De Aziatische keuken

De Aziatische keuken

De Aziatische keuken is een ruim begrip. Het omvat verschillende regionale keukens uit Centraal-, Oost-, Noord-, Zuid-, Noordoost- en West-Azië. En elke regio heeft zo zijn eigen producten, eigen keuken, tradities en manier van koken. Dit heeft te maken met de cultuur van dit land of deze regio. Wel is het kenmerk van de Aziatische keuken dat het om verse en kleurrijke producten gaat en bijzonder smaakvolle gerechten De gerechten zijn meestal gezond, makkelijk en snel te bereiden. Het is een waar culinair avontuur en wij zijn er gek op.

De Aziatische keuken

 

Azië

 

Azië is het grootste continent met de meeste inwoners en culturen. En elke cultuur kent zijn eigen keuken. Veel gebruikte producten in deze landen zijn rijst, knoflook, gember, pepers en sojaproducten. Roerbakken, frituren en stomen zijn de gebruikelijke kookmethodes.

 

Hoewel rijst in de meeste Aziatische keukens wordt gebruikt, zijn er verschillende rijstsoorten per regio. Zo is basmati rijst heel populair in India en jasmijnrijst wordt veel gebruikt in Zuidoost-Azië. In China is langkorrelige rijst populair en in Japan en Korea gebruiken ze graag kortkorrelige rijst.
Curry is een populair gerecht in Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en Oost-Azië. De currygerechten vinden hun oorsprong in het Indiase subcontinent. Waar ze in Noord-India, Bangladesh en Pakistan voornamelijk yoghurt als basis gebruiken, wordt in Zuid-India, Sri Lanka en Zuidoost-Azië meestal kokosmelk gebruikt als basis.

De Aziatische keuken

 

Centraal-Azië

 

Onder Centraal-Azië vallen de landen Kazachstan Oezbekistan Turkmenistan Kirgizië Tadzjikistan Afghanistan.
De meeste landen in Centraal-Aziatische hebben vergelijkbare keukens met elkaar en met hun buurlanden. Een bekend gerecht is bijvoorbeeld de Pilaf, welke weer in elk land anders bereid wordt.

 

Oost-Azië

 

De Oost-Aziatische keuken omvat de Chinese, Japanse, Koreaanse, Mongoolse, Singaporese, Taiwanese en Tibetaanse gerechten. Aangezien dit de meest bevolkte regio van de wereld is, heeft het heel veel regionale keukens (vooral in China). Voorbeelden van basisvoedsel zijn rijst, noedels, mungbonen, sojabonen, zeevruchten (Japan heeft de hoogste consumptie van zeevruchten per hoofd van de bevolking), schapenvlees (Mongolië), paksoi (Chinese kool) en thee. De gerechten in deze regio zijn vergelijkbaar met de Zuidoost-Aziatische keuken vanwege culturele en etnische menging.

 

Noord-Azië

 

De Noord-Aziatische keuken is vaak synoniem met de Russische keuken, omdat heel Noord-Azië deel uitmaakt van de Russische Federatie.

 

Zuid-Azië

 

De Zuid-Aziatische keuken omvat de Indiase, Pakistaanse, Bangladesh en Nepalese keuken. Het eten wordt in dit deel van de wereld op smaak gebracht met verschillende soorten chilipeper, zwarte peper, kruidnagel en andere sterke kruiden en specerijen. Hier wordt vaak gekookt met gearomatiseerde boter en ghee. Kurkuma en komijn worden veel gebruikt om curry’s te maken.
Veel gebruikte vleessoorten zijn lamsvlees, geitenvlees, vis en kip. Rundvlees komt minder vaak voor omdat de koe een speciale plaats inneemt in het hindoeïsme. En het eten van varkensvlees wordt door alle moslims als een taboe beschouwd en wordt door sommige hindoes vermeden.

 

Zuidoost-Azië

 

De Zuidoost-Aziatische landen zoals Thailand, Maleisië, Singapore, Filipijnen, Vietnam en Indonesië leggen sterke nadruk op licht bereide gerechten met een sterk aromatisch bestanddeel. Met smaken als citrus en kruiden zoals limoen, koriander en basilicum. Ingrediënten in deze regio zijn vergelijkbaar met die in Oost-Aziatische keukens, waarbij vissauzen worden gebruikt voor saus en de toevoeging van ingrediënten zoals laos, tamarinde en citroengras. Kookmethoden omvatten ook een balans tussen roerbakken, koken en stomen.

 

West-Azië

 

De West-Aziatische keuken van de Arabische landen, Israël en Iran overlapt aanzienlijk met de Midden-Oosterse keuken.
De keuken van deze regio is divers en toch enigszins hetzelfde. Veelgebruikte ingrediënten zijn olijven en olijfolie, pita’s, honing, sesamzaadjes, dadels, sumak, kikkererwten, munt en peterselie. Enkele populaire gerechten zijn kibbeh en shoarma.
Granen vormen de basis van het West-Aziatische dieet, zowel historisch als vandaag. Tarwe, gerst en rijst zijn de belangrijkste bronnen van basisvoedsel. Brood is een hoofdbestanddeel, dat praktisch bij elke maaltijd wordt gegeten.
Geklaarde boter en olijfolie wordt veel gebruikt in deze keukens.
Lamsvlees en schapenvlees is het favoriete vlees van West-Azië. Varkensvlees is verboden in zowel de islam als het jodendom, en wordt daarom niet gegeten in deze regio.

 

Maar voor de meesten van ons zal de Aziatische keuken, de gerechten uit de Chinese, Japanse, Indiase, Indonesische, Koreaanse en Thaise keuken het meest bekend zijn.
Ook hier zijn de verschillen in gerechten ontzettend groot.
Enkele bekende gerechten uit deze keukens zijn:

 

De Aziatische keuken

Gebakken rijst uit China
Het gerecht gebakken rijst (fried rice) uit China is al eeuwenoud. Omdat men het zonde vindt om voedsel wat overblijft weg te gooien, is dit gerecht ontstaan. Zij zien voedsel als iets heiligs en dat gooi je niet zomaar weg. Omdat rijst van zichzelf weinig smaak heeft, wordt het op smaak gebracht met knoflook, ui, sojasaus en iets pittigs. Vaak wordt er behalve groenten ook nog een ei doorheen gebakken.

 

De Aziatische keuken

Sushi uit Japan
Zeg je Japan, dan zeg je sushi. Het maken van sushi in Japan is een heel ritueel en niet te vergelijken met wat wij hier sushi noemen. Het is voor de Japanners een ware kunst.
Speciale sushi rijst en spartelverse vis heb je nodig om deze heerlijkheid te maken. En dan niet te vergeten de smaakmakers zoals wasabi, sojasaus en ingelegde gember erbij.

 

De Aziatische keuken

Pad Thai uit Thailand
Dit is toch wel één van de bekendste gerechten uit Thailand en dat is niet voor niets. Heerlijke rijstnoedels met roergebakken ingrediënten zoals lente-ui, taugé, ei en keuze uit vlees, tofu of garnalen. Het gerecht wordt op smaak gebracht met knoflook, vissaus, rode peper en palmsuiker en geserveerd met limoen, koriander en pinda’s.

 

De Aziatische keuken

Laksa noedelsoep
Laksa, curry laksa of Singapore laksa is een pittige curry noedelsoep uit de Aziatische landen, Maleisië, Indonesië en Singapore. Het is een mix van Maleisische, Indonesische, Chinese en Indiase smaken. In vele variaties geliefd en bekend over de hele wereld. Deze Laksa noedelsoep met garnalen is mijn variatie op dit gerecht, een snelle hartverwarmende versie met garnalen, noedels en sugar snaps. Klaar in slechts 15 minuten.

 

De Aziatische keuken

Vietnamese Spring Rolls
Spring rolls zijn ontzettend lekker als voorgerecht of lunch. Het vergt wel wat snijwerk en het betere rolwerk. Je kunt ze op twee manieren maken, oprollen en halverwege het rollen de uiteindes naar binnen vouwen zodat je mooie dichte ‘pakketjes’ krijgt of oprollen en de losse uiteinden eraf snijden.
springrolls met garnalen en pindasaus.

 

De Aziatische keuken

Curry uit India
Ik ben gek op curry’s. De Indiase keuken wordt in ons land ook steeds populairder. Vooral de diverse curry’s zoals Kip Madras, Vindaloo, Butter Chicken, Tikka Masala en Kip Korma. De ene nog pittiger dan de andere, maar oh wat een heerlijke gerechten vol met specerijen uit dit land.

 

De Aziatische keuken

Saté uit Indonesië
En dan als laatste natuurlijk het overbekende sateetje. Het stokje met geroosterd vlees en de heerlijke pindasaus erbij. Je kunt saté maken van geitenvlees, varkensvlees, rundvlees en kip. Maar ook van vis of schaaldieren. Maak het lekker zelf en vergeet de kant-en-klare sateetjes uit de supermarkt.

 

Smaakmakers

 

Voor de Aziatische keuken zijn de smaakmakers essentieel om het gerecht op smaak te brengen. Je kunt tegenwoordig al heel veel van deze bijzondere smaakmakers vinden in de supermarkt, maar de speciale ingrediënten vind je in een toko of online. De authentiek Aziatische producten bestel ik online bij Asian Food Lovers.

Hier vind je een lijstje van de lekkerste smaakmakers uit deze keukens:

 

Chinese smaakmakers zijn sojasaus, oestersaus, shoahsing rijstwijn en vijfkruidenpoeder (5-spices).

Japanse smaakmakers zijn sojasaus, miso, dashi, mirin en rijstazijn.

Indiase smaakmakers zijn o.a. garam masala, kerrieblad, mosterdzaadjes en tamarinde.

Indonesische, ketjap (manis of asin), sambal, lombok, trassi, sereh en djeroekk poeroet limoenblaadjes.

De bekendste Koreaanse smaakmaker is toch wel gochujang een pittige gefermenteerde chilipasta. En dan natuurlijk de kimchi dit is een gefermenteerde pittige kool wat als bijgerecht wordt geserveerd.

Thaise smaakmakers zijn Nam pla (vissaus), de zelfgemaakte currypasta’s, tamarinde en palmsuiker.

 

 

Ik hoop dat ik jullie een beetje wegwijs heb gemaakt in de Aziatische keuken.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden