Wij zijn gek op asperges en eten deze zoveel mogelijk als ze in het seizoen zijn. Ik probeer ze elke keer op een andere manier te bereiden. Deze keer zijn het Aziatische gegrilde groene asperges geworden. De Aziatische smaken gaan heel goed samen met de gegrilde asperges en de cashewnoten geven het een lekkere crunch.

 

Groene asperges

 

Groene asperges zijn eigenlijk witte asperges die boven de grond gekweekt zijn. Deze asperges hebben iets meer smaak dan de witte. Daar waar de witte asperges erg verfijnd zijn, kan je de groene voor wat robuustere recepten gebruiken, zoals deze met Aziatische smaken. Groene asperges hebben ook als voordeel dat ze niet geschild hoeven te worden.
Je kunt groene asperges koken, stomen, bakken, grillen of wokken. Gegrild vind ik ze erg lekker en krijgen ze nog meer smaak.

 

Let bij het kopen van asperges dat ze er vers en stevig uitzien. Voor dit gerecht heb ik niet al te dikke asperges uitgekozen. Mocht jij toch erg dikke asperges gekocht hebben, dan kan je ze van tevoren even beetgaar koken voordat je ze gaat grillen. Of je snijdt ze in de lengte doormidden, dan zijn ze ook sneller gaar.
Bewaar asperges niet te lang in de koelkast. Het beste kan je ze in een vochtige theedoek wikkelen en in de groentelade bewaren.

 

Serveer dit gerecht als voorgerecht voor twee of vier personen. Of als hoofdgerecht voor twee personen, serveer er dan bijvoorbeeld nog deze Koreaanse pittige kipkluifjes, Buikspek met 5-spices en chili-knoflooksaus bij. Of als je het vegetarisch wilt houden deze heerlijke Paddenstoelspiesjes met zwarte bonensaus.

 

Aziatische smaken

 

Wij houden van de smaken uit Azië, vooral de umami smaken die je krijgt van bijvoorbeeld sojasaus, vissaus en miso en de pit van pepers. Ik heb in dit recept rode peper, knoflook, sojasaus, limoensaus, agavesiroop en sesamolie gebruikt om de asperges Aziatische smaken mee te geven. De peper en knoflook geven de asperges pit, de sojasaus maakt het lekker zout, het limoensap geeft het een zuurtje en de agavesiroop weer een zoetje. Daarbij nog de heerlijke smaak van de sesamolie, dit maakt de dressing compleet.
Voor Aziatische producten ga ik altijd naar AsianFoodLovers.

 

 

Recept Aziatische gegrilde groene asperges: