De ideale espresso? Zo maak je hem!

De ideale espresso? Zo maak je hem!

Koffie is een zeer veelzijdig product. Niet alleen omdat het uitgegroeid is tot een van de populairste dranken, die op allerlei manieren gedronken en gecombineerd kan worden. Maar ook omdat het op diverse manieren in gerechten tijdens het koken of bakken verwerkt kan worden. Ben jij van plan binnenkort een bananenbrood met koffie te maken? Of een dessert zoals tiramisu of panna cotta? Hieronder lees je alles over het maken van de ideale espresso!

 

Verschillende espressomachines

 

Koffie werd in ons land eeuwenlang eigenlijk op een vrij simpele manier bereid. Eerst deed men gemalen koffie in een pot – op het fornuis opgewarmd – heet water. Met de komst van elektrische keukenapparatuur stapten velen over op een filtermachine met kan. Luxere koffievarianten, zoals espresso of cappuccino, werden lange tijd dan ook voornamelijk buitenshuis in de horeca gedronken.

 

Ruim twintig jaar geleden introduceerde de Senseo het drinken van uitgebreide koffievarianten thuis, zonder ingewikkelde handelingen. We begonnen daardoor veeleisender te worden als het ging om de kwaliteit van de koffie thuis, gingen ons meer verdiepen in de mogelijkheden en technieken en waren bereid meer te besteden aan een koffiemachine. Mensen die het eenvoudig wilden houden, kozen voor een volautomatische espressomachine. Voor mensen die graag zelf onder meer de hoeveelheid koffie, doorlooptijd- en snelheid en maalgraad willen bepalen, een piston koffiemachine echt ideaal.

 

Tip: je hoeft van koffiebonen niet perse koffie te maken om het te verwerken in een gerecht. Wist je bijvoorbeeld dat je gemalen koffiebonen ook door een koffierub voor kip of hamburgers kunt doen?

 

Zelf speciale koffie met melkbereiding maken

 

Veel koffiemachines zijn tegenwoordig voorzien van een stoompijpje of zelfs een heel geïntegreerde melkopschuimer. Hierdoor kun je ook koffievariaties zoals een lungo of cappuccino gewoon thuis zelf maken met je espressomachine.

 

Instelling van de koffiemachine

 

Maal je verse bonen voor je espresso, eventueel in je volautomaat? Stel de maalgraad dan zodanig in dat deze de koffiebonen fijn maalt. Fijnere korrels vergroten de oppervlakte, en hierdoor duurt het langer voordat het water er helemaal doorheen gelopen is. Hierdoor neemt het water de aroma’s optimaal op. Stel overigens de doorlooptijd bij espresso niet te lang in. Dit geeft een grote kans op een te bittere smaak. Een volle aromatische smaak zonder een te erge bittere ondertoon krijg je met een doorloopsnelheid van 22,5 tot 27,7 seconden.

 

De juiste koffiebonen

 

Naast de espressomachine bepalen tot slot natuurlijk ook de koffiebonen hoe je koffie uiteindelijk smaakt. Voor espresso wordt vaak een mix van verschillende soorten Arabica- en Robustabonen gebruikt. Belangrijk is dat deze dark roast zijn. Dit wil zeggen dat ze lang gebrand zijn na het oogsten. Hierdoor krijgen ze hun typerende stevige, volle en ietwat bittere smaak.

 

Door te experimenteren met verschillende koffiebonen en instellingen van je espressomachine kom je uiteindelijk tot een espresso die precies een goede toevoeging aan een gerecht geeft. Geniet van het koken, en van het eten van het gerecht daarna natuurlijk!


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden