Kookboek The Lemon Kitchen

Kookboek The Lemon Kitchen

De titel van het kookboek The Lemon Kitchen van Jadis Schreuder verraad al haar liefde voor de citroen. In dit kookboek staat haar favoriete smaakmaker de citroen centraal. En niet zomaar een citroen, maar de biologische citroen uit Sicilië. Die zijn het lekkerst volgens haar. Deze citroen is fris en minder zuur dan de meeste citroenen over de hele wereld. Zij heeft dit zelfs uitgezocht in de chemie lab van de HAS waar zij haar studie heeft gevolgd.

 

Kookboek The Lemon Kitchen

 

Jadis

 

Als kind was Jadis al gek op lekker eten en citroenen. Deze kleine dame wist al jong wat ze wilde eten en dat waren geen kindermenuutjes. Door liefde voor eten en alles wat daarmee te maken heeft, volgde zij een studie op de Hotelschool. Maar dit was niet genoeg. Om meer te kunnen leren over eten, drinken en zelfs de wetenschap achter koken, ging Jadis ook nog naar de HAS Hogeschool. Daar studeerde zij af met haar eigen bedrijf The Lemon Kitchen.
Nu wist zij wat haar missie was: thuiskoks inspireren met haar recepten en het koken met citroen!

 

Citroen in de hoofdrol

 

We krijgen in het boek een masterclass over citroenen. Welke citroenen zijn er, waar vind je de beste biologische citroenen, waarvoor gebruik je de citroenen en welk keukentools voor de citroenen zijn handig. Praktische tips waar je wat aan hebt.
Bij welke ingrediënten gaan citroenen goed samen vind je ook in het boek. En dat zijn er verrassend veel kan ik je verklappen. Citroenen zijn niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens super gezond. Redenen genoeg om ze vaker te gebruiken in de keuken.

Met citroenrasp of sap geef je een gerecht een extra lekkere smaak, het zorgt voor garing van bijvoorbeeld vis (ceviche), maakt vlees malser en voorkomt het verkleuren van avocado’s en fruit.

 

Recepten

 

In het boek staan vooral recepten die haar zijn bijgebleven sinds ze die ooit eens gegeten heeft. De recepten zijn gerangschikt op het seizoen. We beginnen met de Lente. En man oh man wat begint dat al goed. De zalmceviche die van de foto afspat, wil ik heel graag eens proberen. Dan volgen heerlijke taartjes, zeevruchten en natuurlijk een lekkere jam en marmelade van citroen.

 

We gaan in de zomer zelf gezouten citroenen en Limoncello maken. Jadis blijft in het seizoen met de producten die ze gebruikt. Dus ook hier komen weer schaaldieren die in het seizoen zijn, een lekkere groene gazpacho en een heerlijke zomerse borrelplank.

 

Bij de herfst krijgt de pompoen een ereplaats met drie heerlijke recepten en daarnaast nog veel meer lekkere herfstgroente recepten.

 

Winter heeft lekkere winterse en ook feestelijke gerechten. Een stevige uiensoep, een uitnodigende winter borrelplank en als afsluiter een Tiramisu uiteraard met citroen en de zelfgemaakte Limoncello.

 

Ter afsluiting nog recepten voor seizoen weckpot recepten waarin citroen natuurlijk ook een hoofdrol speelt.

 

En ik mag het recept van die heerlijke zalmceviche met jullie delen:

 

Kookboek The Lemon Kitchen

 

Zalmceviche met passievrucht en citroen

 

Vis laten garen in citroensap: ceviche is geweldig om te maken! Door het zuur van de citroen stollen de eiwitten in de vis, een magisch proces; ik vond het als kind al fascinerend (en lekker). Zalm is een perfecte vis voor een ceviche. De passievrucht en de citroen samen geven het gerecht een onvergetelijke kick.

Voorgerecht
Voor 4 personen
Bereidingstijd ca. 20 minuten

500 g verse zalm zonder huid
2 passievruchten
1 el extra vergine olijfolie
1 biologische citroen (sap, zeste en citroenkrulletjes)
1 el extra vergine olijfolie
verse cress, zoals tuinkers
snuf zeezout en peper

Benodigdheden:
zesteur
handpers

Snijd de zalm in mooie dunne plakjes en leg deze op een schaal.
Maak de marinade van het vruchtvlees van de passievrucht (inclusief de pitjes), olijfolie, 1 el citroensap en zout en peper.
Proef de dressing en breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper.
Schenk de marinade over de zalmplakjes en strooi er verse cressblaadjes overheen.
Gebruik de zesteur om nog wat citroenkrulletjes over de zalmceviche te verdelen. Serveer direct.

Serveertip
Lekker met zelfgemaakte crostini! Snijd wat stokbrood in dunne plakken, smeer deze in met wat olijfolie en zet ze 5-7 minuten in de oven op 200 °C (grillstand).

 

De prachtige foto’s, styling en illustraties in het boek heeft Jadis zelf verzorgd.

 

Kookboek The Lemon Kitchen

Jadis Schreuder


2 reacties
Jadis – The Lemon Kitchen

mei 1, 2020 @ 5:54 pm

Dankjewel voor je lieve en enthousiaste review!

Hanneke de Jonge

mei 2, 2020 @ 7:51 am

Graag gedaan Jadis, het is een mooi boek. Heb je goed gedaan! Met culinaire groet, Hanneke

Plaats een reactie

Copyright 2016 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden