EEN: Simpel & lekker uit één pan van Jamie Oliver

EEN: Simpel & lekker uit één pan van Jamie Oliver

1 september is het nieuwste kookboek EEN: Simpel & lekker uit één pan van Jamie Oliver verschenen in ons land. Het is alweer het 26e kookboek van deze culinaire virtuoos. Het EEN slaat op de eenpansgerechten (one pot wonders) in het boek. Meer dan 120 simpele lunch en avondmaaltijd gerechten die ultiem snel te bereiden zijn in slechts één pan of ovenschaal. Dit betekent ook weinig afwas, hoe fijn is dat! En het goede nieuws is dat elk recept uit slechts maximaal acht ingrediënten bestaat. Minimale inspanning voor maximaal gemak.
Daarnaast zijn de recepten budgetvriendelijk, makkelijk te maken en 50% van de gerechten bevat bijna tot helemaal geen vlees.

 

Dit boek komt vanwege de dure energiekosten als geroepen. Koken in een pan, waardoor je maar een kookpit nodig hebt, of het gehele gerecht in een ovenschaal bereiden. Weinig afwas, weinig energieverbruik en kleine moeite om een heerlijk gerecht uit de keuken te toveren. Dit willen we toch? En dat blijkt ook wel, dit boek kwam gelijk na verschijning op nummer één(!) in de top 10 van kookboeken.

 

Jamie Oliver

 

Ik geloof dat ik al zijn kookboeken heb staan in de kast. En ik volg Jamie al vanaf zijn eerste TV-programma The Naked Chef, waarin hij door zijn losse kookstijl en heerlijke gerechten een complete generatie wist te overtuigen dat koken fun was. Sindsdien is Jamie een fenomeen, of het nu om zijn kookprogramma’s op TV, kookboeken, restaurants of zijn liefdadigheidsinstellingen gaat. Jamie inspireert miljoenen mensen om te gaan koken en(h)eerlijke, verse maaltijden te bereiden.

 

EEN: Simpel & lekker uit één pan van Jamie Oliver

EEN: Simpel & lekker uit één pan van Jamie Oliver

 

Het boek bevat de volgende hoofdstukken:

 

Benodigdheden

 

Nou dit is natuurlijk een kort hoofdstuk, want je hebt voor dit kookboek slechts een pan of ovenschaal nodig voor een recept. Jamie geeft je nog wel tips welk soort pan of ovenschaal dit het beste kan zijn.

 

Koekenpanpasta

 

Dit hoofdstuk is geniaal en waarschijnlijk het beste van het boek. Hierin staan veertien recepten voor koekenpanpasta’s. Eenpanspasta’s waarbij de pasta gegaard wordt in de saus in plaats van het apart te koken.
Het gebruik van verse lasagnevellen is hierbij het tovermiddel. Deze kan je in allerlei vormen
(linten) snijden en mee laten garen in de pan met de overige ingrediënten en wat water. Ideaal! Ben gelijk aan de slag gegaan en heb de Carbonara met champignons uitgeprobeerd. Voor herhaling vatbaar.

 

Geniale groente

 

Met groenten kan je fantastisch lekkere gerechten creëren en dat bewijst Jamie wel in dit boek. De geroosterde portobellosalade, hasselback-auberginetaart en geroosterde-wortelsalade bijvoorbeeld zien er vingerlikkend goed uit.

 

Kies voor kip

 

Vijftien bijzondere kipgerechten staan er in het boek. Van cajunkip uit de oven, soep met gepocheerde kip tot aan een feestelijk gebraden kip aan toe. Stuk voor stuk kipgerechten die ik proberen wil. Maar ja, ik ben nu eenmaal gek op kip.

 

Genieten van eieren

 

Eieren zijn altijd een goed idee of het nu voor ontbijt, lunch of avondeten is. Maar liefst vijf verschillende shakshuka recepten krijgen we van Jamie. Maar ook een groente frittata of eentje met spaghetti.

 

Burgers en tosti’s

 

Wij houdt er nou niet van een goede burger of een lekkere tosti? Nou bij Jamie zit je goed. Van riante biefburgers, royale vegaburgers gemaakt van gemengde granen, lekkere maïsburger tot aan een crispy kipburger. En vergeet die heerlijke tosti’s, piadina’s en/of quesadilla’s niet.

 

Fantastische vis

 

Ben je gek op vis, dan vind je ook tongstrelende visrecepten in het boek. Waaronder o.a. ‘zalm in een zak’. Drie voorbeelden van hoe je vis (zalm) in een foliepakketje kunt garen in de oven. Er is een zalm met biet en aardappel, zalm met spinazie en gnocchi en een zalm met paprika en kikkererwten. Supermakkelijk te maken en superlekker.

 

Dol op vlees

 

Ondanks dat we minder vlees gaan eten, geeft Jamie ons 19 goede vleesgerechten. Waaronder twee gehaktbal recepten waarbij het gehakt voor de helft bestaat uit peulvruchten. Geniaal! Maar ook buikspekrollade, spareribs en steak recepten.

 

Voorraadkoken

 

Ook van dit hoofdstuk met ik fan. Recepten voor grote pannen met eten, waarmee je later weer allerlei andere recepten kunt maken. Zoals een zoete-aardappelchili waar je nacho’s, quesadilla’s, soep, salade, wrap en/of een gevulde gepofte aardappel van kunt maken. Kleine moeite, groot gemak. Zo doet hij dat ook bijvoorbeeld met Bolognese, pulled pork en andere stoofgerechten.

 

Toetjes en taarten

 

En natuurlijk sluit Jamie het boek af met nagerechten. Zalige taarten, puddingen, zoete broodjes en cakes die je in een pan of ovenschaal bereiden kunt.

 

Ingrediënten, voedingswaarden en registers

 

In de laatste hoofdstukken krijg je uitleg over de gebruikte ingrediënten en tips over de vriezer, koelkast en oven. Daarnaast fijne tips over gezonder eten.

 

Vooral de ovengerechten in dit boek zijn ideaal, je hebt even wat werk om alles voor te bereiden, maar dan doet de oven het werk voor je en kan jij ondertussen iets anders doen.
Wil jij lekker koken, maar niet te moeilijk of te lang bezig zijn, dan is dit boek echt iets voor jou.

 

EEN: Simpel & lekker uit één pan van Jamie Oliver

ISBN: 9789043924009
Prijs: €32,50
312 blz
Kosmos Uitgevers


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden