Kook jij al op een inductie kookplaat?

Kook jij al op een inductie kookplaat?

Kook jij al op een inductie kookplaat? Ik kook al jaren op gas, maar we zullen in de toekomst moeten overstappen. De meeste huishoudens koken nog op gas, maar we gaan van gas los! Omdat de overheid de uitstoot van CO2 wil verminderen in de nabije toekomst en op gas koken een grote CO2 boosdoener is, moeten we op zoek naar een andere kookplaat. Wat zijn dan de alternatieven? Je hebt zoveel verschillende kookplaten. Elektrisch, keramisch, gas en inductie kookplaat. Waar gas het voordeel heeft dat het snel uit en aan is en de vlam zichtbaar is, hadden de alternatieven van een elektrische of keramische kookplaat dit niet. Nu is er de inductiekookplaat die nog sneller warm wordt dat een gasfornuis en nog veel meer voordelen heeft. Kook jij al op een inductie kookplaat?

Met het koken op een inductieplaat heb je meer controle over de kooktemperatuur.

Om me te laten informeren ben ik naar een grote keukenshowroom gegaan. En wat blijkt, er worden nog wel gas kookplaten verkocht maar de inductie kookplaat is in opmars. Vooral omdat in de meeste nieuw te bouwen woningen geen gasaansluiting meer is. Dus geen elektrische of keramische kookplaten meer, inductie is de toekomst! Het is snel, zuinig en veilig.

Met het koken op een inductieplaat heb je meer controle over de kooktemperatuur.

Bij inductie koken wordt de pan zelf en niet de kookplaat opgewarmd. Je kookt dus op een magnetisch veld, dat ervoor zorgt dat de pan snel warm wordt. Zo duurt het koken van een pan met water 3-4 minuten en op een gas kookplaat duurt dit 10 minuten!
Als er geen pan op de kookplaat staat, gebeurt er niets. Als je na het koken de pan van de plaat haalt, gaat hij automatisch uit. De plaat blijft nog wel even warm, maar koelt snel af. Hierdoor is koken op inductie veel veiliger.
Doordat de kookplaat niet zo heet wordt en snel afkoelt zullen etensresten ook minder snel inbranden op de plaat.

 

Er zijn heel veel verschillende soorten inductie kookplaten, laat je goed adviseren bij de specialist. Ben je een keukenprinses en sta je dagelijks te koken dan wil je vast een uitgebreide kookplaat hebben met misschien wel meer dan vier kookzones (plekken waar je de pan op kunt verhitten).
En ik heb hele gave inductie kookplaten gezien in de showroom. Zo hebben sommige kookplaten een ingebouwde afzuigsysteem in de plaat zelf! Dus geen vervelende afzuigkap meer boven je hoofd, maar eentje die alles naar beneden afzuigt. Hoe geweldig is dat!

Met het koken op een inductieplaat heb je meer controle over de kooktemperatuur.

Voor- en nadelen van inductie koken

 

Voordelen
De inductie kookplaat warmt je pan snel op, waardoor je weinig energie verliest.
Na gebruik koelt de kookplaat snel af en schakelt zelfs uit als er geen pan op staat.
De kookplaat is heel makkelijk schoon te maken en te houden.
Geen vlam meer in de pan.
Veilig koken.
Met het koken op een inductieplaat heb je meer controle over de kooktemperatuur.

 

Nadelen

Er zijn ook wat nadelen aan het koken op inductie. Het is namelijk even wennen om te koken op inductie.
Deze kookplaat is meestal duurder dan andere soorten kookplaten.
Je hebt waarschijnlijk nieuwe pannen nodig om op inductie te kunnen koken. Pannen die contact maken met het magnetische veld van de inductieplaat. Je kunt je oude pannen heel eenvoudig testen of ze op werken; blijft een magneet plakken aan de bodem van je pan, dan is deze geschikt.
Dit geldt ook voor grill- braad- of wokpannen.
Je hebt misschien een nieuwe aansluiting nodig die genoeg power levert voor de inductie.

 

Welke pannen?

 

Welke pannen zijn geschikt zijn voor inductie. De bodem van de pannen moet magnetisch zijn, zodat ze contact maken met de inductieplaat, waardoor ze warm worden.
Als je de pannen gebruikt heb voor gas, kan het zijn dat de bodem van je pan vervormd is en dus niet meer gebruikt kan worden voor inductie. Daarom zal je nieuwe inductiepannen moeten aanschaffen, dit geldt ook voor je koekenpannen. Door de speciale pannen kan je sneller en daardoor goedkoper koken op inductie.

 

Hierbij nog enkele tips om zuiniger te koken:

 

• Kook zoveel mogelijk met de deksel op de pan
• Kies de goede maat pan, hoe kleiner hoe beter
• Doe net genoeg water in de pan om te koken, hoe meer water hoe langer het duurt voordat het kookt.
• Zet het vuur niet altijd op de hoogste stand
• En bij inductie koken is het heel belangrijk dat je de juiste pannen gebruikt die geschikt zijn voor een inductie kookplaat

 

Kook jij al op een inductie kookplaat?

 

Met dank aan Tulp Keukens, waar ik de foto’s mocht maken.


2 reacties
J. Laumen

januari 30, 2018 @ 6:43 am

Ik kook al jaren inductie en wil niet meer anders. Schoon maken is ook zo gebeurd!

Hanneke de Jonge

januari 30, 2018 @ 7:50 am

Dank je wel Jessica, ik denk dat het ook wel inductie gaat worden.

Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden