Een heerlijke wijn bij mosselen

Een heerlijke wijn bij mosselen

Het is mosselseizoen en de mosselpan kan weer op het vuur. En dat gebeurt regelmatig in huize Culinea want wij zijn gek op mosselen. Maar welke wijn drink je daar nu bij. Ik heb een heerlijke wijn bij mosselen gevonden.

Bij Villa Fattoria vond ik deze Italiaanse witte wijn Furore Bianco DOC – 2018 – Marisa Cuomo – Amalfi en bij de eerste slok wist ik al dat we deze wijn lekker gingen vinden bij de mosselen.

Amalfi kust

Deze witte wijn uit Amalfi is een mooie heldere licht strogele wijn, de geur is delicaat aromatisch en fruitig, de smaak is soepel en licht mineralig met een krachtige lange maar toch zachte afdronk.
De wijn wordt gemaakt van twee druivenrassen typisch uit de Amalfi streek, namelijk Falanghina (60%) en Biancolella (40%).

De druiven groeien op de terrassen op de hellingen van de Amalfi kust. Met een ligging op het zuiden en een hoogte van tussen de 200 en 500 meter, creeert dit de gelukkigste druiven. En dat proef je ook!
De bodem van dolomietstenen en kalksteenrotsen geven de wijn zijn kenmerkende licht minerale smaak.
De wijnstokken worden als een soort pergola gesnoeid, zodat de bladeren de druiven tegen de felle zon beschermen. Dit doet men al eeuwen zo.

Een heerlijke wijn bij mosselen

De wijngaard

Omdat de wijngaard op deze steile helling staat, worden alle werkzaamheden met de hand
gedaan.
De druiven worden vanaf begin oktober in meerdere keren geplukt, alleen de overrijpe druiven plukt men dan. Daarna gaan ze naar de kelder om zacht geperst de worden. Nu worden speciale natuurlijke gisten erbij gedaan voor de vergisting. Dit gisten bij een temperatuur van 15˚C, duurt ongeveer een maand.
Voor een periode van vier maanden geschiedt de verdere rijping in stalen tanks. Dan wordt de wijn gebotteld en mag de wijn zich in de fles nog twee manden in de kelders verder ontwikkelen.
Nu is de wijn op dronk, maar kan zich ook nog een paar jaar verder ontwikkelen op de fles. Deze wijn van 2018 is zeker houdbaar tot 2027.

Een heerlijke wijn bij mosselen

Een heerlijke wijn bij mosselen

De wijn is niet alleen erg lekker bij de mosselen die wij gegeten hadden, maar ook bij andere zeevruchten, vis, gerookte kip, salades, risotto of pasta.
Het is een volle, superelegante en rijke wijn met een enorme smaak die ook heerlijk te drinken is al aperitief.
Daarbij heeft deze wijn een hele goede prijs/kwaliteit verhouding.

Het recept van de mosselen die wij erbij gegeten hebben vind je trouwens hier.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden