Keto Dieet: wat mag je wel en niet eten?

Keto Dieet: wat mag je wel en niet eten?

Het ketogeen dieet is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Toch is nog voor lang niet iedereen duidelijk wat het precies is. Wat houdt dit dieet precies in? Is het succesvol? Wat mag je wel en niet eten? En vanwaar deze populariteit? Wat maakt het ketogeen dieet zo speciaal? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je met dit dieet begint.

Wat is het ketogeen dieet?

 

Bij het ketogeen dieet gaat men uit van het principe dat je lichaam bij gebrek aan andere voedingsstoffen vet gaat gebruiken als brandstof. Op die manier zal men sneller afvallen en zal het vetpercentage binnen korte tijd afnemen. Bovendien levert het enkele gezondheidsvoordelen op.

 

Om het lichaam te stimuleren vet te gebruiken, is het belangrijk dat je in ketose komt. Normaal gesproken gebruikt het lichaam koolhydraten om energie te krijgen. Als je te weinig koolhydraten eet, gaat het lichaam op zoek naar andere bronnen om energie uit te halen. Zodra het vet gaat gebruiken, komen er ketonen vrij vanuit de lever. Deze ketonen zijn ook zichtbaar in je bloed en urine. Op dat moment ben je in ketose. Dit betekent dus niets meer dan dat je lichaam vetten gebruikt om aan brandstof te komen.

 

Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar het is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet in het begin. Veel mensen die starten met een koolhydraatarm dieet, vinden het lastig om gebalanceerd te eten. Want wat mag je dan wél eten? Een keto maaltijd bestaat voor een groot deel uit eiwitten en vetten. Meestal is het echt een kwestie van ervaring opdoen. Hoe vaker je keto kookt, hoe makkelijker het wordt.

Welke voedingsproducten mag je wel of juist niet eten?

 

Het succes van een ketogeen dieet valt of staat met het in ketose komen. Als je lichaam niet in ketose komt, zal je ook niet profiteren van de voordelen van het dieet. Dit is noodzakelijk om snel gewicht te verliezen en vet te verbranden. Pas als het lichaam vet als primaire energiebron gaat gebruiken, zal je snel resultaat gaan zien. Dit betekent ook dat je anders moet gaan eten. Dat betekent dat je weinig tot geen koolhydraten mag eten, zodat je lichaam hier geen energie uit kan halen en dus wel op zoek moet gaan naar andere energiebronnen.

 

Wat je dus wel mag eten bij een ketogeen dieet is veel eiwitten, vet en groenten. Houd er wel rekening mee dat bepaalde groenten ook weer over veel koolhydraten kunnen beschikken. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij de zoete aardappel. Onderzoek dus wel van tevoren hoeveel koolhydraten er in elk product zitten, zodat je zeker weet dat je de juiste keuzes maakt.

 

Wat je juist niet mag eten zijn producten die veel koolhydraten bevatten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan brood, pasta en rijst, maar ook aan veel fruitsoorten en alcohol.

 

Het is belangrijk dat er gevarieerd gegeten wordt om tekorten van bepaalde voedingsstoffen te voorkomen. Slik eventueel uit voorzorg extra vitaminesupplementen om deze op peil te houden. Zeker in het begin.


2 reacties
Ruud.

september 25, 2023 @ 6:23 am

Past een soja-drink (Alpro) in een Keto dieet?

Hanneke de Jonge

september 25, 2023 @ 7:33 am

Beste Ruud, sojamelk is ook een acceptabele keuze voor het keto-dieet, omdat het alleen dat heeft: 2 gram van netto koolhydraten (per kopje). Wel een iets minder populaire versie vanwege het lagere vetgehalte.
Groetjes, Hanneke

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden