Kip gemarineerd in een marinade van harissa, honing en sinaasappel geeft een heerlijke zoete en sticky en kip. Maak het zo pittig als je zelf wilt door meer of minder harissa te gebruiken. Het is een recept van de Britse TV-chef Sabrina Ghayour, ik zag het haar eens bereiden en heb toen gelijk het recept opgezocht omdat het mij heerlijk leek. En dat was het dus ook, heerlijke kippenbouten met harissa en sinaasappel!

 

Sabrina noemt het een Perzisch geïnspireerde marinade, maar door de rozenharissa kan het ook Marokkaans zijn volgens mij. Maak niet uit, de geur en smaak van dit zoete en rokerige kipgerecht, zou ook geïnspireerd kunnen zijn op de smaken van Noord-Afrika. In combinatie met een lekkere couscous salade bereid je dit feest voor 4 (of meer) personen in slechts 45 minuten en geniet je van de smaaksensatie die je te wachten staat.
Gegrilde kippenbouten met harissa en sinaasappel zorgen voor een rijke en heerlijke doordeweekse avondmaaltijd! Perfect gekruide gegrilde kip wordt gemarineerd in een zoete en rokerige rode pepersaus, met knoflook en sinaasappel …. een gerecht om van te watertanden!

 

Kip

 

Ik ben dol op kip, dat komt waarschijnlijk omdat ik in Barneveld ben geboren en getogen. Wij aten vaak kip, maar ja wat wil je met 2 opa’s die in de kiphandel zaten. Het lekkerste was toch wel de hele kip in roomboter gebraden, mijn ouders maakten dit zo lekker klaar.
Omdat ik wil weten waar mijn kippetjes vandaan komen, haal ik ze bij de boer. Namelijk bij Karin van Polderkip. Daar koop ik dan groot in en deze kip gaat gelijk in de vriezer zodat ik voorlopig een lekkere voorraad heb van diverse stukken kip.
En elke keer probeer ik weer een ander gerecht te maken van de kip en deze harissa kip is zo’n heerlijk en makkelijk kiprecept. De zelfgemaakte harissa-marinade is goddelijk en bedekt de kip in lagen van smaak. De sinaasappelrasp en sap snijdt door de rokerige zoete van de harissa voor de perfect uitgebalanceerde smaken.

 

Ben jij ook zo dol op kip? Dan heb ik nog heel veel meer lekkere kiprecepten voor jou. Zoek ze maar eens op onder: Recept zoeken, typ dan het woord kip onder Sleutelwoorden en alle kiprecepten komen tevoorschijn. Een paar heerlijke voorbeelden zijn deze:

 

Geroosterde berber kip
Sticky honingkip met sesam
Kippendijen met venkel en druiven
Hete kipkluifjes Nashville style
Spaanse knoflook kip
Hoisin kip met cashewnoten

 

Harissa

 

De Noord-Afrikaanse hete rode saus harissa is lekker pittig, rokerig en kruidig. Je vindt het tegenwoordig in de supermarkten en anders kan je het kopen in een Turkse winkel. Of je maakt het zelf, hier vind je een recept ervoor.
Harissa is een lekkere smaakmaker bij kip, vis en groenten. Gebruik het als marinade, dip of in een saus.

 

Tips:

 

Je kunt de kip tot 2 dagen ervoor marineren.

De kip is ook lekker om op de barbecue te bereiden.

In plaats van kippenbouten, kan je ook drumsticks, kippendijen of kipdijfilets gebruiken. De gaartijd zal dan anders zijn.

Serveer de kip met gekookte rijst, couscous, flatbread, gepofte wortelen met harissa en yoghurt, Kisir bulgursalade, parelcouscous salade met aubergine, courgette en paprika of een fattoush salade.

 

 

Recept Kippenbouten met harissa en sinaasappel: