Start je eigen horeca onderneming, waar begin je?

Start je eigen horeca onderneming, waar begin je?

Wil jij graag je eigen restaurant of café beginnen? Veel mensen hebben die droom. Het klinkt als een leuk idee, maar er komt enorm veel bij kijken. Deze tips kunnen je helpen met het starten van een horeca bedrijf. Start je eigen horeca onderneming, waar begin je? Lees dan even verder!

 

Start je eigen horeca onderneming, waar begin je?

Welke spullen moet je hebben?

Dat hangt af van wat voor soort eten je serveert en op welke manier je het serveert. Een restaurant dat een volledige service biedt, heeft bijvoorbeeld andere dingen nodig dan een hamburgertent. Maar er zijn ook veel apparaten die beide soorten restaurants nodig hebben. Een aantal dingen die je zeker nodig hebt, is een oven en een horeca vaatwasser. Daarnaast ook servies en personeel uiteraard, anders kun je je horecazaak niet runnen.

Bestemmingsplan

Voordat je een huur- of koopcontract tekent, is het verstandig om bij de gemeente na te vragen of jouw horecabedrijf past binnen het bestemmingsplan. Als de locatie niet voldoet aan het bestemmingsplan, maar je wilt toch een bedrijf starten op die plek, dan kun je onderzoeken of het mogelijk is om het bestemmingsplan te wijzigen of een vergunning aan te vragen om af te wijken van de regels voor ruimtelijke ordening.

Vergunningen aanvragen

Als je plannen hebt om te bouwen of te renoveren, moet je meestal een vergunning aanvragen bij de gemeente. Deze vergunning heet een omgevingsvergunning voor bouwen. Soms heb je ook een vergunning nodig als je wilt slopen of als je werkzaamheden wilt doen die invloed hebben op beschermde monumenten. Het is belangrijk om niet alleen te denken aan het begin van je bedrijf, maar ook aan je plannen voor de toekomst. Het is slim om nu al informatie in te winnen bij de gemeente over wat er mogelijk is op deze locatie, zodat je kunt beoordelen of dit het juiste pand is voor jouw horecabedrijf.

Drankvergunning

Als je in je horecabedrijf alcohol wilt verkopen en serveren, moet je toestemming krijgen van de gemeente. Dit noemen we een drank- en horecavergunning. Voordat je deze vergunning krijgt, moeten zowel het gebouw waarin je bedrijf gevestigd is als het personeel aan bepaalde regels voldoen. In de wet staat dat je de wettelijke leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol en tabak moet respecteren. Bovendien is het verplicht om in je bedrijf of organisatie een sticker te hebben die aangeeft dat er alcohol wordt verkocht.

Diploma

Je hoeft geen speciale opleiding te volgen om je eigen restaurant te starten. Maar het is wel slim om ervaring op te doen in de horeca of keuken. Dat kan bijvoorbeeld door een horeca-opleiding te volgen of in een restaurant te werken. Daar leer je de basis van het runnen van een restaurant en het klaarmaken en serveren van eten. Het is ook handig om contacten te leggen met leveranciers en andere mensen in de horeca. Als je geen ervaring hebt, kun je een mentor zoeken of een cursus volgen om je voor te bereiden op het starten van je eigen restaurant. Succes!


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden