Ik eet zoveel mogelijk lokaal geteelde knolgewassen. En knolselderij is daar een van. Deze knolgewas wordt niet zoveel zo gegeten in ons land en dat is jammer. Als je knolselderij op
hoge temperatuur in de oven karamelliseert komen de suikers – waar de meeste knolgewassen vol van zitten – naar boven. Dit verzacht de bite van knolgroenten zoals de knolselderij. Ik heb nu de knolselderij geroosterd met Marsala en wat is dit lekker geworden! Terwijl de knolselderij roostert in de oven, absorbeert het een deel van de rozijnensmaak van de Marsala (maar niet de alcohol, die vervliegt), terwijl het karamelliseert tot gouden, plakkerige knolselderijparten. Dit smaakt uitstekend bij wild en is vooral geschikt voor een feestelijk etentje thuis.

 

Knolselderij

 

Deze knolgroente is familie van de bladselderij. De stevige bonkige knolselderij is lichtbruin/ beige aan de buitenkant, maar mooi crème wit vanbinnen. Het vruchtvlees is mild aromatisch en iets kruidig van smaak.
Je kent de knolselderij misschien alleen van de erwtensoep, maar deze knol is een ontzettend veelzijdige en lekkere groente. Daarnaast is de knolselderij supergezond, het zit vol met vitamines, mineralen en vezels.

 

De knolselderij is het hele jaar door verkrijgbaar bij de groenteboer en supermarkt. Maar voor mij is het ook een echte wintergroente, die in ons land aan het einde van de herfst geoogst wordt.
Koop wel een knol die stevig en zwaar aanvoelt en niet gerimpeld of ingedroogd is. De kleinere knollen hebben meer smaak dan grotere exemplaren.

 

Naast er erwtensoep van te maken kan je van knolselderij ook Stamppot knolselderij met paddenstoelen maken of een Quiche met knolselderij en cheddar, Knolselderij frieten, Plaattaart met knolselderij en gepofte knoflook, Knolselderij en wortelpuree, Carpaccio van geroosterde knolselderij, Geroosterde hele knolselderij, Knolselderij ‘steaks’ met gerst, kaascrème en hazelnootpesto, Knolselderijsoep met chorizo en salie of een Knolselderijsoep met fenegriekkaas.

 

Schillen*

 

Borstel de knol eerst schoon, anders komt je snijplank vol met zand te zitten.
Snijd de knol doormidden met een groot scherp mes. Snijd elke helft dan in 4 tot 6 wedges.
Schil deze dan met een dunschiller of schilmesje.
Op deze manier schillen is iets meer werk, maar het is wel makkelijker dan de hele knol te schillen.

 

Marsala wijn

 

Om de heerlijke eenvoud van roosteren te behouden, heb ik een Marsala wijn gebruikt. De toevoeging van boter, tijm, salie, honing en Marsala wijn voegt een welkome complexiteit toe aan de smaak van de knolselderij.
Marsala is een versterkte wijn uit Italië. Gebruik de zoete Marsala voor dit recept. Je vindt deze wijn bij de slijter, ze verkopen er ook kleinere flesjes van.
Mocht je het niet kunnen vinden gebruik dan een zoete witte port of een zoete sherry hiervoor in de plaats.
Serveer het bij geroosterd vlees, kalkoen of kip voor een heerlijke winterse maaltijd.

 

Tips:

 

Je kunt de ovenschaal of bakplaat bekleden met aluminiumfolie of bakpapier (om het schoonmaken te vergemakkelijken).

In plaats van de boter op de groente te smeren, kan je de boter ook smelten in een kleine steelpan op laag vuur. Voeg de honing, peper, zout en tijm toe en roer om goed te mengen. Besprenkel het botermengsel over de groenten.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Knolselderij geroosterd met Marsala: