De lokale producten van Denekamp en omgeving

De lokale producten van Denekamp en omgeving

Natuurlijk willen wij deze streek ook culinair beleven en dat kan. Prachtige boerderijen in deze omgeving die ook hele mooie producten produceren. De lokale producten van Denekamp en omgeving, zoals:

 

Boerderij Erve Elferman

De lokale producten van Denekamp en omgeving

Op weg door het prachtige landschap van het Dinkeldal rijden we naar het bedrijf van Harrie en Suze Boomkamp. In de weiden rondom dit eeuwenoude bedrijf grazen de beige Limousin runderen, de beste vleeskoeien met hoogwaardig rundvlees. Wij worden ontvangen door de zoon des huizes en later komt ook zijn moeder Suze erbij. Een enthousiaste vrouw die gelijk koffie voor ons zet en ons ontbijtkoek aanbiedt in hun ontvangstruimte. Wat een leuk mens en wat een passie. Harrie is nog in de slagerij bezig, de runderen worden ergens anders geslacht maar Harrie snijdt zelf het vlees in hun ambachtelijke slagerij en verwerkt het in de keuken.

De lokale producten van Denekamp en omgeving  De lokale producten van Denekamp en omgeving  De lokale producten van Denekamp en omgeving

 

Dit wilde ik natuurlijk graag zien, maar daar kwam Harrie al binnen met zijn slagersjas nog aan. Hij was net klaar. Toen Harrie eenmaal begon te praten, hield hij niet meer op. Deze mensen hebben zo’n hart voor hun bedrijf en hun dieren, het is onbeschrijflijk. Hij vertelt hoe alles begint met de grond, hoe belangrijk het gras is met al zijn natuurlijk kruiden en mineralen en dat de koeien naar buiten kunnen. De kalfjes die bij hun moeder blijven, waardoor ze al het goeds van de moedermelk meekrijgen waardoor ze goed groeien. De runderen worden pas na drie jaar geslacht, hierdoor zijn ze goed gerijpt.

De lokale producten van Denekamp en omgeving  De lokale producten van Denekamp en omgeving

Zo’n 22 toprestaurants hebben het vlees van deze boerderij op de kaart staan en de Cas Spijkers Academie komt hier regelmatig op excursie. Niet dat Harrie hiervan onder de indruk is. Voor hem is kwaliteit en een eerlijk en gezond product het belangrijkste. Wij zouden de hele dag wel naar dit bevlogen paar willen luisteren, maar we hebben hier helaas geen tijd voor.

De lokale producten van Denekamp en omgeving

Wel wil ik natuurlijk dit prachtige product meenemen. Pff wat is die keuze moeilijk, wil alles wel meenemen, maar uiteindelijk gekozen voor runderwangen, door Harrie zelf bereidde verse gekruide worsten (Zoozies noemt hij ze), short ribs, riblappen, longhaas en huisgemaakte runderbouillon meegenomen. Zo….. onze vriezer ligt vol met (h)eerlijk vlees.
Maar gelukkig kan je online dit prachtige vlees bestellen. Dus als je eens echt goed vlees wilt proeven, bestel dan een pakket met Limousin rundvlees.

 

Boerderij Erve Elferman
Stroothuizerweg 9-11
8591NB Denekamp

 

De IJskuip

De lokale producten van Denekamp en omgeving

Deze ijsboeren Hermien en Erik Kuiper maken het ijs zelf van de melk van hun eigen Jersey koeien. Iets verderop staan de koeien te loeien, hoe vers en lokaal wil je het hebben! Natuurlijk wil ik het ijs proberen waarmee ze in 2017 de eerste Europese prijs gewonnen hebben tijdens Gelato World Tour in Italië. Het is Yoghurt frambozen ijs met honing en walnoten, alleen maar lokale producten zijn gebruikt voor dit ijs. Nou ik snap waarom ze hiermee gewonnen hebben, wat een heerlijk ijs zeg! Daarnaast moet ik nog de Boerendans proberen, het ijs waarmee ze derde geworden zijn in Nederland. Dit ijs is gemaakt van kwark/custardpudding met advocaat en chocola. Ook erg lekker, maar het eerste ijsje vond ik lekkerder. Hubbie probeert ook nog hun softijs, de ijsmachine hiervoor is de top van de ijsmachines volgens Hermien. Nou Auke heeft zitten smullen, zo romig en zo lekker.

 

De lokale producten van Denekamp en omgeving  De lokale producten van Denekamp en omgeving  De lokale producten van Denekamp en omgeving

Dit is niet alleen een superplek voor ijsliefhebbers, maar ook voor kinderen. Naast het terras kunnen de kinderen spelen op een enorme zandberg met diverse leuke speeltoestellen.
Hermien neemt ons mee naar de overkant. Hier is de Hennie Kuiper museum, gevestigd in zijn geboortehuis. Voor zijn fans of wielerfanaten een interessante plek, met veel persoonlijke wieleritems.
Bij De IJskuip kun je het hele jaar door genieten van hun ijs.

De lokale producten van Denekamp en omgeving  De lokale producten van Denekamp en omgeving

Erve Kuiper
Schotbroekweg 2
7591ND Denekamp

 

Kaasboerderij Landgoed Kaamps

De lokale producten van Denekamp en omgeving  De lokale producten van Denekamp en omgeving  De lokale producten van Denekamp en omgeving

Op eigen initiatief rijden we naar deze kaasboerderij. Hun site ziet er goed uit, dus dit heeft ons nieuwsgierig gemaakt. We beginnen in de kaaswinkel of moet ik zeggen cheese heaven! Voor alle kazen liggen schoteltjes met stukjes kaas zodat je die kunt proeven…..wat erg ik vind ze allemaal lekker. Wat een variëteit in kazen en wat zijn ze heerlijk. Dochter Meike Nijland vraagt of de rest ook willen zien. Ja natuurlijk! We lopen naar de belevingsboulevard zoals ze dat noemen. Het is een gigantische schuur met rechts de koeien en links de kaasmakerij met daarboven de kaasopslag.

 

Meike vertelt over de koeien, hoe ze nu met deze warmte liever binnen staan waar er ventilatie en een waternevelsysteem is. Tevens liggen er koeienmatrassen, waar de koeien lekker zacht op kunnen liggen en zich niet bezeren kunnen op het harde beton. Ook vertelt zij over het melksysteem bij dit bedrijf. Alles gaat sinds 2005 geautomatiseerd. De koeien bepalen zelf wanneer ze gemolken willen worden en lopen dan naar de melkrobot. Deze borstelt eerst de uiers schoon en daarna worden ze automatisch gemolken. Als ze klaar zijn lopen ze weer verder. De computer geeft aan hoe vaak de koeien gemolken zijn op een dag en hoeveel melk ze gegeven hebben. Als er eentje niet voorbij gekomen is, gaan ze kijken wat er aan de hand is. Wat een systeem….heel bijzonder om te zien.

 

De lokale producten van Denekamp en omgeving  De lokale producten van Denekamp en omgeving  De lokale producten van Denekamp en omgeving

De kaasmakerij ligt achter een glazen wand zodat je het hele proces kan volgen, super interessant. En op deze manier maken ze 5.000 kilo kaas per dag(!) x vijf dagen per week. Reken maar uit hoeveel kaas hier gemaakt wordt. En niet alleen kaas wordt er gemaakt, ook zuivel zoals boter, melk, karnemelk (eventueel met smaakje), yoghurt, vla, etc. Dit is allemaal weer te koop in de winkel.

 

Naast de winkel hebben ze ook nog een Brasserie, kinderboerderij en speeltuintje. Ook worden hier veel activiteiten georganiseerd zoals kaasmaken, kinderfeestjes en allerlei workshops. Natuurlijk ook hier weer flink ingeslagen, waardoor we thuis nog kunnen nagenieten.

Landgoed Kaamps
Vliegveldstraat 4-A
7561 AT Deurningen

 

Wat een geweldige bedrijven hebben wij mogen bezoeken en wat een gepassioneerde boeren. Harrie, Suze, Hermien, Erik en Meike bedankt dat we een kijkje mochten nemen in jullie prachtige bedrijven.

Lees hier alles over wat we gedaan hebben in Denekamp.

Miranda van VVV Ootmarsum-Dinkelland bedankt voor alles wat jullie geregeld hebben voor ons. We hebben genoten.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden