Stressvrije feestdagen

Stressvrije feestdagen

Ja ik ben er vroeg bij want voor je het weet is het zover….. Kerst. Het vieren van de Kerstdagen staat in de top 10 van de grootste stressveroorzakers. We weten het hele jaar al wanneer het Kerst is, maar toch slaat half december de paniek toe! Bereid je goed en tijdig voor op deze dagen, zodat je tijdens de kerst zelf ook kunt genieten. Hierbij enkele tips voor stressvrije feestdagen.

 

De grootste stressfactor tijdens de feestdagen is toch wel de zoektocht naar leuke cadeautjes in veel te drukke winkels. Ga op tijd de stad in om de cadeaus en kerstkaarten in te slaan. Je kunt de kerstkaarten al ruim van te voren schrijven en vervolgens pas vlak voor de kerstdagen op de bus te doen.

 

De tweede stressfactor is natuurlijk het kerstdiner. Ik zou zeggen …. verdeel de taken. Als jij de gastvrouw/man bent heb je het al extra druk: het kerstmenu, de boodschappen, tafeldekken, koken, de kerstboom optuigen en het huis netjes en gezellig maken.

 

Als je kerst met een groot gezelschap viert, laat dan iedereen thuis een gerecht voorbereiden en deze meenemen. Dan ligt niet alle druk alleen bij jou. Stem onderling de gerechten met elkaar af en laat iedereen ook de geschikte wijn hierbij meenemen. In mijn familie doen wij dit al jaren zo en dat bevalt ons prima. Het is elk jaar weer een verrassing hoe het menu eruit komt te zien.

 

Als je van koken houdt, leef je dan helemaal uit. Zo niet, bestel dan bijvoorbeeld bij de slager een kant en klare (gevulde) kalkoen, rollade of ander gerecht, dat je alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven. Tegenwoordig hebben de supermarkten ook prima kant-en-klaar producten voor de feestdagen, bestel bijtijds de boodschappen online en laat deze bezorgen aan huis. Of schakel een lokale cateraar in voor een bepaald gerecht of het hele menu.

 

Je kunt zelf ook ruim van tevoren soep, de sausjes en dessert(s) maken en invriezen. Dit scheelt een hoop tijd op de dag zelf. Bereid geen gerechten die je nog nooit gemaakt hebt, maak een bekend recept of kook het gerecht vooraf om te proberen! Vier de Kerstdagen zoals jij het wilt en niet zoals het ‘hoort’.

 

Zorg wel in de maand december dat je genoeg ontspanning pakt. Deel jouw tijd zo in dat je een moment hebt om tot rust te komen, je hoofd te legen en iets leuks te doen. Maak een strandwandeling, ga het bos in, luister naar muziek of neem een bad om te ontspannen.

 

Om jullie te helpen heb ik vier 4-gangenmenu’s samengesteld waardoor jullie je kunnen laten inspireren. En de hele maand december zal ik jullie elke dag bestoken met recepten om ideeën op te doen.

 

Ik zou zeggen: Relaxte, gezellige en smakelijke feestdagen!

 

De prachtige foto is door mijn neef en fotograaf Jeroen Woudenberg (Barneveld) genomen tijdens afgelopen Kerst bij mijn moeder.

 

 

 

De prachtige kandelaar en de kaarsen hebben wij gekocht bij www.kaarsengeur.nl


7 reacties
Ilona

november 13, 2018 @ 8:14 am

Wat een prachtige eetkamer heeft jouw moeder! Echt een plaatje. Hier heb je geen eten meer bij nodig om het kerstgevoel te krijgen.

Hanneke de Jonge

november 13, 2018 @ 9:23 am

Ja ze heeft inderdaad een prachtige eetkamer en maakt er elk jaar een feestje van. Ze is 85 en loopt dan nog in haar eentje de tafels te sjouwen om ons allemaal aan een prachtig gedekte lange tafel te krijgen.

Wijers – Veeninga P.

november 16, 2023 @ 7:13 pm

Wat heb je weer prachtige tips om de kerst voor te bereiden. Begin met de ansichtkaarten top. Mijn gezelschap is niet meer dan
vier personen, jou tip om naar slager te gaan klinkt goed mijn oren. Zal je recepten volgen. Succes !!!

Hanneke de Jonge

november 17, 2023 @ 9:35 am

Dankjewel Peep, altijd fijn om te horen. Weet je al wat je met de feestdagen gaat eten?
Met vriendelijke groeten, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden