Onthaasten op Ameland

Onthaasten op Ameland

Wij zijn er echt aan toe om er even tussenuit te gaan en hebben een mini-kampeervakantie naar Ameland geboekt. Wij gaan lekker onthaasten op Ameland. Maar voordat we de overtocht gaan maken, verblijven we eerst nog een dagje in Sloten en daarna gaan we naar Dokkum. Wat we in Dokkum gaan doen, lees je hier. Omdat we een vroege boot hebben naar Ameland, is het wel zo relaxed om eerst in Friesland te verblijven, zodat we niet zo vroeg van huis hoeven te vertrekken om de boot te halen.

Onthaasten op Ameland

Ameland

 

Al op de boot krijg je een vakantiegevoel en ja het mooie weer werkt ook mee natuurlijk.
Bij aankomst op het eiland zijn we eerst maar even naar de VVV gelopen om te vragen wat er te beleven valt in deze week. We krijgen veel A-viertjes mee met daarop alle tips wat er op het eiland te doen is en een lijst van alle restaurants van het eiland. Wij bellen naar onze gastheer van Camping Duinoord Ameland waar we een Rent-a-tent Glamping tent gehuurd hebben.

 

Camping Duinoord

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Onze Glamping tent staat op een apart gedeelte van de strandcamping. De tenten staan achter de duinen met een prachtig uitzicht over landerijen. De grote tent heeft kamer met een 2-persoonsbed en eentje met 2/3 1-persoonsbedden met prima matrassen. Er is een keukentje met fornuis en grote koelkast aanwezig. En een fijne douche en toilet in de tent. Verder is de tent voorzien van alles wat je maar nodig hebt, zoals een tafel, stoelen, keukengerei, relaxstoelen en een parasol. Je kunt ervoor kiezen om zelf lakens en handdoeken mee te nemen of je huurt het ter plekke. Op de camping is er ook nog een behoorlijke supermarkt, waar je al jouw boodschappen kunt doen.
Hier gaan wij ons goed vermaken.

 

Dag 1

Onthaasten op Ameland

Omdat wij al vroeg op het eiland zijn, hebben we de tijd om Ameland te gaan verkennen. Na een lekkere lange strandwandeling is het tijd voor een lunch. We vinden de perfecte plek ervoor, namelijk Strandpaviljoen Sjoerd in Nes (strandpaviljoen van het jaar 2022). Voor een extra vakantiegevoel beginnen we met een cocktail bij deze leuke strandtent. De lunch bestaat uit een stokbroodje kaas met oude boerenkaas met bosvruchten compôte en salade en een stokbrood gegrilde kip met chilisaus en salade.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Onthaasten op Ameland

Voor het diner gaan we naar Proeflokaal Rixt in het centrum van Nes. We bestellen elk een lekker glas wijn en gaan voor hun signature dish: Rixt’s vleesplank.
Het is een sharing plank met daarop Black Angus biefstuk met truffeljus, Pulled chicken met pinda crumble saus, Frietjes rendang, geroosterde groenten en sla. Wel lekker, maar geen culinair hoogstandje.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Hierna rijden wij naar The Harbour (bij de haven van Nes) om ’s avonds nog te genieten van een paar heerlijke cocktails.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Dag 2

 

Bij de VVV hebben we al een Eco safari geboekt en dat is vandaag. We melden ons bij het Amelander museum waar onze gids Jelle al op ons staat te wachten. In een elektrische buggy rijdt hij ons over het eiland langs de meest prachtige plekjes. Deze jonge enthousiaste gids vertelt ons honderduit over Ameland, wat hebben wij het getroffen met hem. Omdat hij weet dat ik een foodblogger ben, rijd hij ons ook nog langs zijn ouders die een koffiebranderij (Amelander Koffiehuys en Brandery) op het eiland hebben. Hier genieten we van een zalig en robuust kopje espresso. Cichorei koffie

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Op aanraden gaan we vanavond dineren bij Bravo. Dit restaurant net voor het strand staat bekend om zijn barbecue gerechten. Een van de eigenaren is slager en het vlees komt van Bravo’s eigen koeien. Natuurlijk staat er ook vis en vegetarische gerechten op de kaart.
De verwachtingen zijn hoog.
Onder het genot van een lekker glas wijn, genieten wij van Bravo’s Bruschetta, geroosterd steenovenbrood met pesto, tomatensalsa, pijnboompitjes en daarnaast een heerlijke rauwe ham met sla. Dat begint al goed.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Manlief bestelt de aanbevolen smoked brisket en ik de dry-aged ribeye. Ik vraag specifiek of de ribeye rare gegrild kan worden. Wat denk je ….. ik krijg een doorgeslagen steak en de brisket van manlief was erg droog. De borden worden gelijk weer meegenomen en na 10 minuten krijgen we nieuwe borden met een perfect gegrilde ribeye en een heerlijke brisket. Wat jammer dat het de eerste keer niet goed ging.
De potato dippers en gegrilde mais erbij zijn trouwens zalig.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Na al dit vleesgeweld heeft manlief toch nog zin in een toetje, het wordt de S’mores met salted karamelijs, marshmallows, chocolade tartelette (waar laat hij het!).
Ik bestel een heerlijke Espresso Martini.

 

Dag 3

 

Vandaag staat er een 2 uur durende boottocht naar de robbenbank op de planning. Na een tijdje varen met de zon op onze bol en een windje door de haren komen we aan bij het robbeneiland. Hier liggen de robben met hun jonkies lekker te chillen op het wad. We moeten erg stil zijn, want we willen ze natuurlijk niet storen. Helaas heb ik mijn camera niet bij mij omdat deze kapot is en moet ik de foto’s met mijn telefoon maken. Ik kan de robben dus niet zo scherp dichtbij halen op de foto.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Na deze boottocht gaan we Nes verkennen, een leuk pittoresk dorpje met mooie winkels. In de Van Heeckerenstraat vind je diverse winkeltjes, restaurants en ijssalons. Wij gaan bij
NesCafé lunchen. Hier eten we een lekker broodje carpaccio en eggs benedict. En omdat het vakantie is eten we een heerlijk ijsje bij Puur.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland Onthaasten op AmelandOnthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

’s Avonds gaan we weer naar The Harbour voor een heerlijke Nobel pink gin cocktail en wat borrelhapjes. De lunch was zoveel dat we vanavond niet uitgebreid gaan eten.
Daarna rijden we door naar Sunset Beach Club helemaal in het westen voor nog meer heerlijke cocktails en verrukkelijke bitterballen. Leuke tent, maar behoorlijk aan de prijs!

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Op weg naar deze strandtent komen we langs de vuurtoren, toch altijd bijzonder om er eentje van zo dichtbij te zien.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Dag 4

 

Vanmorgen gaan we het eiland verder verkennen. Na een paar stevige espresso’s (hadden we nodig na al die cocktails van gisteravond) rijden we naar het oosten van het eiland.
In het plaatsje Buren zie ik worstenmakerij staan, daar gaan we natuurlijk lekkere ambachtelijke worsten scoren. En wat denk je …. ernaast zit een Indoor Avonturengolf die Auke op zijn Golf Elfstedentocht in 2021 nog geopend heeft. En ja hoor, hij werd herkend en zijn foto hangt aan de wall of fame.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Dan rijden we naar de andere kant van het eiland en komen langs een kaasboerderij. Hier natuurlijk ook naar binnen en lekkere Amelander kazen gekocht. Tevens maken zij ook ambachtelijk ijs en die moeten we ook proeven.
Dan verkennen wij Hollum en rijden daarna terug naar pittoreske dorpje Ballum waar wij gaan genieten van een late lunch bij Nobel voordat we de boot opgaan.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Nobel is een bekend restaurant en hotel op het eiland. We gaan op het prachtige terras zitten, wat toevallig op dat moment als nummer 2 terras van Nederland is verkozen. Ze hebben Bernardus Chardonnay op de kaart staan en die bestellen we.
Als lunch genieten we van Nobels luxe lunchproeverij. Het zijn kleine gerechtjes van hun dinerkaart, zoals de carpaccio met eendenleverkrullen, aan tafel gebrand gegrilde zalm, aubergine met tomasu, crispy taco’s, geroosterde padron pepers en frietjes. Daarna krijgen we nog ijs met aardbeien toe.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Naast het restaurant bevindt zich Nobels Drinks, waar ze hun eigen dranken zoals die heerlijke Nobels pink gin verkopen. Natuurlijk nemen we daar een fles van mee naar huis, om thuis nog na te genieten van ons lang weekendje weg Ameland.

Onthaasten op Ameland Onthaasten op Ameland

Onthaasten op Ameland

Onthaasten op Ameland

Behalve relaxen is er heel veel te doen op dit prachtige eiland. Van enorme stranden, zandduinen, natuurgebied tot aan eindeloze fietsroutes. Het is het eiland voor sportievelingen en cultuurliefhebbers. Na een weekendje Ameland, hebben wij het idee dat we heel lang op vakantie zijn. Maar vier dagen zijn ook te kort om alles wat er nog te beleven valt op het eiland te kunnen doen, we komen daarom zeker weer terug.

Na ongeveer 50 minuten varen vanaf Holwerd (Friesland), waan jij je in het buitenland. Bij de haven zijn heel veel (elektrische) fietsen te huur en dit verhuurbedrijf brengt jouw bagage naar jouw vakantieadres.

Onthaasten op Ameland


4 reacties
Ingrid

juni 30, 2023 @ 5:57 pm

Mooi verhaal Hanneke, met prachtige (telefoon) foto's.

Hanneke de Jonge

juli 1, 2023 @ 7:23 am

Dankjewel Ingrid, we hebben ook zo genoten op Ameland. Ja de foto's met de telefoon vallen niet tegen he.
Groeten, Hanneke

Maria

juli 1, 2023 @ 3:03 pm

Leuk om te lezen Hanneke! Mijn en inmiddels ons favoriete eiland. Wist je dat wij getrouwd zijn in Beachclub the Sunset? Fijn dat jullie genoten hebben en wie weet komen we elkaar dan nog eens tegen op Ameland!

Hanneke de Jonge

juli 2, 2023 @ 9:41 am

Wat leuk dat jullie daar getrouwd zijn, dat wist ik niet. Ja het is inmiddels ook wel een beetje ons favoriete eiland geworden. En wellicht dat we elkaar daar eens treffen.
Groetjes, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden