Ik mocht een kistje oesters uit Zeeland ontvangen. Natuurlijk kan je ze zo leegslurpen, maar ik wilde er toch iets speciaals mee doen. Ik heb al een paar lekkere oesterrecepten op de site staan, daarom heb ik nu weer iets anders verzonnen. Het zijn oesters met 4 verschillende dressings geworden. Het leuke van verschillende dressings is dat er voor iedereen wel iets bij zit. Een frisse gin-tonic of eentje met dille, een klassieke met sjalotje en azijn of een pittige Aziatische. Of je probeert ze allemaal, want ze zijn stuk voor stuk heerlijk!

 

Oesters

 

Er zijn verschillende soorten oesters en elk soort heeft een eigen smaak en structuur. De ene oester is wat zoeter en andere is weer wat steviger. De meest voorkomende oestersoorten in ons land zijn de platte oesters en de creuse oesters.

 

De platte oester is ook een heel ander geslacht dan de creuse. Het heeft een ondiepe ronde schelp en de oester zelf heeft stevig vlees, een echte zee-smaak en een soort metalen nasmaak.
De creuse oester komt oorspronkelijk uit Japan. Het is een langwerpige oester met een grillige schelp.
Omdat je de oesters gaat vullen is de creuse oester de beste optie. Die is door zijn diepere schelp meer geschikt om te vullen.

 

Sorteringen oesters

 

Oesters zijn er in verschillende maten, bij de platte oesters wordt er met cijfers of nullen gewerkt. Hoe lager het cijfer en hoe minder nullen, hoe kleiner de oester is. Vaak wordt het aangeduid als 1/0, dit betekent 1 nul. Dit is dus de kleinste oester. De grootste platte oester is 6 nullen dus 6/0 of 6/0 super.
Bij de creuse wordt het gewicht genummerd van groot naar klein. De grootste oester heeft een 0 en de kleinste een 4.

 

Oesters openen*

 

Om oesters te kunnen openen heb je een speciaal oestermes nodig. Er zijn ook speciale oesterhandschoenen, maar je kunt hiervoor ook heel goed een dubbelgevouwen theedoek gebruiken. Bedek je hand ook met de theedoek, voor het geval het mes zou uitschieten.

 

Houdt de oester zo plat mogelijk vast. Steek het oestermes tussen de schelphelften, bij het scharnier wat aan het spitsere deel van de schelp zit. Je kunt de schelp nu openen door het mes een kwartslag te draaien.
Snijd de sluitspier los door langs naar het midden van de schelp te schrapen met het mes.
Houd de oester nog steeds plat, anders verlies je het oestervocht!
Nu kan je voorzichtig de bovenste platte schelp verwijderen.
Snijd de oester zelf los van de onderste schelp en draai de oester om.

 

Tips:

 

Gebruik zo vers mogelijke grote oesters.

Je kunt crushed ijs of zeezout gebruiken om de oesters goed neer te kunnen leggen op het bord. Het voordeel van crushed ijs is dat de oesters goed gekoeld blijven.

En nog zo’n heerlijk oesterrecepten zijn deze Oesters met Champagne sabayon, Rockefeller oesters of Oesters van de barbecue.

 

 

Recept Oesters met 4 verschillende dressings: