Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde

Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde

Ik ben op zoek naar lokale producten. Waarom moeten wij de producten van zover laten komen terwijl wij de mooiste producten om de hoek kunnen kopen. Laten we zoveel mogelijk met de seizoenen meegaan en het voedsel zo weinig mogelijk kilometers laten maken. Back to basic …. terug naar de bron. Waar komt ons eten vandaan? En ik vond heerlijke biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde.

 

Wist je dat Nederland een van de belangrijkste agri foodlanden van Europa is? En Flevoland is de grootste biologische tuin van Nederland?
Flevoland is een grote leverancier van (biologische) groente, fruit, aardappelen en uien. In Zeewolde telen de boeren met veel liefde en passie een scala aan uitstekende en duurzame producten.

 

Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde

 

Mijn groenteboer op de markt verkoopt lokale biologische pompoenen. Daar wil ik natuurlijk meer van weten. Het mooie op deze marktkraam is, dat de groenteboer bij alle lokale groenten een kaart heeft staan met een foto en de naam van de betreffende boer. Zo kan je precies zien waar een product vandaan komt. En daar houd ik van. Maar terug naar de pompoenboer, deze biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde wil ik natuurlijk met eigen ogen aanschouwen.

 

Biologische leghennen

Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde

Een afspraak gemaakt met Nicole en Sijds Dijkstra van het biologisch akkerbouw- en leghennenbedrijf in Zeewolde. Sinds 1982 zijn zij gevestigd in Zeewolde.
De hoofdtak van dit bedrijf is biologische eieren. Ze hebben 60.000 vrije uitloop leghennen
die ongeveer 54.000 eieren per dag leggen.
Het bedrijf werd in 2013 getroffen door de vogelgriep en sindsdien hebben zij zoveel mogelijk maatregelen getroffen om dit te voorkomen. In dit filmpje kan je zien hoe zij dat doen.
Ik mocht de kippetjes buiten aanschouwen en die hebben een prachtig stuk grond met bomen waar ze overdag vrij rondlopen. Volgens mij zijn dit blije kippen zoals ze daar rondscharrelen. Ik mocht van die superverse biologische eieren meenemen en daar heb ik o.a. deze heerlijke Luchtige eierbroodjes van gemaakt.

 

Biologische Pompoenen

Naast de pompoenen verbouwen ze ook peen, erwten, aardappelen en tarwe. En ik heb geluk, de pompoenen zijn net geoogst. In de schuur staan kratten vol met pompoenen. Ze zijn dit jaar – vanwege de droogte en warmte – een maand eerder geoogst! En dat oogsten gebeurd met de hand. Als jij vindt dat pompoenen duur zijn, bedenk wel dat daar mensen voor in het land hebben gelopen om handmatig de pompoenen af te snijden, op te pakken en in een kist te leggen. Dat besef jij je waarschijnlijk niet als je ze in de winkel ziet liggen.

Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde

 

De pompoenen staan klaar om naar de coöperatie te gaan en deze levert ze weer aan de supermarkten (o.a. AH). Dit gebeurt zo ook met de biologische eieren.

Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde Biologische pompoenen en eieren uit Zeewolde

De Nederlandse pompoenen worden begin juni gezaaid en zijn van september tot eind januari, eerste helft februari verkrijgbaar, langer zijn de pompoenen niet houdbaar. Daarna komen de pompoenen uit Verweggistan. Ik zag ze van de zomer al liggen, maar ik vind pompoenen toch echt herfst/winterkost en niet om zomers te eten. Doordat we het hele jaar gewend zijn om alles te eten verliezen we uit het oog wat de seizoensgroenten zijn.
Ik mocht wat pompoenen meenemen en heb uit de grote bak ook twee hele kleintjes gepakt. Die lijken mij leuk om te vullen.

 

24/7

 

Niet alleen in het voorjaar zijn ze druk met zaaien, zomers wordt de voortgang van de groei goed in de gaten gehouden, onkruid verwijderd en in het najaar zijn ze druk met het oogsten. ’s Winters wordt het land weer bewerkt voor het volgende seizoen. De kippen moeten dagelijks in de gaten gehouden worden. Dus geen vijfdaagse werkdag van acht uurtjes hier, nee het gaat de hele week en het hele jaar door.

 

Bewuster kopen en eten

 

Laten we ons bewust zijn van wat we eten en dit het liefst van dichtbij halen, bij leveranciers die we kennen en vertrouwen. Boeren die ons laten zien met hoeveel liefde ze hun producten telen. Boerenwinkels in de buitengebieden of de groenteman op de markt zoals Vitamientje zijn de beste manier om te genieten van al het moois rechtstreeks van het land.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden