Smokey Goodness Lowlands BBQ

Smokey Goodness Lowlands BBQ

Jord Althuizen gaat lokaal in zijn Smokey Goodness Lowlands BBQ boek. Het dikste BBQ boek wat hij tot nu toe geschreven heeft! Vlammen in onze eigen lage landen noemt hij het. Hij neemt ons mee op zijn vurige ontdekkingsreis naar de lokale klassiekers van Nederlandse en Belgische bodem. Deze keer gaat Jord naar de bron waar de beste lokale producten uit de grond, stal of water vandaan komen.

 

Jord Althuizen

 

Jord Althuizen is de oprichter, eigenaar en pitmaster van het authentieke BBQ-cateringbedrijf Smokey Goodness. In 2010 startte hij met zijn succesvolle missie om ons land kennis te laten maken met een betere vorm van barbecueën op echt vuur. Dit heeft geresulteerd in het BBQ-restaurant Black Smoke in Rotterdam en Antwerpen en The Rough Kitchen in Amsterdam. Alsmede de Smokey Goodness Burgers & Bites in de Foodhallen in Den Haag.
Daarnaast werden meerdere van zijn Smokey Goodness-boeken uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar en zijn er inmiddels meer dan 330.000(!) exemplaren verkocht.

 

Het boek Smokey Goodness Lowlands BBQ bevat de volgende hoofdstukken:

 

Firestarter

 

Na al zijn BBQ avonturen in Amerika, Argentinië, Zuid-Afrika, Finland en Australië vond Jord het tijd om zijn laarzen aan te trekken en inspiratie te halen uit de producten van de Lage Landen. Wij hebben prachtige lokale producten, waarvoor we wel eens meer respect mogen hebben. Vlees, vis, groenten en zuivel geproduceerd met veel liefde. Ouderwetse Hollandse kost in een nieuw BBQ-jasje gestoken!

 

Vurig Vertier

 

In vurige vertier helpt Jord jou bij het uitzoeken van BBQ goodies en gadgets. Er is tegenwoordig zoveel te koop op dit gebied. Welke barbecue is geschikt voor jou en welke tools heb je daarbij nodig?
De verschillende technieken komen aan bod en Jord raadt iedereen aan om te blijven experimenteren.

In burnables komen alle soorten brandstof voorbij, welke soorten houtskolen en briketten zijn er en waarvoor gebruik je ze.
Picking proteins is ook een belangrijk onderdeel van een goede barbecue. Voor een goede vleesbeleving is het belangrijk dat je het juiste stuk vlees vindt. En wat is het verschil tussen grainfed en grassfed?

Jord staat ook stil bij het consumeren van vlees, wat een behoorlijke ecologische belasting is. Ga liever voor wat minder vaak vlees eten, maar als je het dan eet, kies voor een goed en verantwoord stuk vlees en het liefst lokaal.

 

Smokey’s Snackbar

 

We gaan frituren, maar niet op de BBQ. Jord waarschuwt ons hiervoor, ga nooit frituren op de barbecue, dit is levensgevaarlijk! Maar we kunnen onze geliefde snacks wel een BBQ-smaak meegeven.
Allereerst gaan we lekkere snackbarsauzen maken die we gebruiken bij de snacks.
En die snacks beginnen met Fiery vlammetjes gemaakt van op de barbecue gegaard vlees, zoals bijvoorbeeld pulled beef. Of wat dacht je van Frietjes met zoervleisj bereid in een smoker, Kaassoufflés gemaakt van gerookte kaas of een zelfgemaakte XXL-berenklauw? Stuk voor stuk snacks waar jij jouw tanden in wilt zetten.

Smokey Goodness Lowlands BBQ

 

Competition Q

 

Daar waar de barbecuewedstrijden in de USA mega zijn, werd hier tien jaar geleden maar weinig aan dit soort wedstrijden gedaan. Maar in 2011 kwam daar verandering in toen Harry Havinga op het geweldige idee kwam om een paar Amerikaanse BBQ instructeurs naar Nederland te halen om ons alles te leren over de Amerikaanse wedstrijden. Wat klein begon is inmiddels uitgegroeid tot geweldige Amerikaanse BBQ-wedstrijden op ons continent.

 

Luscious Lowlands

 

Let’s go local is de nieuwe trend. Vooral in deze tijd zijn we ons meer bewust dat we lokaler moeten gaan eten. Waarom producten uit verweggistan halen, als Nederland de mooiste en lekkerste groenten, vlees en vis heeft? Dit is zoveel duurzamer. We gaan met Jord op ontdekkingstocht in eigen land en dat doen we met o.a. een Hollands borrelplateau. Daarop een bietenmosterd, gerookte ossenworst, hoofdkaas en grillworst. Loopt het water al in jouw mond?
Balkenbrij, Billetjes in het gras (ass in the grass), Hazenpeper, Great balls of fire gehaktballen, Paling in het groen, Yankee style witlof (die wil ik echt proberen), Jonnie’s snoekbaars, mosselen, oesters en garnalen kan je o.a. vinden in dit hoofdstuk.

Smokey Goodness Lowlands BBQ

 

Get the Good Stuff

 

In dit hoofdstuk vind je adressen van de betere BBQ-restaurants in Nederland en België.
De BBQ loving butchers, zowel de slagers, boerenwinkels als de online BBQ-vleesspecialisten (goed te weten dat mijn online slager Beef & Steak door ook bij zit).
En als laatste de BBQ-shops waar jij als vuurverslaafde kunt winkelen.

 

Better BBQ Buffet

 

De Nederlandse BBQ klassiekers van weleer heeft Jord naar een next level getrokken. Huzarensalade op z’n Smokey’s, Speklappen done right, kipsateetje is Kip op stok geworden, de worstjes worden een Smokey sausage fest en de spareribs, burgers en biefstuk met kruidenboter worden smokey’s good.

Smokey Goodness Lowlands BBQ

 

Smokey’s Adventures

 

Jord heeft zich niet laten ontmoedigen door de lockdown. Geen cateringopdrachten of festivals meer, tijd om nieuwe rokerige initiatieven te creëren. Zo werd de webshop omgetoverd tot een BBQ-walhalla, waar de boeken, kruiden, sauzen en andere smokey goodness te koop is. Ook op TV steekt Jord de boel in de hens in het programma BBQSTREET (24 Kitchen).

 

BBQ Masterpieces

 

Dit hoofdstuk bevat grote meesterwerken een hele Prime rib gestoken in een varkensbuik, een hele Lamsbout gemarineerd en gerookt of bijvoorbeeld een hele Zalm gerookt in hooi. Dit is het echte en betere werk!

 

Sugar & Smoke

 

En ten slotte gaan we op de zoete toer. Eeuwenlang genieten wij in ons land van heel veel zoetigheid en Jord heeft een paar klassiekers in BBQ style gemaakt. Een Dutch baby met gerookte advocaat, Luikse wafels met geflambeerd aardbeien, Friese suikerbrood wentelteefjes (turning bitches) met pig candy, Dutch apple pie of Zeeuwse bolussen op een stok. En nog meer van deze zoete klassiekers vind je in dit geweldige boek.

Smokey Goodness Lowlands BBQ

 

Fotograaf

 

Hulde aan fotograaf Remko Kraaijveld die de te gekke foto’s van dit boek heeft gemaakt.
Samen met Jord hebben ze de bekende Nederlandse en Vlaamse schilderijen onder handen genomen en er smokey plaatjes van gemaakt.

 

Nou zoals je al kunt lezen ben ik fan van dit boek. Voor elke beginnende of gevorderder bbq-er zou dit een mooie aanvulling zijn van jouw barbecue boekenkast.

 

Smokey Goodness Lowlands BBQ | Jord Althuizen | 9789021577852 | € 29,99


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden