Graangevoerd en grasgevoerd vlees

Graangevoerd en grasgevoerd vlees

Hoe het dier geleefd en gevoed is, bepaalt de smaak van het vlees. Als de koeien in de weilanden gras, klaver en wilde kruiden gegeten hebben, kan je dit proeven. Eén van de belangrijkste aspecten van de smaak van het vlees is de voeding van het dier. Maar de meningen zijn zeer verdeeld, is graangevoerd of grasgevoerd vlees nou beter of lekkerder?

 

Graangevoerd

 

Graangevoerd vlees komt vooral uit Australië en Amerika. De runderen leven in omheinde ruimtes en/of op stal en hebben daardoor minder gelopen dan de grasgevoerde runderen.
Zij worden gevoederd met een super krachtvoer in de vorm van granen, maïs, zaden en hooi. Dit voer bevat veel energie, waardoor de koeien sneller groeien en meer vet krijgen. Hierdoor veranderen de proporties van het rund.
Maar hier zijn er ook nog verschillen in de kwaliteit van het vlees. Je heb premium USA grain-fed beef, wat behoort aan de top van het Amerikaanse rundvlees. Dit vlees is gegarandeerd vrij van hormonen. Deze runderen grazen 15 maanden op open ranches waar ze natuurlijk grassoorten eten. Daarna krijgen ze vier maanden een uitgebalanceerd dieet van granen en maïs.
De marmering (intramusculair zacht vet) van het vlees is een belangrijke factor van het bepalen van de kwaliteit.

 

Gemarmerd vlees

 

Door deze vetadertjes is het vlees lichter van kleur en is graangevoerd vlees zachter. Hier komt het smaakverschil, dit vlees heeft minder smaak maar men vind het mondgevoel prettig omdat het vlees zoveel zachter is.
Men beweert dat doordat dit vet bij het bakken gaat smelten, dit het vlees meer smaak mee geeft.
Maar is dit vet wel goed voor ons? Dat hangt af van de kwaliteit van het vet. Bij graangevoerde runderen zijn de omega-3 en omega-6 vetzuren uit balans. De samenstelling van het vet van graangevoerde dieren bevat meer omega-6. Volgens de wetenschappers zou een verkeerde verhouding tussen omega-3 en omega-6 niet goed kunnen zijn voor ons. Teveel Omega-6 zou ontstekingsbevorderend zijn. Wil je dit verminderen dan zou je voor mager (biologisch) vlees moeten kiezen

Graangevoerd en grasgevoerd vlees

 

Grasgevoerd

 

Grasgevoerde runderen en andere dieren staan in principe het hele jaar door in een weiland. Een rund is eigenlijk niet gebouwd om graan te eten. Hun magen verteren gras veel beter en hierdoor blijven ze fitter. Ze groeien langzamer en dit geeft meer gezonder vet in de vorm van Omega-3. Het vlees is een stuk steviger en daardoor iets minder mals. Hierdoor moet je eerlijk gezegd wel meer kauwen en dat kauwen geeft juist een vollere vleessmaak.

 

Nu is grasgevoerd rundvlees uit Ierland en de Nederlandse runderen die in natuurgebieden grazen, veel smakelijker dan het vlees dat van ingezaaide weilanden komt. In Ierland en in onze natuurgebieden groeien vele soorten gras en kruiden en dat proef je dan ook. Wat veel mensen niet weten is dat de meeste grasgevoerde runderen eigenlijk nooit 100% grasgevoerd zijn. In de wintermaanden gaan deze dieren vaak naar binnen en krijgen naast gedroogd gras – ook maïs of graan – aangeboden. Maar het grootste gedeelte van het jaar lopen ze lekker buiten te grazen.
Er bestaat nog geen keurmerk voor grasgevoerde runderen, maar in principe mag het alleen maar grasgevoerd heten, als de runderen het hele jaar door vers gras eten.

Grasgevoerd vlees is wel duurder dan graangevoerd vlees. Je kiest voor kwaliteit! We kunnen natuurlijk met z’n allen ook iets minder vlees gaan eten, maar bewuster voor een beter kwaliteit vlees gaan. De smaak van grasgevoerd vlees is gewoon meer vlezig. Maar ja, smaken verschillen!

Graangevoerd en grasgevoerd vlees

 

Gezonder?

 

Uit onderzoeken blijkt dat grasgevoerd rundvlees beter zou zijn voor ons. In grasgevoerd rundvlees zit in principe geen groeihormonen en/of antibiotica. De koeien zijn gezonder omdat ze zich voeden met een natuurlijke voeding, namelijk het gras.
Zijn de Nederlandse koeien altijd grasgevoerd? Nou nee, de runderen krijgen gras, graan of ander krachtvoer.

Natuurlijk is er verschil in vlees tussen de verschillende rassen runderen en waar ze grazen.

 

Grasgevoerd vlees bevat meer Omega-3 (welke zorgt voor een betere vetverbranding) dan de graangevoerde soorten. Dat is op zich al goed nieuws, maar de grasgevoerde koe bevat ook nog eens minder omega-6 dan de graangevoerde runderen. Daarnaast bevat dit vlees ook meer vitaminen en mineralen.

 

Waar koop je grasgevoerd vlees?

 

Tegenwoordig staat er op veel verpakkingen van vlees, waar het vandaan komt en of het graan- of grasgevoerd vlees is. Het Ierse rundvlees wat in de supermarkt ligt is meestal grasgevoerd. Dit vlees is echter wel 20% tot 30% duurder dan graangevoerd vlees.
Vraag je slager of hij grasgevoerd vlees heeft of bestel het online.
Bij Beef&Steak kan je ook grasgevoerd vlees bestellen en uiteraard ook graangevoerd.

 

Conclusie

 

Smaken verschillen, dat is zo en dat blijft zo. De één kan het malse en vettere vlees van de graangevoerde runderen meer waarderen, de ander gaat voor meer smaak van het grasgevoerde rundvlees.
De ene slager zal beweren dat grasgevoerd lekkerder en beter is en de ander heeft de voorkeur voor graangevoerd.
Ga je voor smaak of ga je voor de prijs?

 

Lees hier ook mijn blog over de verschillende soorten biefstuk.

 

De Keuringsdienst van Waarde heeft zelfs een uitzending over dit onderwerp gemaakt. Je kunt het hier bekijken.


2 reacties
Bauke van der Veen

augustus 5, 2019 @ 4:10 pm

Quote: 'Wat veel mensen niet weten is dat de meeste grasgevoerde runderen eigenlijk nooit 100% grasgevoerd zijn. In de wintermaanden gaan deze dieren vaak naar binnen en krijgen naast gedroogd gras – ook maïs of graan – aangeboden. Maar het grootste gedeelte van het jaar lopen ze lekker buiten te grazen.'

Dat is niet helemaal waar… ons vlees is wel 100% grasgevoerd. In de winter krijgen de runderen hooi uit eigen natuurgebieden, en worden niet bijgevoerd met mais of graan. Als dit wel gebeurd mag het pertinent geen grasgevoerd heten, dan is het dus al graangevoerd. 100% Grasgevoerd bestaat dus wel degelijk, en het is inderdaad gezonder dan graangevoerd.

Hanneke de Jonge

augustus 6, 2019 @ 9:41 am

Ja dat klopt Bauke, er zijn gelukkig ook 100% grasgevoerde runderen. Helaas is daar nog geen keurmerk voor. Met culinaire groet, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden