Tulpenlunch Food as ART

Tulpenlunch Food as ART

Elk jaar vanaf half april tot begin mei is er een Tulpenroute door onze prachtige Flevopolder. Nu hebben de gemeenten Zeewolde, Dronten en Lelystad de krachten gebundeld en nog mooiere en meer uitgebreide tulpenroutes uitgestippeld. Manlief die de Tulpenroute Flevoland mede vertegenwoordigt uit Zeewolde, was de initiatiefnemer van deze Tulpenlunch Food as ART. Het culinaire openingsevenement voor de Flevoland Tulpenroute 2018.

 

Hij kwam hiertoe toen hij op social media een gerecht van Patrick Goijaerts (chef-kok Hermitage Amsterdam) in de vorm van een tulp voorbij zag komen. Zo ontstond het idee om een lunch te organiseren met de tulp in de hoofdrol. Leuke uitdaging voor de chef-koks om hier hun fantasie op los te laten. En daarin zijn ze geslaagd!

 

Verfijnde gerechten, prachtige kleuren en smaakvolle tulpenbollen. Tulpenbollen? Ja tulpenbollen. Daar waar de tulpenbol een noodzakelijk kwaad was in de tweede wereldoorlog, zaten we nu – temidden in de tulpenvelden – ervan te genieten.
Short Golf Swifterbant was zo vriendelijk om de locatie voor dit culinaire gebeuren ter beschikking te stellen.

Tulpenlunch Food as ART Tulpenlunch Food as ART Tulpenlunch Food as ART Tulpenlunch Food as ART

De genodigde bestonden o.a. uit gedeputeerden van de provincie, de burgemeester van Dronten, wethouders van de drie gemeenten, sponsoren, voorzitter van Flevofood, tulpenboer, Duitse foodbloggers en het voltallig bestuur van Flevoland Tulpenroute. De middag werd mogelijk gemaakt door Countus, Rabobank Flevoland en de gemeentes Dronten, Lelystad en Zeewolde.
Een schilderes was aanwezig om tijdens het event een schilderij met tulpen te maken. Een andere kunstenares had vilten tulpen corsages gemaakt voor het bestuur en de tulpenboeketten werden ook gesponsord door een lokale bloemist.

Tulpenlunch Food as ART

Nadat we de tafels gedekt hadden en manlief ongeveer een uur bezig geweest was om de servetten in de vorm van een tulp te vouwen, kon het spektakel los gaan.
Bij binnenkomst werden de gasten verwelkomd met een glas rosé bubbels van Wijngoed Wilgenhorst uit Zeewolde. Tulpen en producten uit de Flevopolder, stonden centraal in dit bijzondere evenement.

 

Tulpenlunch Food as ART

 

Patrick Goijaerts (chef-kok Hermitage Amsterdam), Roderik Goores (chef-kok Tafel 14 Almere) en Gerhard Flantua (chef-kok van Flantua Lelystad Airport) verrasten de ruim zestig genodigden met gerechten van Flevolandse bodem op culinair topniveau, waarbij de tulp natuurlijk de hoofdrol speelde.

Tulpenlunch Food as ART Tulpenlunch Food as ART Tulpenlunch Food as ART

Vooraf genoten wij van een amuse van Bonbon met witte chocolade en eendenlever met een mango coating en leuk geserveerd op een blikje.

Tulpenlunch Food as ART

Het voorgerecht van chef Patrick was een Gouden tulp van rode kool mousse, geserveerd met een moestuin salade. Het gerecht bestond o.a. uit zoet/zure rode kool, met een frisse moestuinsalade van komkommer, pompoen, viooltjes, venkel, bramen, witlof & Oost Indisch Cress. Patrick werd voor dit gerecht geïnspireerd door het schilderij Flora van Rembrandt van Rijn uit 1634 (Hermitage).

Tulpenlunch Food as ART Tulpenlunch Food as ART

Het hoofdgerecht van chef Roderik was een Rouleaux van zacht gegaarde polderhoen (uit Lelystad ) met daarin een farce met truffel. Dit gerecht werd geserveerd met krokante kippenhuid, crunch van amandel en gepofte quinoa, saus van gefermenteerde tulpenbol, kruidenolie, saus van gerookte ossenstaart, een flan van boerengeitenkaas en structuren van frisse biologische groenten.

Tulpenlunch Food as ART

Chef Gerhard serveerde ons IJs van peren van een Lelystadse boer met saffraan uit Zeewolde(!) en in karamel met VOC kruiden sous-vide bereide biologische Tulpenbollen uit de polder. Hoe verzin je het!

Tulpenlunch Food as ART

Bij ieder gerecht werd een korte introductie door de desbetreffende chef-kok gegeven, waarna we konden genieten van deze bijzondere smaken. Het was leuk om te zien hoe deze drie chefs samenwerkten en ons hun creatieve culinaire kunsten lieten proeven.

Tulpenlunch Food as ART

Erbij werd een Viognier van Domaine de Castelnau geschonken. Een verrassend frisse en sappige Viognier, mooi vol en aromatisch, van Gavi Dronten. Een perfecte metgezel voor zowel het voor- als hoofdgerecht.

Tulpenlunch Food as ART Tulpenlunch Food as ART

Bij de koffie na deze voortreffelijke lunch, werden nog bonbons en koekjes – natuurlijk in de vorm van een tulp – geserveerd. Ook bereid door de chefs.

 

De eerste editie van de ‘Food as ART’ was een groot succes en is zeker voor herhaling vatbaar. Ik ben super trots op mijn man Auke Hempenius die dit georganiseerd heeft. Het heeft veel kopzorgen gekost, maar het resultaat mocht er zijn.  Iedereen ging, nadat ze nog een houten tulp meekregen, voldaan naar huis.

Tulpenlunch Food as ART

Op zaterdag 14 april a.s. uur is de officiële opening van Tulpenroute Flevoland bij Bed & Breakfast De Kandelaar te Biddinghuizen. Hier wordt o.a. een tulpenmarkt met regionale producten georganiseerd.
Van 14 april tot en met 5 mei kan je autorijdend, fietsend en/of wandelend genieten van aantrekkelijke routes langs de tulpenvelden in de buitengebieden van Dronten, Zeewolde en Lelystad.

 

Meer informatie over de Tulpenroutes vind je hier.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden