Culinair genieten in Dokkum

Culinair genieten in Dokkum

Wij gaan vier dagen op vakantie naar Ameland, maar eerst gaan we culinair genieten in Dokkum. Wij hebben al eens fantastisch gegeten bij Oan Tafel en Grand Café JAN! in Wergea
en het restaurant van Hotel De ABDIJ in Dokkum heeft dezelfde eigenaren als de restaurants in Wergea. Wij weten daarom dat we iets geweldigs kunnen verwachten vanavond.

 

Hotel

Culinair genieten in Dokkum

We overnachten in het hotel, zodat we morgen lekker vroeg de boot op kunnen naar Ameland. Dokkum ligt namelijk maar een kwartiertje rijden van Holwerd waar de boten naar Ameland vertrekken. Het hotel aan de Markt ademt de historie van het pand uit, maar is verbouwd tot een modern een luxe hotel.
We worden hartelijk ontvangen door Iris Boersma, de gastvrouw van het hotel. Zij brengt ons naar de kamer die wel op een bruidssuite lijkt. Prachtig gevouwen handdoeken in de vorm van zwanen alsmede rozenblaadjes liggen op het bed en badrand. Als je daar niet romantisch van wordt, dan weet ik het niet meer. Ilse vertelt ons dat Maarten van der Weijden deze middag op de fiets langs het hotel komt. Nou wij gaan lekker buiten zitten met een glas bubbels om dit spektakel op de eerste rij te bewonderen.

Culinair genieten in Dokkum

 

Restaurant Proef | Lokaal Dokkum

 

Gastheer en sommelier Lammert Kalsbeek, die wij nog kennen van Restaurant Oan Tafel in Wergea, ontvangt ons enthousiast in het restaurant, waar chef-kok Liudger van der Meer de scepter in de keuken zwaait. In het intieme restaurant staat een grote kopie van de eeuwenoude moerbeiboom die tegen de Grote Kerk in Dokkum staat.
Dit restaurant staat bekend om de lokale en eerlijke producten van dit Friese Waddengebied die zij verwerken in de gerechten. Wij laten ons graag verrassen en verwennen met een 6-gangen ode menu van deze nieuwe Friese keuken met daarbij natuurlijk een wijnbeleving die Lammert voor ons uitkiest.

 

Culinair genieten in Dokkum

Culinair genieten in Dokkum

We beginnen met drie heerlijke bolletjes boter en brood en dan volgt al snel de eerste amuse in de vorm van Oesters met Japanse sambai azijn. Lammert plopt een fles Frysling Brûswyn Brut, een verrukkelijke Friese mousserende wijn van de wijngaard in Twijzel.

Culinair genieten in Dokkum Culinair genieten in Dokkum

De oesters zijn nog niet op en daar volgen nog meer amuses. Het is een glaasje met witte asperge panna cotta met hamschuim, krokante aardappel met peterselie, tartelette gevuld met tartaar van zeebaars, groene asperges en een crème salsa verde en een mini bapoa broodje gevuld met doperwt, crème van piccalilly en gerookte paling erop. Dit belooft heel veel goeds voor wat er nog gaat komen.

 

Gerecht 1

Culinair genieten in Dokkum

Het eerste gerecht van het menu is forel gelakt met ponzu, met een groene appeljus, salade zoetzure radijs met mosterdsaus, kappertjes van cassis bes en erop parels gemaakt van dashi, vlierbloesem en karnemelk. Wat een heerlijke smaakbeleving, forel met een umamismaak van de ponzu en daarbij de lekker frisse appeljus en heerlijke parels.

Erbij schenkt Lammert een witte Vinory Roero Arneis Montebello, deze volle doch frisse en droge Italiaanse witte wijn gemaakt van de Arneis druif past perfect bij de vis.

 

Gerecht 2

Culinair genieten in Dokkum

Het tweede gerecht is een tartaar van bavette met een crème van kropsla en ijsbergsla, eidooier crème, saladeboeket, emulsie van gist en crème van gist, een krokant takje met een sladressing erover. De super malse rundertartaar met de zachte groene en eidooier crème is heerlijke met de salade. Weer een prima voorgerecht!

De wijn erbij vind ik verrassend, het is namelijk een Valle de Leyda Boya Chardonnay. Nu ben ik gek op een goed glas Chardonnay, vooral die met botertoetsen en dat heeft deze zeker. Ook een beetje licht rokerig, aangenaam zuurtje en een opvallende mineraliteit.

 

Gerecht 3

Culinair genieten in Dokkum

Wat een verwennerij, wij krijgen een krabsalade met dille en daslook, een bouillon op basis van strandkrabben, met een dille crème en erop een kroepoek van daslook. Het zacht zoete van de krab, gaat heel goed samen met de daslook en dille. En de bouillon van strandkrabben erbij is verrukkelijk.

Erbij drinken we een witte Il Muro Sassone – Bianco di Toscana. Deze Italiaanse frisse witte wijn heeft wat minerale tonen en een levendige structuur. Gaat ook weer perfect samen met het krabgerecht.

 

Gerecht 4

Culinair genieten in Dokkum

Nu volgt een visgerecht, een zeebaars met een salade van zeekraal en zeesla, meiknolletje, crème van mierikswortel en inktvisinkt erbij. Zachte perfect gegaarde zeebaars met het zilte van de zeekraal en zeesla, met daarbij een heerlijke crème. Wat een goddelijk gerecht is dit.

En daarbij drinken we ook nog een goddelijke Franse witte Jérémie Huchet & Jérémie Mourat – Chapeau Chenin. Deze rijke witte wijn met een kruidig karakter past perfect bij deze vis.

 

Gerecht 5

Culinair genieten in Dokkum

We gaan nu weer over op vlees in de vorm van langzaam gegaard lamsvlees met witte asperges gebakken in rozenboter, een krachtige lamsjus met XO, morieljes gevuld met lamsfarce en groene asperge crème. Het vlees is boterzacht, krachtig van smaak door die heerlijke saus met daarbij heerlijke witte asperges en een groene asperge crème. Wat een bijzonder lekkere combinatie weer!

Erbij schenkt Lammert een sprankelende rode Bruno Sorg Pinot Noir Alsace. Een volle, levendige wijn met een goede afdronk. Chapeau Lammert, ook dit is weer een perfecte wijn/spijscombinatie.

 

Dessert

Culinair genieten in Dokkum

Mijn toetjesmonster gaat voor het rabarberdessert met een ring van hangopmousse, met rabarber, crème van lievevrouwebedstro, een cracker van hibiscus, crumble van yoghurt,
met ijs van rabarber. Goddelijk lekker roept hij van de andere kant van de tafel.

Auke drinkt er een Giovanni Almondo ‘Fosso della Rosa’ bij. Een lichtrode, friszoete en wijn met een klein bubbeltje en fruitig aroma van aardbeien en zelfs rabarber. Wat een perfect huwelijk met het rabarberdessert.

Culinair genieten in Dokkum

Ik kies voor de heerlijke Nederlandse kaasjes, met daarbij huisgemaakte roggebrood croutons, appelstroop en een cranberrygelei.

Erbij krijg ik een elegante paarszwarte Fonseca vintage port 2016. Deze port met aroma’s van rijp zwart fruit is wederom een perfecte aanvulling op de kaas.

 

Culinair genieten in Dokkum

 

Wat zijn wij op deze manier fantastisch aan onze vakantie begonnen. Restaurant Proef | Lokaal Dokkum is een culinaire parel in het Noorden van Friesland. Alles klopte in dit restaurant, de inrichting, de atmosfeer, de bediening, het eten en de wijnen. De lokale Friese producten van de wadden en de wouden, dragen bij aan een culinaire ode aan Fryslân!

En als je hier gaat dineren, blijf dan ook lekker slapen in de prachtige kamers van Hotel De ABDIJ in Dokkum.
En de volgende morgen hebben we ook nog genoten van een fantastisch ontbijt inclusief heerlijk Fries suikerbrood.

 

Culinair genieten in Dokkum


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden