Boek Power Queens Culinair de wereld delen

Boek Power Queens Culinair de wereld delen

Ik kon helaas niet aanwezig zijn op de boeklaunch van het boek Power Queens Culinair de wereld delen van Danitzah Jacobs, maar ik mocht het boek per post ontvangen.

Natuurlijk ben ik gelijk in dit boek gedoken want mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Power Queens is de titel en de dames in het boek doen deze titel eer aan. Stuk voor stuk prachtige vrouwen die hun levensverhaal vertellen in dit boek. Daarbij geven zij hun oude familierecepten door aan ons. Levensrecepten worden ze genoemd, niet alleen recepten voor heerlijke gerechten maar ook hun recept voor levenswijsheid. Wat is hun passie, wat houdt hen sterk, wat beweegt en inspireert hen. De recepten die zij delen vertellen de geschiedenis van hun familie. Heerlijke gerechten waarin liefde het basisingrediënt is. Recepten die van overgrootmoeders uiteindelijk aan hun doorgegeven zijn. De vrouwen vertellen over hun (over)grootmoeders, moeders en tantes die hun hebben opgevoed en sterk gemaakt hebben.

Het zijn Surinaamse, Caribische en Ghanese familierecepten. Nu ben ik niet zo bekend met de Surinaamse keuken en ga daarom graag deze recepten uitproberen. Alleen al de namen spreken tot de verbeelding, we beginnen met Arepa, Piská de Papai, Li di Koko. Nooit van gehoord maar het zijn maïsbroodjes, Caribische vis van papai en Curaçaose kokosijs. Ja met kokos heb je me al, die moet ik gaan proberen natuurlijk!

En zo staat het boek vol met deze tropische benamingen voor de familierecepten. De eerste hebben we al geprobeerd en dat is Nkatse Knwan. Ik weet niet hoe je dit uitspreken moet, maar weet nu wel hoe je het bereiden moet en dat het heerlijk smaakt. Het is een Ghanese pindastoofschotel. Kip met een soort tomatenpindasaus, we hebben ervan gesmuld.
Ik wilde eigenlijk beginnen met een curry recept uit het boek, echter staat bij de ingrediënten van dit recept niet vermeld welk en hoeveel vlees er gebruikt moet worden.

Verder staat onder andere nog op mijn todo lijstje: Anitri Beri (Bakkeljauw moksi alesi met makreel), Ponche Crema (eierpunch), Karní Stobá (Gestoofd rundervlees), Surinaamse Bami en Baka Bana (Gebakken banaan in deegbeslag). Ik kan dus even vooruit op mijn Caribische avonturen.

Het boek inspireert mij en niet alleen vanwege de recepten, maar ook vanwege de prachtige verhalen van deze krachtige vrouwen.

Power Queens Culinair de wereld delen
Auteur: Danitzah Jacobs
Fotografie: Caïnva Isenia


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden