Deze vegetarische balletjes in tomatensaus is een super simpel en snel te maken gerecht. Ideaal dus voor een doordeweekse dag. Ik heb vegetarische balletjes genomen voor dit gerecht, maar je kunt ook gehaktballetjes gebruiken. Maak die eventueel zelf.

 

Midden-Oosterse keuken

 

Dit gerecht heeft de smaken van het Midden-Oosten. Wij zijn gek op die keuken en tegenwoordig kan je de meeste ingrediënten hiervoor wel in de supermarkten kopen. Zo niet, ga dan eens naar een Turkse of Marokkaanse winkel. Je zult verbaasd zijn wat daar te koop is. En meestal is het ook nog eens een stuk goedkoper.

 

De Midden-Oosterse keuken kenmerkt zich door de vele specerijen, verse kruiden, de hoeveelheid groenten en kleuren die gebruikt worden. Er wordt veel vegetarisch gegeten en daarom zijn peulvruchten ook erg populair in deze landen. Eigenlijk is het een verzameling van alle keukens uit het Midden-Oosten die ongeveer van Marokko, Turkije, Iran tot en met Yemen toe. Natuurlijk heeft elk land of regio zijn eigen keuken. De Libanese keuken wordt vooral geroemd, door het gebruik van ingrediënten en bereidingen daarvan.
Ik ben groot fan van de kookboeken van Yotam Ottolenghi, hij heeft deze alsmede de Israëlische keuken echt populair gemaakt.

 

Ook in de supermarkten vind je steeds meer ingrediënten die in deze keuken gebruikt wordt.
De granaatappelmelasse* vind je in de grotere supermarkten, zo niet gebruik anders een balsamicosiroop. Ook de harissa** is tegenwoordig overal te koop. Het is een pittige saus gemaakt van o.a. rode pepers, tomaat, knoflook, koriander en komijn. Mocht je dit niet kunnen vinden, gebruik dan sambal hiervoor in de plaats.

 

Op de site vind je diverse recepten uit deze landen, zoek ze maar eens op onder Keuken: Midden-Oosten. Natuurlijk de bekende Hummus in allerlei soorten. Maar ook:
Shoarma
Turkse pide
Libanese auberginesalade
Fattoush salade
Menemen

 

 

Recept Vegetarische balletjes in tomatensaus: