Hoe combineer je wijn het beste?

Hoe combineer je wijn het beste?

Het combineren van wijn bij je maaltijd is een vak apart. Er zijn talloze gerechten en al net zo veel wijnen. Gelukkig zijn er wel een aantal vuistregels waar je je aan vast kunt houden om zo de juiste wijn bij je gerecht te vinden. Een goede combinatie tussen de wijn en het gerecht maakt namelijk zowel de wijn als het gerecht nog lekkerder. Hoe combineer je wijn het beste? Wat deze vuistregels zijn leg ik je graag uit!

 

Zodra je je gaat verdiepen in de wereld van wijn en spijs combineren kan dit misschien wat overweldigend zijn. Er zijn namelijk nogal wat regels als het aankomt op het maken van de beste wijn en spijs combinatie. De doorslaggevende factor is echter altijd je eigen smaak. Wil jij een pittige cheeseburger combineren met een glas frisse Chablis? Helemaal prima. Wordt het aangeraden als je de wijn en spijs regels volt? Waarschijnlijk niet.

 

Bepaalde wijnen matchen nou eenmaal goed met bepaalde maaltijden en halen het beste in elkaar naar boven. Denk aan een stevige Cabernet Sauvignon bij rood vlees of een frisse Chablis bij een bord vol zeevruchten. Met onderstaande vuistregels haal je het beste van zowel de wijn als het gerecht naar voren.

 

• It’s all about the weight

Zowel een wijn als een gerecht kan licht of zwaar zijn. Een zomerse salade met vis is bijvoorbeeld lichter dan een gegrild stuk vlees van de barbecue. Zo gaan droge, frisse wijnen beter samen met zogenaamd ‘licht’ eten als salades, gevogelte of vis. Een volle, rijke wijn gaat daarentegen weer beter samen met zwaarder/rijker voedsel. Denk aan een stevige stoofpot of een gerecht met een rijke saus.

 

• Stem de zuurgraad op elkaar af

Bij eten met een hoge zuurgraad, denk aan zuurkool of salades met een azijndressing, past wijn met tevens een hoge zuurgraad. De vuistregel is hier dat de wijn zuurder is dan het gerecht. Voorbeelden zijn een Riesling en een bord warme zuurkool of een Italiaanse Sangiovese met een gerecht op basis van tomaten.

 

• Serveer zoete wijnen met zoete gerechten

Hoe zoeter het gerecht, des te zoeter de wijn. Is het gerecht zoeter dan de wijn, dan zal de wijn overweldigd worden door de smaken van het gerecht.

 

• What grows together goes together

In de wijnwereld zien we vaak dat wijnen en gerechten uit dezelfde streek goed samen gaan. Barbaresco bijvoorbeeld, de beroemde Italiaanse wijn, gaat hand in hand met regionale lekkernijen zoals tagliatelle pasta of gerechten met witte truffels. En Grüner Veltliner, de bekende wijn uit Oostenrijk , gaat perfect samen met een Wiener schnitzel.

Hoe combineer je wijn het beste?

 

Nu weet je iets meer over het selecteren van de juiste wijn bij je gerecht. Naast deze vier tips zijn er nog oneindig veel punten om op te letten, maar onze belangrijkste tip is: geniet! Of je nu gaat voor rode wijn of witte wijn, kies wat jij lekker vindt en je combinatie wordt hoe dan ook een succes.

 

Lees ook mijn blog: Wat kan je nog doen met wijnrestjes?


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden