Gebruik jij de nieuwe Schijf van Vijf?

Gebruik jij de nieuwe Schijf van Vijf?

Vorig jaar is de nieuwe Schijf van Vijf geïntroduceerd door het Voedingscentrum. Het is een hulpmiddel om het jou makkelijker te maken om gevarieerd en gezonder te eten. Maar wat staat er dan in de nieuwe Schijf van Vijf en hoe kan je meer verantwoord eten? Gebruik jij de nieuwe Schijf van Vijf?

 

De meeste mensen kennen inmiddels de Schijf van Vijf wel, maar houden ze zich daar ook aan? Uit een onderzoek door Flinndal gedaan, blijkt dat 30% sowieso niet volgens de schijf van vijf eet. Ze kennen deze niet goed genoeg of hebben er totaal geen behoefte aan om dit te volgen. Een andere 30% probeert wel te voldoen aan de Schijf van Vijf, maar toch lukt dat niet elke dag.

 

Een groot percentage is niet eens op de hoogte van de hoeveelheid aanbevolen fruit (2 stuks) per dag. Fruit is zo lekker en gezond voor je en toch zijn er mensen die helemaal geen fruit eten.

 

Weet jij hoeveel groente er wordt aanbevolen volgens de Schijf van Vijf? Nou, de helft van ons weet dit niet eens en komen daarom ook niet aan 250 gram groenten elke dag. En eet nu niet steeds dezelfde groente omdat je die zo lekker vindt, variatie is het toverwoord!

 

En hoeveel van jullie eten er regelmatig vis? Wist je dat als je 1 keer per week (vette) vis eet, dit nuttige omega 3 vetzuren oplevert? Een groot deel van de mensen weet dit helemaal niet en eet dan ook weinig of geen vis.

 

Peulvruchten zijn gezond voor je omdat ze goede bronnen van diverse mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer en van eiwitten zijn. Daarom is minimaal 1 keer per week het eten van peulvruchten aanbevolen. Nu denk je waarschijnlijk dat peulvruchten bij de groente horen in de Schijf van Vijf. Nee … ze horen in de schijf van vlees, vis en eieren. En dat verklaart ook waarom peulvruchten zulke goede vleesvervangers zijn.

 

De meesten weten wel dat een handje noten per dag aanbevolen wordt door de nieuwe Schijf van Vijf. Dit omdat in noten veel onverzadigd vet alsmede ijzer, vitamine E en B zit. Het gaat hier echter wel om de rauwe en ongezouten noten.


4 reacties
lola

juli 2, 2018 @ 10:55 am

weten jullie ook hoeveel procent het zijn van elke vak?

Hanneke de Jonge

juli 2, 2018 @ 12:23 pm

Hoi Lola, ik heb je een mailtje gestuurd. Groetjes, Hanneke

julian

december 11, 2018 @ 9:40 pm

Hallo Hanneke,
Mag ik ook het percentage weten van elk vak. Dit wil ik graag weten voor een opdracht van biologie. Dank u wel.

Hanneke de Jonge

december 12, 2018 @ 11:54 am

Hoi Julian, dit zijn de percentages.
Percentage schijf 1: 25-30%
Percentage schijf 2: 25-30%
Percentage schijf 3: 15%
Percentage schijf 4: 5-10%
Percentage schijf 5: 20%
Succes met jouw opdracht. Gr. Hanneke

Plaats een reactie

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden