Kookboek Bonen! van Joke Boon

Kookboek Bonen! van Joke Boon

Ik mocht het kookboek Bonen! van Joke Boon ontvangen. Nu is Joke een oud-klasgenote van mijn man en volg ik haar al jaren via social media. Wat wil het geval; 2016 is uitgeroepen tot het internationale jaar van de bonen en peulvruchten en Joke Boon komt net daarvoor uit met het boek Bonen. Good timing, Joke!

Kookboek Bonen! van Joke Boon

Wist je dat er zo’n 18.000 soorten bonen en peulvruchten bestaan? En dat die bonen en peulvruchten heel erg voedzaam zijn waardoor ze prima vleesvervangers zijn? Steeds meer mensen gaan minder of geen vlees meer eten en dan zijn bonen, peulvruchten, erwten en linzen een hele goede en eiwitrijke vervanger hiervoor. En daarbij zijn ze ook nog eens helemaal niet duur. Goed excuus om ze wat vaker op tafel te zetten.

 

En Joke Boon helpt je daarbij met haar heerlijke recepten voor peulvruchtideeën. En niet zomaar gerechten met bonen, nee hele bijzondere gerechten. 144 originele bonenrecepten geïnspireerd door verschillende windstreken en door seizoenen, kleuren en vormen.

 

Joke werd geïnspireerd door een opmerking van iemand die zei: ‘dat zou ik wel elke dag lusten’. Door de opmerking vroeg zij zichzelf af, wat zou ik nou elke dag wel lusten? Bonen dus!

 

Het boek bevat de geschiedenis van en veel wetenswaardigheden over bonen en peulvruchten. Joke geeft per maand recepten welke goed bij het seizoen passen.

 

In januari begint ze met Pindakaas met pit. En wat denk je? Pinda’s blijken helemaal geen noten te zijn, maar het zijn peulvruchten. Dat wist je waarschijnlijk niet. Het tweede gerecht in januari ziet er heerlijk uit, maar ik vind het wel een gewaagd recept: Linzentruffels. Ja je moet er maar op komen om truffels van linzen te maken. Ze spreken me niet aan, maar ik denk dat ik het toch maar eens moet proberen! Januari eindigt met tips over het weken en koken van bonen, niet onbelangrijk.

Kookboek Bonen! van Joke Boon

Per maand komen heerlijke soepen, stoofschotels, salades, spreads, chutney, roerbakschotels, falafal, sushi, kroketten, flensjes, muffins, cake, koekjes, enz. enz. voorbij. Ongelooflijk wat je met bonen kunt doen. En weer zie ik een bijzonder gerechtje: Magische chocoladepudding met Urid Dal. Hoe verzin je het! Of wat denk je van een Linzen-ananascake met maanzaad, Gevulde peultjes, Romige, fruitige smoothie met gele linzen of Pompoen curry linzenquiche. Stuk voor stuk bijzondere creaties van Joke.

Kookboek Bonen! van Joke Boon

Je kunt zien dat Joke niet over één nacht ijs gegaan is, ze heeft zich heel erg goed verdiept in de Bonen! Het is een bijzonder smakelijk boek geworden met uitnodigende recepten en prachtige foto’s van Simone van den Berg en styling verzorgd door Alexandra Schijf.

 

Ik ga dit boek zeker vaak gebruiken in onze vleesloze maand januari.

 

Joke Boon, Bonen!


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden