Geloof het of niet, deze sperziebonen salade met bietjes en tomaatjes is ontstaan met de restjes groenten die ik nog in de koelkast had liggen. En het is een super geslaagde combinatie geworden, al zeg ik het zelf. Een salade met een lekkere balsamico dressing en verse dille. Lekker fris met knapperige boontjes, aardse bietjes en sappige tomaatjes. Daarbij nog een zuurtje van de rode ui en het zoute van de fetakaas. Ga snel in jouw koelkast kijken wat jij nog hebt liggen en of je daar ook zo’n lekkere salade van kunt maken.

 

No-waste

 

Ik heb een hekel aan voedselverspilling en probeer zoveel mogelijk alles op te maken. Omdat ik nogal vaak verse groenten uit onze polder krijg en wij meestal maar met z’n tweeën aan tafel zitten, blijft er nogal eens wat over. De gepofte bietjes waren over van deze heerlijke Bietjes salade met kersen en burrata en de sperziebonen van deze Pittige frittata met kikkererwten en boontjes. Het voordeel hiervan is dat je snel een salade in elkaar flanst van de restjes gekookte groenten.

 

Daarnaast had ik nog een zakje waterkers en feta in de koelkast liggen en gekleurde tomaatjes in de vensterbank. En ik heb altijd een potje met ingemaakte rode uiringen in de koelkast staan.

 

Variaties

 

Je hoeft het recept voor deze salade natuurlijk niet helemaal op de letter te volgen. En je hoeft er ook niet speciaal groenten voor te koken. Kijk wat er nog in de koelkast ligt, wellicht dat je daarmee ook een lekkere salade kunt maken.

 

Sperzieboontjes heb je misschien nog wel in de vriezer liggen, gebruik die dan.
Bietjes kan je ook voorgekookt kopen en gebruiken.
Kleine gekleurde tomaatjes heb je waarschijnlijk wel in huis om lekker van te snacken voor jouzelf of de kinderen.

 

Waterkers sla is een lekkere pittige groene bladgroente, deze kan je vervangen door rucola of veldsla.
Als je niet van feta houdt, kan je hiervoor geitenkaas of kleine blokjes oude kaas nemen.
En in plaats van pijnboompitten kan je nootjes, zaden of andere pitten gebruiken wat je misschien in huis hebt.
Behalve dille is verse basilicum, peterselie of bieslook ook erg lekker.

 

Tips:

 

Het recept voor de ingemaakte rode uiringen* vind je hier.

Als je geen witte balsamico kunt vinden, dan neem je de ‘gewone’ of een witte wijnazijn.

 

 

Recept Sperziebonen salade met bietjes en tomaatjes: