Maxima Deluxe Cutter

Maxima Deluxe Cutter Keukenmachine Review

Maxima Deluxe Cutter

Maxima Kitchen Equipment benaderde mij een poosje geleden met de vraag of ik hun professionele Deluxe Cutter Keukenmachine wilde uitproberen. Nu probeer ik wel vaker keukenmachines uit, dus ik vond het leuk om dit weer eens te doen. Ik probeer bijna alles wel uit, want je weet maar nooit wat je tegenkomt dat écht het neusje van de zalm of een geweldige oplossing blijkt te zijn. Ik sta dus zeker open voor het doen van dit soort reviews!

Als fervente foodblogger maak ik veelvuldig gebruik van verschillende keukenmachines. Alles om het koken en bakken zo leuk mogelijk te maken! En hoewel er niks gaat boven het ultieme koksgereedschap – schone handen! – is een keukenmachine een ideaal verlengstuk van jezelf om heel veel verschillende keukenklusjes snel te klaren. 

De Maxima Deluxe Cutter is een keukenmachine van een heel andere orde. Het is een professioneel apparaat en het formaat en gewicht zijn er dan ook naar. Ik ontving de 6 liter versie en deze weegt maar liefst 19 kilo! De afwerking is zeer strak en minimalistisch. Je kunt zien dat dit een keukenmachine is die veel en intensief gebruikt kan worden. De behuizing is volledig van RVS gemaakt en ook de kuip is volledig van RVS. Voordeel hiervan is tweeledig: ten eerste kun je dit heel goed schoonmaken en ten tweede neemt RVS geen geurtjes of kleuren over van datgene dat je wilt hakken of mengen. 

Wat kun je doen met de Maxima Deluxe Cutter?

De Deluxe Cutter heeft een stevig mes in S-vorm dat in zeer korte tijd wel raad weet met het fijn hakken en malen van o.a. vlees en vis (maak je eigen gehakt!), groenten en fruit (zelf roerbakgroenten maken is nu écht sneller dan kopen in de winkel), noten (maak je eigen pindakaas) of harde kaas. De snelle en krachtige motor stelt je in staat om veel verschillende sauzen, kruidenmixen, vullingen en zelfs sondevoeding of babyvoeding te maken. 

Voordeel van deze keukenmachine ten opzichte van een reguliere keukenmachine is dat deze machine écht heel krachtig is. Afhankelijk van de snelheid die je selecteert, is het hakken en malen binnen no-time gedaan en is ook daadwerkelijk alles gehakt of gemalen. In een ‘gewone’ keukenmachine blijft er vaak nog wat achter en moet je regelmatig de kom even schoon schrapen zodat de messen dat ook weer oppikken. In de Maxima Deluxe Cutter hoeft dat slechts een enkele keer. 

Hoe gebruik je de Maxima Deluxe Cutter?

Het is even wennen, zo’n professionele keukenmachine. In een gewone keukenmachine doe je alles in de kom, zet je hem aan op de laagste stand en voer je daarna de snelheid op als dat nodig is. De Maxima Deluxe Cutter heeft echter 2 knoppen: 1 voor de snelheid en een tweede om hem aan te zetten. Ook bevestig je het deksel met een hendel die je over de deksel positioneert. De kom en het deksel moeten beiden goed vast zitten, anders gaat de machine niet aan. Dit is een belangrijke veiligheidseigenschap. 

Wat ik lastig vond, was het bepalen van de juiste snelheid voor datgene dat ik wilde hakken en malen. De eerste paar keren was ik te voorzichtig en duurde het vrij lang voordat de machine het vlees goed fijn gehakt had. De draaiknop geeft alleen maar ‘high’ en ‘low’ aan, dus je moet een beetje gokken welke snelheid het beste is. Verder is de machine eenvoudig te bedienen, dus het is een kwestie van even opletten wat er gebeurt en de snelheid daarop aanpassen. In principe zorgt de professionele kwaliteit van de Deluxe Cutter er voor dat veel hak- en maalwerk snel gedaan is, dus als het voor je gevoel wat lang duurt, kun je de snelheid gerust opvoeren. 

Wanneer je bijvoorbeeld pesto maakt, zit er in het deksel een opening waardoor je olie, water, yoghurt of andere ingrediënten tijdens het malen kan gieten. Ook hierin is het ontwerp en gebruik zeer rechttoe rechtaan: dop weghalen, olie in de kom laten lopen, dop er weer op doen. Simpel. 

Voordelen van de Maxima Deluxe Cutter

Ten opzichte van reguliere keukenmachines zijn er direct al een paar grote voordelen die in het oog springen:

  • Deze machine is een stuk zwaarder, hierdoor staat hij zeer stabiel op het werkblad ook tijdens het malen. De vier rubberen pootjes versterken dit effect nog meer. Geen zorgen dus over ‘wandelende’ keukenmachines. 
  • De kom is heerlijk ruim. Maxima Equipment adviseert om de kom voor de helft te vullen, maar hierdoor heb je evengoed nog een capaciteit van 3 liter tot je beschikking. 
  • Het gebruik en ontwerp zijn verfrissend eenvoudig. Geen tierlantijnen die je alleen maar schoon moet maken en die op den duur kapot kan gaan. Een paar enkele knoppen voor het gebruik en een hendel om de kom vast te zetten nadat hij vastgeklikt is. 
  • Nagenoeg de hele keukenmachine is van RVS gemaakt. Ik noemde het al eerder, maar ik vind het erg prettig dat ik mijn keukenspullen goed schoon kan maken en deze keukenmachine kun je zelfs hygiënisch schoonmaken als je dat zou willen! De kom, het deksel en het mes kunnen gewoon in de vaatwasser.
  • De machine is verrassend stil! Zo’n bakbeest van een keukenmachine, maar hij is totaal niet luidruchtig. 
  • Hij is echt perfect voor de professionele keuken of voor de hobbyist die bijvoorbeeld op grotere schaal sauzen of zelfgemaakte worst produceert. Deze keukenmachine maakt dan licht werk van veel hak- en maalwerk!

Nadelen van de Maxima Deluxe Cutter

  • Hij is zwaar. Ja, dat is een voordeel wanneer hij eenmaal staat, maar om hem te verplaatsen heb je wel wat kracht nodig. Ook is hij best groot (H44 x B56,5 x D36,5 cm) dus je moet er wel plek voor hebben om hem na gebruik op te kunnen ruimen als je aanrecht niet groot is. 
  • Het is duidelijk een professionele keukenmachine. Deze hakt en maalt alleen – en dat doet hij uitstekend! – maar als je deeg wilt maken of eiwit wilt opkloppen, zul je een andere keukenmachine moeten gebruiken. Ben je kleinbehuisd, dan is dat niet heel handig, zie mijn laatste opmerking in de alinea hierboven. 

Conclusie

Al met al is dit een krachtpatser van een keukenmachine! Ik heb hem met heel veel plezier gebruikt en als zelfverklaarde keukenprinses is dit een machine die mij veel werk uit handen neemt. En dat is ook meteen mijn conclusie na het reviewen van deze machine. Hij is perfect voor de horeca of de serieuze hobby-kok. Wanneer je af en toe een pesto of wat babyvoeding wilt maken, is hij veel te groot. Maar eerlijk is eerlijk, Maxima Equipment richt zich dan ook niet op de thuiskok met deze machine. En de professionele kwaliteit was werkelijk een droom om mee te werken! Een aanrader dus voor iedereen die tamelijk serieus bezig is in de keuken! 


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden