Ik heb toch een heerlijk verwarmend soepje voor jullie. Een koolraapsoep met miso, gebakken paddenstoeltjes erop en met een paar druppels Sriracha voor extra pit. Hier word je wel lekker warm van op een koude dag. Een makkelijk recept voor een soep boordevol winterse groenten welke op smaak is gebracht met miso. Gezond, voedzaam, lekker romig en vol smaak. Comfortfood in een kom, vooral op een koude dag.

 

Koolraap

 

Koolraap is een vergeten groente en dat is jammer. Het is een heerlijke knol die tot de koolfamilie behoort. Koolraap en knolraap worden vaak door elkaar gehaald, maar het zijn twee totaal verschillende groenten. Koolraap heeft een ruwe groengele/paarse schil en wordt meestal gekookt of gestoofd gegeten, maar je kunt het ook rauw eten in een koolsalade bijvoorbeeld. Net zoals diverse andere koolsoorten is het rijk aan vitamines, mineralen en vezels.
De koolraap is lichtgeel van binnen en heeft een zoetige en zacht aromatische smaak. Het hartige van de miso past daar heel goed bij.
Deze groente is verkrijgbaar vanaf oktober t/m maart.
Hier vind je een nog heerlijke Tempura van koolraap.

 

Miso

 

De Japanse miso pasta wordt gemaakt van gefermenteerde sojaboontjes, rijst, gerst en zout. Hoe lichter de kleur van de miso, hoe minder krachtig de smaak is. Ik heb rode miso in deze soep gebruikt, maar de witte miso is ook prima. De witte kan je waarschijnlijk wel in een grotere supermarkt vinden, de andere miso soorten kan je het beste online bij een toko bestellen.
Miso geeft een gerecht een hartige smaak mee, de zogenaamde umami smaak.
Kan je geen miso vinden, vervang het dan door sojasaus (pas op, sojasaus is wel een stuk zouter).

 

Maar als je dan toch miso gekocht hebt, maak er dan ook deze heerlijke Kip met miso, Sushibowl met bloemkoolrijst, zalm en miso, Misosoep, Aubergines met miso of Misoboter ervan.

 

Tips:

 

Bereid de soep met een lekkere zelfgemaakt groentebouillon.

Serveer de soep met naanbrood of een stokbroodje.

Sriracha kan je eventueel vervangen door sambal. Houd je niet van pittig, laat het dan achterwege.

De soep blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast.

 

 

Recept Koolraapsoep met miso: