Etenswaren die je niet in de vriezer kunt bewaren

Etenswaren die je niet in de vriezer kunt bewaren

Je kunt op drie manieren voedingsmiddelen bewaren, op een koele plek zoals bijvoorbeeld een kelder, in de koelkast en in de vriezer. Had je mijn blog al gelezen over Etenswaren die je niet in de koelkast kunt bewaren?  Nu wil ik het met jullie hebben over de etenswaren die je niet in de vriezer kunt bewaren.

 

De vriezer is ideaal, zeker als je een groot gezin hebt of gek bent op aanbiedingen. Dan is de vriezer onmisbaar om etenswaren in op te slaan die je voorlopig nog niet wilt nuttigen. Ook handig voor porties eten wat je teveel gekookt hebt. Of wat te denken van fruit wat overrijp dreigt te worden, maak het schoon en verpak in vrieszakjes. Hiervan kan je later altijd nog heerlijke smoothies maken. Vooral lekker in de zomer, zo’n ijskoude fruitsmoothie!

 

Eieren
Hele ongekookte (rauwe) eieren kan je niet invriezen. Ze zullen gaan uitzetten en daardoor ‘ontploffen’ in je vriezer. En dat wil je niet, toch? Ook gekookte eieren moet je niet bewaren in de vriezer, net zomin producten op eibasis zoals mayonaise. Rauwe eiwitten kan je – mits in een afgesloten zakje – wel goed in de vriezer bewaard worden. Geklopt eiwit kan je weer niet invriezen!
En gerechten waarin eieren zijn verwerkt zoals bijvoorbeeld een quiche, kan je heel goed invriezen.

 

Kaas
Je kunt een heel stuk kaas wel invriezen, maar dit komt de textuur en smaak van kaas niet ten goede. Het beste kan je de ‘restjes’ kaas raspen en in zakjes opbergen in je vriezer. Gebruik hiervoor de kontjes kaas, die je anders niet meer gebruiken zou. Het is altijd handig om geraspte kaas in je vriezer te hebben voor als je iets wilt gratineren bijvoorbeeld.
Zachte kazen zoals camembert of brie veranderen ook van structuur als je ze invriest. Niet doen dus.

 

Salades en/of rauwkost
Rauwe salades, komkommers, sla en tomaten kan je niet invriezen, dit wordt een kleffe bedoeling als je het weer gaat ontdooien. Niet geschikt om in te vriezen dus.

 

Groenten
Groenten kan je alleen in de vriezer bewaren als je ze eerst geblancheerd of gekookt hebt. Zo kan je de groenten het beste even blancheren, afgieten en afspoelen met koud water, goed laten uitlekken en dan in een afgesloten bakje of diepvrieszakje invriezen.
Asperges kan je het beste ongekookt invriezen. Schil ze wel van te voren, snijd de houterige onderkanten eraf en verpak ze goed (het liefst vacuüm) in plastic en leg ze in de vriezer. Als je ze wilt bereiden kan je ze het beste bevroren in een pan met kokend water bereiden (niet ontdooien dus!).

 

Aardappelen
Rauwe aardappelen of gekookte aardappelen bevatten veel water en kan je daarom niet invriezen.
Aardappelpuree of stamppot en/ of gebakken aardappeltjes kan je wel weer invriezen.

 

Avocado
Een avocado kan je het beste niet invriezen, na het ontdooien houd je een vreemde structuur over.
Tenzij je avocado wilt gebruiken in een ‘frozen’ smoothie, dan kan je deze wel invriezen. Snijd de avocado(s) dan doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Doe het vruchtvlees met wat citroensap (1 eetlepel per avocado) in een blender en pureer het dan. Vul een ijsblokjeshouder met deze massa en vries in. Als ze de blokjes bevroren zijn, haal je ze eruit en doe ze in een diepvrieszakje. Zo kan je enkele bevroren blokjes eruit halen voor je smoothie.

 

Verse kruiden
Verse kruiden zoals basilicum, koriander, dille, tijm, rozemarijn, etc. kan je niet zo in de vriezer leggen. Je kunt de kruiden nadat je ze schoongespoeld hebt, het beste fijnhakken en dan verdelen in een ijsblokjeshouder. Vul de vakjes verder met olie en vries het dan in. Als ze de blokjes bevroren zijn, haal je ze eruit en doe ze in een diepvrieszakje. Zo kan je enkele bevroren blokjes eruit halen voor je gerecht.
Maar het beste kan je er pesto of kruidenboter van maken en dit invriezen.
Overigens zijn kruiden ook goed te drogen, ik zou dit eerder doen dan ze in de vriezer leggen.

 

Levensmiddelen in blik
Ik denk niet dat je het gaat doen, maar levensmiddelen in blik kan je niet bewaren in de vriezer. Omdat het vocht in het blik gaat uitzetten, zullen de blikken waarschijnlijk ‘ontploffen’ in je vriezer. Niet doen dus.

 

Koolzuurhoudende dranken
Koolzuurhoudende dranken in blikjes of flessen zullen ook gaan uitzetten en daardoor kunnen de blikjes of flessen ook ‘ontploffen’ in je vriezer. Ook niet doen dus.

 

Koffie
Koffie blijft in een ongeopende verpakking heel lang houdbaar. Er is dus geen reden om koffie in de vriezer te stoppen. Het verliest zijn geur en smaak in de vriezer en het kan heel snel andere geurtjes uit de vriezer opnemen. Beter niet doen dus.

 

Pasta
Gekookte pasta wordt er niet beter op in de vriezer. Ik kan me voorstellen dat je een restje pasta wilt invriezen, maar als je het laat ontdooien wordt het een kleffe bedoeling. Niet lekker dus.

 

Gefrituurd eten
Gefrituurd eten moet je ook niet willen invriezen, dit wordt een kleffe hap als je het laat ontdooien. Je kunt iets wat je gemaakt hebt – zoals bijvoorbeeld kroketjes – het beste eerst invriezen en dan (bevroren) frituren.

 

Roomsauzen
Sauzen op roombasis kunnen gaan schiften in de vriezer, niet echt geschikt dus om in te vriezen. Soepen met bijvoorbeeld room erin, kan je wel heel goed invriezen.

 

Zuivel
Alle soorten zuivel zoals melk, room, yoghurt en zure room moet je niet invriezen. Zuivel verliest zijn textuur (gaat schiften) EN smaak in de diepvries. Houdt met inkopen van zuivel goed in de gaten wat je nodig hebt en hoelang het houdbaar is in de koelkast.
Het is het beste om de houdbaarheidsdatum (zeker bij melk) in de gaten te houden, goed koud te bewaren in de koelkast en het zo snel mogelijk te gebruiken.

Boter kan door zijn hoge vetgehalte wel bewaard worden in de vriezer. Zo maak ik vaak veel kruidenboter(s), rol deze in plasticfolie en verpak ze dan nog goed. Op deze manier kan je ze invriezen.

 

Algemeen advies
• De temperatuur voor je vriezer moet -18 °C of zelfs nog beter -20˚C te zijn.
• De vriezer voorkomt de groei van schadelijke bacteriën. Wel is het advies om producten zo snel mogelijk na aankoop in te vriezen.
• Gebruik diepvriesbakjes, diepvrieszakken of aluminium bakjes om producten in te vriezen. Na gebruik van de bakjes, moeten deze weer goed schoongemaakt worden.
• Gebruikte diepvrieszakken en aluminium bakjes moet je na gebruikt weggooien.
• Warm voedsel laat je eerst goed afkoelen voordat je ze in de vriezer legt.
• Vries niet teveel eten tegelijkertijd in en houd de porties klein (dagporties).

 

Hoe lang kan een product in de vriezer bewaard blijven?

Natuurlijk zit er ook nog een houdbaarheidstijd gebonden aan de producten die je in de vriezer stopt. Niet alles blijft even lang goed in de vriezer. Als producten te lang in de vriezer liggen, verliezen ze hun voedingsstoffen en smaak.

• Brood: 1 – 2 maanden
• Fruit: 8 – 12 maanden (afhankelijk van het soort)
• Gebak: 2 – 4 maanden
• Groenten: 6 – 12 maanden (afhankelijk van het soort)
• Roomboter: 12 maanden
• Soep: 3 maanden
• Vis, mager: 4 – 6 maanden
• Vis, vette: 2 – 3 maanden
• Vlees, rundvlees rauw: 6 – 12 maanden
• Vlees, varkensvlees rauw: 4-6 maanden
• Vlees, kip rauw: 9 -10 maanden
• Vlees, gehakt rauw: 3-4 maanden

 

Ontdooien van bevroren producten

Waarop moet je letten bij het ontdooien? Voor de meeste producten geldt dat je het heel traag ontdooit, of heel snel (in magnetron).
Langzaam laten ontdooien betekent dat je het product ruim van te voren (de avond ervoor) uit de vriezer haalt en in de koelkast laat ontdooien. Leg het product altijd op een bord of schotel, zodat het dooivocht niet op je koelkastplanken terecht komt. Het dooivocht bevat namelijk bacteriën en kan daardoor andere etenswaren besmetten. Dooivocht na het ontdooien altijd weggooien en bord goed wassen!
Snel ontdooien kan op een bord in de magnetron, deze heeft daar een speciale ontdooistand voor.
Laat producten niet op het aanrecht ontdooien! Op kamertemperatuur kunnen
ontdooien. Laat nooit producten op het aanrecht ontdooien, want op kamertemperatuur kunnen de tijdelijk in slaap geraakte bacteriën zich vermenigvuldigen en verspreiden. Dit komt het product niet ten goede en is ook nog slecht voor je gezondheid!

 

Ontdooien van:

• Brood: kan je wel op het aanrecht laten ontdooien, of voor onmiddellijk gebruik in de magnetron.
• Fruit: moet je op kamertemperatuur of in de magnetron ontdooien. Of je gebruikt het bevroren in bijvoorbeeld een smoothie.
• Gebak: kan je beter in de koelkast laten ontdooien.
• Groenten: hoef je niet van te voren te ontdooien, bereid het gelijk in heet water.
• Roomboter: ontdooien in de koelkast.
• Soep: ontdooien in de koelkast of bevroren in de pan opwarmen.
• Vis: afgedekt op een bord in de koelkast
• Vlees: afgedekt op een bord in de koelkast

 

Opnieuw invriezen?
Ontdooide etenswaren moet je nooit meer opnieuw invriezen!

Vriezer ontdooien en schoonhouden

Je vriezer ontdooien is geen leuk klusje, maar je moet dit toch wel eens in de paar maanden doen. Zeker als er veel ijsophopingen ontstaan, hierdoor verbruikt de vriezer veel meer energie en dat wil je niet.
Begin met de vriezer uit te zetten en alle levensmiddelen eruit te halen. Als het ’s winters koud is, kan je die buiten bewaren en zomers in koelboxen.
Leg zoveel mogelijk handdoeken op de grond en plaats bakjes in de vriezer om het dooiwater op te vangen.

Het smelten van het ijs kan enige tijd (uren) in beslag nemen.
Je kunt dit bespoedigen door met een föhn het ijs te laten smelten of met een plantenspuit gevuld met warm water. Bik het ijs er nooit af met een mes of scherp voorwerp, je kunt het voorzichtig eraf halen met bijvoorbeeld een houten spatel.
Als je een diepvries hebt met lades, kan je deze lades vullen met warm water en in de vriezer plaatsen. Hierdoor ontdooit het ijs sneller en vang je het dooiwater ook nog op in de lades.

Maak hierna de vriezer schoon met een sopje met afwasmiddel of schoonmaakazijn en droog de vriezer goed, zodat deze vrij is van bacteriën.
Het schijnt dat een laagje glycerine op de wanden in de vriezer, ijsophopingen vertraagt. Smeer de wanden en koelelementen hier eventueel mee in.
Nu kan je de vriezer weer aanzetten en de producten er weer in leggen.
Doe producten die je niet meer vertrouwt niet meer in de vriezer, maar gooi ze weg!


2 reacties
Jessica

april 5, 2017 @ 12:53 pm

tnx voor je tips! ik bewaar plakken geitenkaas in de vriezer en dat gaat echt perfect! geen smaak en goeie structuur na het ontdooien.

Hanneke de Jonge

april 5, 2017 @ 2:20 pm

Hoi Jessica, dank je weer voor jouw tip. Ik had een keer een zachte Franse kaas ingevroren en die kwam niet zo lekker meer uit de diepvries. Maar ik heb het nooit met geitenkaas geprobeerd. Misschien toch maar een keertje proberen. Groetjes, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden