Onderweg naar Ameland

Onderweg naar Ameland

We zijn onderweg naar Ameland, maar verblijven eerst nog even in Friesland. We beginnen in het kleine vestigingsstadje Sloten. Sloten ligt langs de waterweg van Sneek naar de Zuiderzee is een knusse trekpleister en het een mekka voor de watersporters. De binnenstad met zijn prachtige oude huizen en vestingwerken heeft een charme die je nergens anders vindt.

 

Sloten

Onderweg naar Ameland

Als we het stadje binnenlopen zien we een van de 11 fonteinen van de 11 Friese steden. 11fountains is een project wat is bedacht toen Leeuwarden in 2018 de culturele hoofdstad van Europa was. De fonteinen zijn door 11 kunstenaars uit 11 verschillende landen ontworpen.

 

De 11fountains Sloten heet Kievit en het is een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze heeft een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein. Leuk om te zien.

 

Lunch

Onderweg naar Ameland

Nadat we door dit pittoreske stadje geslenterd hebben, stelt Auke voor om te gaan lunchen bij Restaurant De Zeven Wouden. Hij had daar namelijk pas gedineerd en was helemaal enthousiast over dit restaurant.

Onderweg naar Ameland

Het pand van Restaurant De Zeven Wouden, heeft een hele rijke historie. Rond 1695 opent herberg De Zeven Wouden haar deuren. De herberg heeft altijd de naam “De Zeven Wouden” gehad, behoudens de varianten zoals “Zevenwouden” of “Sevenwolden”. Van binnen ziet het er gezellig uit, maar het is prachtig weer dus gaan wij op het grote terras zitten.

 

De menukaart blijkt dat hier gekookte wordt in de sfeer van Louisiana. Op de menukaart staan diverse soepen, plates, belegde broodjes, hotdogs die ze samen met de lokale slager ontwikkeld hebben en heerlijke warme broodjes zoals bijvoorbeeld een Po Bo met pulled chicken, een Big Willem met gepekelde varkensprocureur en een hamburger op een Friese bol.

Onderweg naar Ameland Onderweg naar Ameland

De eigenaar Boudewijn ontvangt ons hartelijk en vraagt wat wij willen drinken. Nou onze vakantie is begonnen, dus doe maar een lekker glaasje Prosecco. En of die lekker is!
Wij vragen Boudewijn wat hij ons kan aanbevelen en hij stelt de huisgemaakte hamburger voor gemaakt van biologisch gehakt van de Jersey runderen, grazend op natuureiland ‘de Gouden Boaiem’ tussen Woudsend en Heeg, geserveerd met lekkere frieten, ijsbergsla, tomaat, jalapeño en pikante saus. Het Friese broodje hebben ze weer samen met de lokale bakker ontwikkeld.

Onderweg naar Ameland

Ik ga voor de gerookte zalmsalade met croutons, mieriksworteldressing en dille.
Erbij drinken we een lekker glas witte wijn.
Nou toen Auke een hap nam van zijn hamburger, had ik al spijt dat ik deze niet besteld had. Hij was namelijk ontzettend lekker!
En of dat al niet genoeg is voor de lunch, bestelt Auke ook nog een coupe met ijs en aardbeien na. We blijven nog even lekker zitten in het zonnetje, voordat we het stadje verder gaan verkennen.

 

Onderweg naar Ameland Onderweg naar Ameland

Onderweg naar Ameland

 

Ben je onderweg door Friesland, per auto, fiets of met de boot, maak dan een tussenstop in dit leuke stadje.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden