The Dutchess

The Duchess Rum en Whisky

De bijzondere rums van The Duchess. In de wereld van de spirits is rum lang een ondergeschoven kindje geweest. Zeker, de grote brands en de Bacardi-cola kennen we allemaal, maar los daarvan weten we eigenlijk bitter weinig over rum. En dat is zonde. Zeker nu kwaliteitsrum zo maar eens the next big thing zou kunnen zijn!

 

Wist je dat…

 

Rum op verschillende manieren wordt gedronken. Met een paar druppels water om de smaak te verzachten, met een klontje ijs of een schijfje limoen, als basis voor een cocktail, of 100% puur. De hoeveelheid rum die je per glas schenkt, wordt net als in de whiskywereld, een dram genoemd. Grappig genoeg verschilt de hoeveelheid van één dram per land. Zo schenken ze in Engeland 25 ml, in Frankrijk 30 ml en in Nederland 35 ml per dram.

 

The Duchess Rum en Whisky

 

De in Nederland gevestigde, onafhankelijke, bottelaar The Duchess brengt eens in de zoveel tijd een  nieuwe release op de markt. Dat kan zowel een rum, maar ook een whisky zijn. The Duchess selecteert daarvoor alleen de allerbeste vaten vanuit de hele wereld en bottelt deze vervolgens op cask strength. Dat wil zeggen dat er bij het bottelen geen water wordt toegevoegd om het alcoholpercentage te verlagen. Ook wordt er niet aangekleurd of aangezoet, handelingen die bijvoorbeeld bij de productie van commerciëlere rum gebruikelijk zijn. De exclusieve uitgaves van The Duchess rums zijn stuk voor stuk rums die jarenlang op vat gerijpt hebben. Wanneer het vat eenmaal in Nederland is aangekomen, wordt elke fles liefdevol afgevuld, gekurkt en gewaxt door de botellaars. Dat moet allemaal handmatig gebeuren, een precisiewerkje. Omdat er uit één cask slechts 250 tot maximaal 320 flessen kunnen worden gehaald, zijn deze single cask rums bijzonder exclusief en gewild. De flessen van The Duchess zijn herkenbaar aan hun fleurige etiketten die ontworpen zijn door de Nederlandse kunstenaar Hans Dillesse.

 

Een bijzondere vermelding verdienen de Caroni bottelingen van The Duchess. Caroni is een legendarische, gesloten distilleerderij in Trinidad die actief is geweest van 1918 tot 2002. Na de sluiting bleef er een flinke voorraad vaten achter. De kwaliteit van deze jarenlang gerijpte vaten bleek zo exceptioneel hoog dat bottelaars van over de hele wereld zich verheugden om een vat aan te schaffen. Hoewel het haast onmogelijk leek iets van de gewilde drank te bemachtigen, beschikte The Duchess over de juiste contacten om enkele vaten aan te kunnen kopen om onder eigen label uit te brengen.

 

Nieuwste release: Australische rum

 

De laatste uitgave van The Duchess is zeker ook het vermelden waard. Deze Beenleigh Artisan Distillery 13 years old komt namelijk uit de oudste distilleerderij van Australië! Een absolute aanrader voor rumliefhebbers die eens iets heel bijzonders willen proberen.

 

Waar is The Duchess te koop?

 

Net als alle andere aspecten is ook bij het kiezen van de verkooppunten gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Verwacht niet bij een willekeurige slijterij binnen te lopen en daar een fles rum of whisky van The Duchess te zien staan. Er zijn slechts een paar verkooppunten wereldwijd waar deze special editions te koop zijn. In Nederland zijn de The Duchess rum en The Duchess Whisky te koop via Best of Wines. Houdt ook de Facebook pagina in de gaten als je op de hoogte gehouden wilt worden.

 


Plaats een reactie

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden