Kookboek “A la minute” van Mari Maris

Kookboek “A la minute” van Mari Maris

Mari Maris

 

De auteur Mari Maris besloot, na in Amsterdam gewerkt te hebben als kok, haar geluk te beproeven in Frankrijk. Ze legde een groentetuin aan wat 2 jaar later een vervolg kreeg door er een eigen restaurant aan vast te koppelen waar ze o.a. de meest koppige Franse slagers zover kreeg telkens weer terug te komen om van haar eten te mogen genieten. Behalve haar eigen moestuin heeft Mari ook reeds meerdere (groente)kookboeken geschreven waaronder “De Groentebijbel” en ik zou haar dan ook een echte “groentezot” willen noemen. Hierbij onze recensie van het kookboek “A la minute” van Mari Maris.

Inleiding en gebruik van het boek

 

Het boek begint met een korte inleiding wat ik iedereen wil aanraden te lezen, net zoals je dat eigenlijk met ieder kookboek zou moeten doen zonder meteen naar de recepten door te bladeren.
Zo staat er bijvoorbeeld of een recept vegan is of vegan gemaakt kan worden, dat boter roomboter betekent en dat de oven reeds voorverwarmd dient te zijn zoals aangegeven in de recepten. Redelijk simpele tips die bij het koken van de recepten eventuele verrassingen zullen voorkomen.

 

De recepten zijn niet in hoofdstukken opgedeeld maar er is wel een handige receptenlijst aanwezig op alfabetische volgorde’.

 

Het boek gaat dus voornamelijk over groente, niet alleen voor vegetariërs en veganisten maar ook juist voor diegenen die 1 of 2 keer (of 3) per week vlees en vis willen overslaan.
Veel van de recepten zullen het ook voor jongere kinderen aantrekkelijk maken (meer) groente te eten.

 

Het leuke van dit boek is dat de recepten redelijk snel en makkelijk te maken zijn
(A la Minute) zonder een lange lijst aan ingrediënten te hoeven gebruiken en de ingrediënten die voor de recepten gebruikt worden zijn redelijk goed verkrijgbaar.

Kookboek “A la minute” van Mari Maris

De recepten

 

De structuur van de recepten is helder, er wordt aangegeven:

– of het recept vegan is of vegetarisch.
– een korte lijst met ingrediënten.
– een leuke inleiding per recept.
– het recept zelf en het benodigde keukengerei.
– eventuele alternatieven, serveersuggesties en variaties.

 

Denk niet aan een saaie groene hap op tafel maar aan recepten zoals bloemkoolfondue: bloemkool, kaas en mosterd, voeg daar o.a. wat tomaten en melk bij, zet de pan gezellig in het midden op tafel en prikken maar met een stukje brood, paprika of selderij. Ook leuk voor kinderen.

Kookboek “A la minute” van Mari Maris

Wat dacht je van spinazie carbonara (oei, zonder spek is vloeken in de Italiaanse kerk maar lekker dat het is), ook lekker voor de kinderen, of venkel taartjes waar de lezer aangemoedigd wordt er een eigen draai aan te geven door het recept vegan te maken middels het gebruik van vegan bladerdeeg. Of laat het deeg achterwege en maak er iets anders moois van, tips genoeg van Mari.

Kookboek “A la minute” van Mari Maris

Verder veel andere recepten met lekker verwen brood, pasta’s en ook soepen.

 

Wil je eens je eigen naanbrood maken, tortilla’s, humus, pesto en verschillende sausjes? Staat allemaal in dit boek.
Hoe noten of paprika’s roosteren, bonen weken? Staat er ook in.

 

De foto’s doen je denken aan hoe het buitenleven van Mari eruit ziet en bij het maken van de recepten ruik je de geuren van het groene landleven.

 

Kortom, een boek voor iedereen!

 

Kookboek “A la minute” van Mari Maris

 

Het boek is hier verkrijgbaar.

224 Pagina’s
Sfeerfoto’s: Oof Verschuren (de partner van Yvette van Boven, u weet wel)
Receptfotografie: René Mesman

 

Deze blog is geschreven door: Michael Gartner


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden