Zijn ze niet schattig, deze kleine halloumiburgertjes? Heerlijke vegetarische burgers die je zelf heel makkelijk kunt maken. Serveer ze als borrelhapje, door een salade of op een lekker broodje. En verwerk er stiekem groente in, zodat de kids er geen erg in hebben dat ze een portie groente naar binnen krijgen. Als ze vragen: wat eten we vandaag? En je zegt hamburgertjes, dan zit het meestal wel goed met ze.

 

Halloumi

 

Ik ben gek op deze kaas. Het is een (half)harde gepelde kaas gemaakt van geiten- en schapenmelk. Het is een kaasje wat gebakken of gegrild kan worden zonder dat het smelt.
Daarom is het een fijne vleesvervanger, vooral ook vanwege de eiwitten die erin zitten.
Het kaasje komt oorspronkelijk van het eiland Cyprus, waar het al eeuwenlang gemaakt wordt. Het lijkt een beetje op feta, maar is toch weer heel anders qua structuur en het feit dat het niet smelt. Feta smelt op een gegeven moment wel als je het bakt of grilt.

 

Het kaasje is behoorlijk zout, houd daar rekening mee. Daarom is het lekker op een frisse salade, bij fruit of met frisse verse kruiden zoals munt. De toepassingen van halloumi zijn oneindig en ik heb diverse recepten met halloumi op de site staan.
Wacht dacht je bijvoorbeeld van deze Gegrilde halloumi en nectarine salade, Roergebakken peultjes, prei en rijst met halloumi, Arabische ratatouille met halloumi, Halloumi spiesjes voor op de barbecue of deze heerlijke Halloumi frieten met een pittige mayonaise.

 

Burgers

 

Behalve de hamburger die van vlees gemaakt wordt, kan je van allerlei soorten vlees, kip, vis, groenten of peulvruchten burgers maken. En dit hoeft niet eens een ronde platte bal te zijn, zoals we de hamburgers kennen. Een broodje belegd met visfilets gepaneerd en gebakken, kipdijfilets gegrild of grote portobello paddenstoelen kunnen allemaal doorgaan als burger. Laat je fantasie erop los en ga aan de verantwoorde burgers.

 

 

Recept Halloumiburgertjes: