt gaar is, gebruik dan eventueel een kernthermometer om de temperatuur van het gehakt te checken, maar in 45 minuten zou het gehakt wel gaar moeten zijn. De kerntemperatuur voor het gehakt moet 70°C zijn. Lees hier alles over kerntemperaturen van vlees.

 

Deze gehaktstaaf kan je ook als hoofdmaaltijd eten met een lekkere groene salade erbij. En mocht er wat overblijven, dan is het de volgende dag koud als lunch ook nog lekker. Maar ik denk niet dat er iets overblijft, daar is het te lekker voor.

 

Tips:

 

De nigellazaadjes koop ik altijd in een Turkse winkel. Mocht je ze niet kunnen vinden, gebruik dan sesamzaadjes of maanzaadjes hiervoor in de plaats.

Serveer bij deze gehaktstaaf een lekkere zelfgemaakte chutney*. Dit kan een chutney van kweepeer en cranberry, pruimenchutney, mangochutney of een chutney van appel en rozijnen zijn.

En wil jij een lekkere zoete banketstaaf maken, dan heb ik hier het recept voor jou.

 

 

Recept Gehaktstaaf van varkensgehakt: