Foodblogger gaat aan de maagverkleining

Foodblogger gaat aan de maagverkleining

Deze Foodblogger gaat aan de maagverkleining. Na heel veel lijnpogingen en bezoeken aan internisten, moet ik mij erbij neerleggen dat het niet gaat lukken om af te vallen. Het vreemde is dat ik in de periodes dat ik niet of weinig at ben aangekomen. Natuurlijk heeft dit met de ziekte van Hashimoto te maken, die mijn stofwisseling in de war gooit als ik te weinig eet. Het begon met mijn eerste echtscheiding. Ik had geen geld om eten te kopen en at wat ik toegeschoven kreeg. Toen ik na drie maanden weer aan het werk ging, paste ik mijn mantelpakjes niet meer (jaja, ik droeg destijds als directiesecretaresse mantelpakjes). Ik ging op de weegschaal staan en ik was in drie maanden tijd 30 kilo(!) aangekomen. Afvallen lukte niet en de internist kon het niet anders verklaren dan: elk pondje gaat door het mondje. Hij wilde niet geloven dat ik in deze drie maanden (bijna) niet gegeten had. Pfff…..dat schoot ook niet op.

 

Pas na 10 jaar kwam ik eindelijk bij een arts die mij serieus nam, hij tapte wel 12 buisjes bloed af en na twee weken kreeg ik de uitslag. Ik heb goed en slecht nieuws voor je, zei hij. Het goede nieuws is dat we nu weten wat je mankeert, het slecht nieuws is dat je er niet vanaf komt en dat jij jouw leven lang aan de medicijnen moet. Eindelijk was er de aandoening Hashimoto geconstateerd. Het is een zeldzame schildklierziekte die 1 op de 20.000 voorkomt.

 

Maar ondanks de medicijnen en de vele afvalpogingen, kwam ik alleen maar aan. Nu hoor ik jullie denken; ja maar je bent foodblogger, je zult wel de hele dag lekker zitten eten en proeven. Nee, dat is het niet. Ik let altijd op wat ik eet en kook dagelijks alles vers. Maar dat helpt dus niet.
Bij mijn laatste bezoek aan een internist, kreeg ik te horen dat als ik zo doorging nog geen 10 jaar te leven heb. Daar schrik je natuurlijk wel van. Dat wil je niet horen, ik heb nog zoveel plannen voor de toekomst. Natuurlijk hadden al meer artsen erop aangedrongen dat ik naar een obesitaskliniek moest, maar daar was ik acht jaar geleden al geweest. Toen stuurden ze me weer naar huis vanwege de Hashimoto. De diëtist zei zelfs als iedereen zo goed zou eten als jij, dan hadden wij geen werk meer.

 

Foodblogger gaat aan de maagverkleining

 

Dus nu toch maar weer naar de obesitaskliniek geweest. Na maanden ben je eindelijk aan de beurt om de kliniek te bezoeken. Je gaat een hele dag door de mallemolen, bloedprikken, hartfilmpje, obesitas verpleegkundige, diëtiste, psycholoog en uiteindelijk de chirurg. Die gaf het verlossende woord dat ik geopereerd kan worden en zelfs nog mag kiezen tussen gastric bypass of gastric sleeve. Ik had voor mezelf al besloten dat ik geen gastric bypass wilde en in goed overleg met de chirurg wordt het dus de gastric sleeve (maagverkleining). Op mijn vraag of ik niet eerst nog naar de internist moest, werd negatief beantwoord. Toch vind ik dat vreemd, omdat de vorige keer de internist mij afkeurde voor deze operaties.

Foodblogger gaat aan de maagverkleining

Omdat je maag verkleind wordt, kan je maar een klein beetje eten en zit je snel vol. Hierdoor val je natuurlijk af. Het voordeel ervan is dat je geen honger meer hebt, omdat het deel van de maag verwijderd wordt, wat zorgt voor het hongerhormoon.

 

Ik werd al gelijk op een dieet gezet, je moet namelijk gaan wennen aan zes kleine maaltijden per dag. Na de operatie kan je nog maar hele kleine beetjes eten en dat moet verdeeld worden over de hele dag. En ik moet gaan sporten. Dit had ik vorig jaar al eens geprobeerd zonder succes. Waar ik vroeger lekker moe was van het sporten, was ik nu uitgeput na het sporten. Zo moe zelfs dat ik niet meer slapen kon en ik na 4 maanden het advies kreeg er maar mee te stoppen.
Dus nu toch maar weer aan de slag met een clubje collega ‘zwaargewichten’. De ene dag gaat het beter dan de andere. Het tempo wordt aardig opgevoerd, maar als ze in de gaten hebben dat we het niet trekken, mogen we een stapje terug doen.

 

Na een maand me goed aan het eetprogramma gehouden te hebben is het resultaat een magere 2 kilo die ik kwijtgeraakt ben.

 

23 maart was ik in het zogenaamde tweede straatje, een bezoek aan poli chirurgie, apotheek, anesthesist en verpleegkundige preoperatief.
En een paar dagen later wordt ik gebeld. De operatie is op 25 april, oei dat gaat toch wel heel snel. Maar we gaan ervoor. Eerst nog twee weken voor de operatie aan een crash dieet en daarna gaat het toch echt gebeuren.

 

Ik ben benieuwd of ik na de operatie mijn fans nog dagelijks kan laten genieten van mijn passie voor koken, één ding is zeker, de porties zullen ietwat kleiner worden.
Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn afvalperikelen.

 

 

Kijk zo slank als ik vroeger was, zal ik nooit meer worden. En dat hoeft ook niet, ik ben straks blij met elke kilo die ik kwijt raak.


29 reacties
Bonsje

maart 28, 2018 @ 11:54 am

Jeetje Hanneke, wat heftig! Maar ook heel dapper! Ik wens jou heel veel succes en sterkte. Ik hoop dat het je brengt wat je er van hoopt. Knuffel!

Anne-Marie

maart 28, 2018 @ 12:58 pm

Wat fijn voor je, ik ben twee jaar geleden geopereerd en kan alleen maar zeggen: doen! Ik heb op mijn blog (My happy kitchen) wel wat blogposts er aan gewijd mocht je het interessant vinden om te lezen 🙂
Ik wens je vast heel veel succes!!

Ingrid

maart 28, 2018 @ 2:35 pm

Dapper dat jij jouw verhaal opschrijft en deelt met jouw volgers! Ik wens je veel sterkte en zal je steunen!

Debbie Bodewes

maart 28, 2018 @ 3:11 pm

Pittig hoor! Ik wens je heel veel sterkte. Ik heb ook hashimoto maar alles is gelukkig onder controle en de laatste tijd lukt afvallen mij gelukkig wel. Zet m op he!
Groetjes Debbie

Stieneke Eykelkamp

maart 28, 2018 @ 4:07 pm

Lieve Hanneke, wat een dappere beslissing. En wat heb je al een intensief traject achter de rug! Heel veel sterkte voor de komende tijd. En…….mocht je Reiki willen ontvangen ter ondersteuning van je operatie en herstel……just ask…..

rene

maart 28, 2018 @ 4:44 pm

wat super goed van je. dat je die hele mallemolen in gaat en volhoud!!! chapeau!! ik wens je veel suc6 en een snel herstel na de operatie. ik blijf je volgen op fb uiteraard en weet dat je de steun van " de maestro" hebt haha.
suc6 en mogelijk tot ziens!!

Hanneke de Jonge

maart 28, 2018 @ 6:14 pm

Dankjewel Rene, gaan we doen! Lief van je en tot ziens!

Hanneke de Jonge

maart 28, 2018 @ 6:16 pm

Dankjewel lieve Stieneke, ja ik heb al een heel traject achter de rug. Maar ik ga er toch voor. En dankjewel voor het aanbod, misschien houd ik je eraan 🙂

Hanneke de Jonge

maart 28, 2018 @ 6:17 pm

Dankjewel Debbie, wat goed dat jij toch kunt afvallen met Hashimoto. Mij lukte het helaas niet. Ook waarschijnlijk omdat ze het veel te laat ontdekt hebben. Ga ik doen!

Hanneke de Jonge

maart 28, 2018 @ 6:17 pm

Dank je wel lieve Ingrid 🙂

Hanneke de Jonge

maart 28, 2018 @ 6:19 pm

Hoi Anne-Marie, ja ik heb jouw verhaal destijds gelezen en dit gaf mij de moed om het ook te doen. Dankjewel. Zal jouw andere blog hierover nogmaals lezen.

Hanneke de Jonge

maart 28, 2018 @ 6:21 pm

Dankjewel lieve Bonsje, we gaan ervoor!

Nicole – Cookies & Carrot Sticks

maart 28, 2018 @ 8:40 pm

Knap dat je je verhaal op de blog doet. Geen makkelijke beslissing ook om uiteindelijk toch voor de maagverkleining te gaan, het is toch best ingrijpend, voor je lijf, voor je leven. Maar foodblogger en maagverkleining/bypass kunnen prima samen. Weet ik uit ervaring (5 jaar post-op). Er ligt nog een heel traject voor je en soms zul je misschien denken: waar ben ik aan begonnen. Maar het komt allemaal goed. Mocht je vragen hebben of gewoon behoefte om te babbelen, let me know. Heel veel sterkte en succes de komende tijd! x

liza

maart 29, 2018 @ 5:50 am

beste Hanneke
Op zoek een recept, vindt ik jouw verhaal. Wat afschuwelijk als je zo van eten en koken houdt. Jouw ziekte ken ik niet echt, maar ben hem wel heel vaak tegen gekomen.
Ik lees over gezondheid en voeding, omdat mijn dochter de ziekte van Crohn heeft en ik zelf last heb van allerlei voedselintoleranties.
Onlangs las ik het boek Broodbuik van Davis (?) over tarwe, hoe ongezond dat is en wat voor ziektes het veroorzaakt. Nu lees ik in de Plant Paradox van dr. Gundry. Hij zegt hetzelfde en legt uit wat voeding allemaal kan veroorzaken. Hij praat over lectines in voeding. In beide boeken lees ik dat tarwe als oorzaak van overgewicht en vele ziektes.
Misschien ken je de informatie, zo niet ga aub lezen. Ook jouw ziekte kwam ik tegen.
Heb je geen zin in deze ongevraagde adviezen, dan wens ik je heel veel sterkte en succes.
vriendelijke groet, Liza

Hanneke de Jonge

maart 29, 2018 @ 6:51 am

Dank je wel Liza voor het meedenken. En wat vreselijk dat je dochter de ziekte van Crohn heeft en jijzelf allerlei voedselintoleranties. Ik ken de boeken waar je over schrijft, alleen zijn de mening hierover verdeeld. De ene arts zegt dit en de andere spreekt het weer tegen. Het is tegenwoordig heel moeilijk om een keuze te maken. Ik denk dat ik gezond eet en als je alles met mate eet, moet het toch goed zijn? Voor jou en je dochter ook sterkte. Vriendelijke groet, Hanneke

Hanneke de Jonge

maart 29, 2018 @ 6:52 am

Hoi Nicole, dank je voor jouw bericht. Het is heel bemoedigend om te lezen dat er meer foodbloggers zijn die deze stap genomen hebben. Ik ga het ervaren. En misschien neem ik na de operatie nog wel eens contact met je op. Thx, Hanneke

Jacqueline

maart 29, 2018 @ 1:20 pm

Ik ga het natuurlijk op de voet volgen. Ik heb Hanneke (als kleine zus) zien veranderen van een slanke jonge vrouw in een wat zwaardere uitvoering en wens je zoveel succes en sterkte met alles.

Hanneke de Jonge

maart 29, 2018 @ 2:11 pm

Dank je wel Jacqueline, lief van je. Ik wordt weer een slankere grote zus van je.

Coby

maart 29, 2018 @ 5:32 pm

Wat moedig van je. Wens je heel veel succes, maar vind het toch raar dat de internist akkoord gaat. Ken ook iemand met hashimoto en die is het wel gelukt met heel specifieke voeding.
Het is wel echt drastisch, maar kan begrijpen dat je er voor gaat. Heel veel succes! En alles goeds.

Hanneke de Jonge

maart 30, 2018 @ 12:35 pm

Hoi Coby, dank je wel. Ik heb andere Hashimoto patienten gesproken die ook een maagverkleining hebben gedaan. Het lukt hun wel op deze manier af te vallen, al is het minder drastisch dan bij de andere patienten. Ik ga ervoor. Groetjes en nogmaals dank.

Ilona

april 5, 2018 @ 11:12 am

Oei dat wordt een spannende tijd. Sterkte alvast voor de operatie.

Hanneke de Jonge

april 5, 2018 @ 11:50 am

Ja dat wordt zeker spannend. Dankjewel.

Mo

juni 17, 2018 @ 7:57 pm

Succes
Ik heb me ook aangemeld
Week geleden kreeg vrijdag telefoon ik nog komen voor het traject.
Wat eerste bezoek inhoud ben ik vergeten te vragen.
Ik loop al 7 maand bij de dieetist die traject hoef ik niet meer te volgen zei die.
Ik loop er al jaar meer en nu de knop doorgehakt .
Komt ik een te hoge bloeddruk en nog graag jaren bij me gezin wil zijn.
Ik wordt geholpen in mcl
Succes met de operatie

Hanneke de Jonge

juni 18, 2018 @ 7:59 am

Hoi Mo, ik ben inmiddels geopereerd op 25 april zoals je in mijn nieuwe blog kunt lezen. Het gaat helaas nog allemaal niet super, maar ik heb gewoon dikke pech. Het groepje waarmee ik begonnen ben, doen het allemaal super. Heel veel succes met de operatie en het komt allemaal goed met je! Lieve groet, Hanneke

Monique

april 9, 2019 @ 2:09 pm

Hoi Hanneke ! Zelf ben ik ook Hashimoto patiënt . Ik ga komende week met mijn huisarts een GBP bespreken . Mag ik vragen hoe het ondertussen met je gaat ? Hoeveel ben je afgevallen ?! Groetjes Monique

Hanneke de Jonge

april 9, 2019 @ 2:30 pm

Hoi Monique, wat spannend maar ook wat goed van jou. Ik heb een sleeve genomen, daar val je minder door af dan met een bypass. Ben nu 35 kilo kwijt. Het gaat eindelijk goed, mijn schildklier was een tijd ontregeld geweest, waardoor ik nu heel veel verlaagd ben qua medicatie van 150 naar 75 mcg Euthyrox. Heel veel succes en sterkte met het traject. Groetjes, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden