Ik heb toch zo’n superleuk gerechtje voor jullie. Deze vega coquilles met duxelles en kaassaus maak je van koningsboleten. Een heerlijk vegetarisch voorgerecht wat elke vleeseter ook lekker zal vinden. En zeg nou zelf…..dit ziet er toch super feestelijk uit!

 

Koningsboleten

 

De koningsboleet kent vele namen zoals king boleten, koningsoesterzwammen, kruisdisteloesterzwam of duinvoetje. Zijn wetenschappelijke naam is Pleurotus eryngii, die naam mag je van mij vergeten hoor. Maar als je die andere namen tegenkomt, dan weet je dat het om dezelfde paddenstoelsoort gaat. Je vindt de koningsboleten sowieso bij de groenteboer, maar de grotere supermarkten verkopen ze ook.
Het is een eetbare, robuuste en vleesachtige paddenstoel met een nootachtige smaak, een dikke steel met een klein hoedje. En van die dikke steel kan je dus heel fijn vegetarische ‘coquilles’ maken. Een lekkere plantaardige vervanger voor coquilles.

 

Duxelles

 

De rest van de steel van de boleten en de hoedjes snijden we fijn en daar maken we een duxelles van. Zonde om dit niet te gebruiken en heel goed te verwerken in het recept.
Duxelles ken je misschien wel als vulling voor de Beef Wellington. Het is fijngesneden paddenstoelen, sjalot en kruiden die worden gebakken in een beetje boter of olie. Ik heb voor extra smaak nog een teentje knoflook erbij gedaan.

 

Vegetarische voorgerechten

 

En ik heb nog meer heerlijke en vegetarische voorgerechten voor de feestdagen voor jullie.
Wat dacht je bijvoorbeeld van deze:

 

Tartaar van rode biet
Romige paddenstoelensoep met Marsala
Gele bietjes met burrata en hazelnootdressing
Pastinaaksoep met saffraan en vega coquilles
Roodlof salade met honingraat
Geplette paarse zoete aardappelen
Geroosterde rode kool met blauwe kaas
Carpaccio van geroosterde knolselderij
Romige pastinaak en wortelsoep met baharat
Kakisalade met feta, blauwe bessen en munt
Filotaartjes met pompoen, brie en cranberrycompote
Kerstkrans salade van rode sla

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Vega coquilles met duxelles en kaassaus: