Franse wijn

Hier moet je zijn voor de beste Franse wijn

 

Wijn is er in ontzettend veel verschillende soorten en smaken; voor elk wat wils. Wat opvalt is dat er bij de meeste mensen wel een Franse wijn in het favorietenlijstje staat; of dit nu een Chardonnay, Bordeaux, Merlot, of wellicht een Sauvignon Blanc is. De Fransen staan bekend om hun liefde voor wijn en om deze reden staan ze ook vaak in bovenin de lijsten als het gaat om wijnexport en wijnconsumptie. Mocht u interesse hebben in een Franse wijn, kan ik zeker aanbevelen om even op de site van Best of Wines te kijken. Met een aanbod van bijna 2000 Franse wijnen zit er zeker weten een wijn tussen die u zal bevallen!

 

Wijnregio’s in Frankrijk

 

Franse wijn is uiteraard een erg ruim begrip. Binnen de categorie Franse wijnen is er nog een onderverdeling te maken op basis van de wijnregio’s. Naast het type druif is één van de grote invloeden op de smaak het terroir van de wijngaard; de bodem, de ligging, de hoogte, de invloed van de zon en regen en de temperatuur in de wijngaard. En dit zijn slechts enkele van de vele factoren die weer anders kunnen zijn voor iedere wijnregio. Daar houdt het niet op; het terroir is niet het enige wat invloed heeft op de smaak! Binnen een wijnregio zijn ook nog steeds duidelijke verschillen door de manier van wijnbereiding (‘vinificatie’) nadat de druiven geoogst zijn. Heeft de wijn bijvoorbeeld gerijpt op Franse of Amerikaanse eikenhouten vaten? Hoe lang heeft de wijn gerijpt? Hoe is het wijnvat geklaard? Hoeveel sulfiet is er toegevoegd voor de stabilisatie van de wijn? Zo zijn er nog veel meer aspecten van vinificatie die invloed hebben op de smaak. In dit artikel zullen we niet op al deze aspecten ingaan, aangezien dit genoeg is om een compleet boek te kunnen schrijven (wat ook al door meerdere mensen gedaan is).

 

Franse topwijnen

 

Waar we wel iets dieper op in kunnen gaan, zijn de topwijnen; in veel Franse regio’s worden deze aangeduid als Grand Cru. Een letterlijke vertaling van Grand Cru naar het Nederlands is ‘grote oogst’. Hier wordt echter niet mee bedoeld dat de druivenoogst een hoge opbrengst heeft gehad, maar we hebben het dan over de kwaliteit van de oogst. Niet iedere wijn mag zichzelf namelijk zomaar een Grand Cru noemen, hiervoor zijn er per wijnregio kwaliteitseisen in wijnwetten opgesteld. In Frankrijk is dat in de vorm van de ‘Appellation d’Origine Contrôlée’ (AOC). Deze eisen kunnen zeer streng zijn, zelfs zo gedetailleerd dat ze iets zeggen over het niveau van het snoeien van de wijnstokken.

 

In de loop der jaren heeft Best of Wines zichzelf ontwikkeld tot een expert en specialist op het gebied van Franse topwijnen. Uit iedere mogelijke wijnregio hebben zij de top van de top in hun assortiment; of dit nu de gevestigde namen zijn uit Bordeaux of Bourgogne of de nieuwe, opkomende wijnmakers zijn uit regio’s zoals de Champagne, Jura of de Loire.
Ik hoor u denken; het klinkt alsof ik vast diep in de buidel moet tasten voor dit type wijn. En na enige navraag bij Best of Wines zijn ze ook inderdaad specialist op het gebied van uitermate exclusieve wijnen zoals bijvoorbeeld die van Domaine de la Romanée-Conti of Château Pétrus. Wel dient benadrukt te worden dat het woord ‘top’ bij Best of Wines echt staat voor kwaliteit en niet voor een hoge prijs. Ook voor aanzienlijk minder dan de hoofdprijs kunt u bij Best of Wines een geweldige wijn aanschaffen van absolute topkwaliteit.

 

Op zoek naar een wijn uit een specifiek jaar?

 

Waar Best of Wines uniek in is in de Nederlandse wijnmarkt, is dat je hier ook terecht kunt voor oudere vintages aan van topwijnen. Dit doet Best of Wines door naast hun eigen inkoop en import, ook privéverzamelingen van topverzamelaars op te kopen. Uiteraard kan niet iedereen zomaar een goede beoordeling geven van de kwaliteit van een privéverzameling, of de juiste herkomst herleiden. Echter, door de jarenlange ervaring op het gebied van wijn, kunnen de specialisten van Best of Wines juist wel achterhalen waar de fles vandaan komt (de zogenaamde ‘provenance’). Daarnaast besteden ze veel aandacht aan het onderzoeken hoe de fles in de loop der jaren is opgeslagen. Op basis hiervan kunnen zij garanderen dat uw bijzondere fles een 100% origineel – en belangrijker – perfect op dronk is.

 

Ben u op zoek naar zo’n bijzondere fles, voor de Feestdagen of een andere bijzondere gelegenheid? Neem dan een kijkje op de site van Best of Wines.


Plaats een reactie

author
DoorRedactie Culinea
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden