Het is einde zomer en er wordt volop geoogst in onze mooie polder. Zo ook de gekleurde bietjes en wortelen van boer Martin van De Zonneheerdt. De meest prachtige gekleurde groenten teelt hij, daar moet ik iets bijzonders van maken. Het is nu een salade met gekleurde bietjes, wortel en radijs geworden, een salade waarvan de kleuren je tegemoet spatten. En niet alleen een erg mooie salade, maar ook een super lekkere salade.

 

Gekleurde bietjes en wortelen

 

Prachtige gekleurde bietjes zoals de gele en de opvallende chioggia, rood van buiten en van binnen mooie roze en witte lijnen, heb ik verwerkt in deze salade. Dit chioggia biet leent zich vooral om rauw te verwerken, als je ze namelijk kookt of poft, verliest het die mooie lijnenspel van binnen en worden ze roze. Rasp hem dus rauw voor in een salade of snijd hem in hele dunne plakken met een mandoline.

 

Wist jij dat elke kleur biet en wortel zijn eigen smaak heeft? Als je ze naast elkaar eet, proef je goed het verschil. De een is zoeter en/of sappiger dan de ander. Zo bevat bijvoorbeeld de ene wortel meer bètacaroteen dan de andere. Wortels zijn sowieso goed voor ons, ze zitten vol vitaminen, mineralen en voedingsstoffen.

 

Omdat ik zo’n liefhebber van deze gekleurde knolgroente en wortelen ben, kan je aardig wat recepten hiervoor vinden op de site, zoals:

 

Beluga linzen met gele biet en paddenstoelen
Gele bietensoep met ras-el-hanout
Salade met bietjes, truffelaardappelen en pruimen
Quinoa met wortels en bietjes uit de polder
Gekleurde bietjes salade met geitenkaas
Salade van gepofte gekleurde biet en wortel
Rode wortel en paprikasoep
Geglaceerde wortelen met passiefruit
Geroosterde wortelen met opgeklopte burrata
Gele wortelsoep met geitenkaas en pistache
Paarse wortel hummus
Gele curry van wortelen
Paarse wortelsoep
Arabische wortelsalade

 

Tips:

 

In plaats van blauwe bessen kan je ook frambozen, kersen, aardbeien, nectarines of perziken verwerken in de salade.

Het recept voor de ingelegde watermeloenradijs vind je hier.

Extra nodig: mandoline

 

 

Recept Salade met gekleurde bietjes, wortel en radijs: