Heerlijk, het seizoen van de Hollandse Nieuwe is weer begonnen. Ach wat is dat toch lekker; die smeuïge zilte smaak van de haringen. Ik ben er dol op! Lekker om zo op te eten, maar natuurlijk ook zalig om te verwerken in een salade zoals deze heerlijke haringsalade met aardappel en rucola. Haring geserveerd met gekookte krieltjes, augurken, dille en rode ui, klassieker wordt het niet. Maar het blijft lekker!
Serveer deze salade als lunch of als voorgerecht.

 

Hollandse Nieuwe

 

Het haringseizoen was dit jaar iets uitgesteld, maar dit kwam zeker ten goede van de haringen. En als de Hollandse Nieuwe er dan is, kunnen we er extra van genieten. Dit jaar werd op 22 juni het eerste vaatje haring traditioneel geveild voor een goed doel. Hiermee werd het haringseizoen ingeluid.

 

Volgens de Nederlandse warenwet mag je haring alleen ‘Hollandse nieuwe’ noemen als de haring is gevangen vanaf de start van het seizoen (juni) tot en met 30 september. Daarna wordt deze haring ‘maatjesharing’ genoemd.
Maatjesharing is dus eigenlijk dezelfde haring als Nieuwe haring.
Verse maatjesharing kan je maximaal 1 dag bewaren in de koelkast. Voorverpakt haring uit de supermarkt blijft ongeveer 5 dagen goed. Bekijk hiervoor de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

 

Haring gezond

 

Het eten van haring eten is supergezond, want haring behoort tot de vette vissoorten. Een vis wordt ‘vet’ genoemd als deze meer dan 5 procent vet bevat.
Vette vissen bevatten Omega 3-vetzuren. Deze vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten en zijn goed voor onze hersenen.
Vroeger was het spreekwoord: haring in het land, de dokters aan de kant.
Maar te veel haring eten is nu ook weer niet goed. Dit komt o.a. door het zoutgehalte van de vis, hiervoor moet je wel oppassen. Zeker als je een te hoge bloeddruk hebt.
Een of twee haringen per week is al voldoende om van de gezonde eigenschappen van de vis te profiteren.

 

Nog meer haring recepten:

 

Haringsalade met courgette en mango
Poke bowl met haring en rode bietrijst
Haringtartaar met biet en ei
Aziatische haring tartaar met kroepoek
Bulgursalade met haring
Haring rode bietsalade met appel en dille

 

Wat drinken we erbij

 

Een lekkere wijn-spijscombinatie met haring is een glas Champagne of een droge Fino Sherry of Manzanilla. Maar ook de combinatie met een glaasje ijskoude wodka, Korenwijn of Aquavit is een beproefd recept.

 

 

Recept Haringsalade met aardappel en rucola: