Wat is collageen en wat doet het voor je?

Wat is collageen en wat doet het voor je

Na een hevig ziekbed en 3 (!) antibioticakuren waren mijn darmen en was mijn lichaam aardig ontregelt. Hoe fijn was het dat ik een zak Collageen Hydrolysaat van Ergomax mocht ontvangen om uit te proberen. Dit kwam op het juiste moment.

 

Deze collageen is een gehydrolyseerde collageen wat inhoudt dat het nog verder verwerkt is dan de gewone collageen. Het bestaat uit pure eiwitten waardoor het heel snel in je lichaam wordt opgenomen. De naam collageen komt trouwens van het Griekse kolla, hetgeen lijm betekent.

Wat is collageen en wat doet het voor je?

Collageen is een lichaamseigen vezelachtig eiwit en een belangrijk bestanddeel van ons bindweefsel. Het versterkt onze bindweefsels waardoor deze elastisch zijn. Eénderde van alle eiwitten in ons lichaam bestaat uit collageen. Kraakbeen, botten, pezen, huid en tanden bestaan grotendeels uit collageen. En collageen zorgt voor ondersteuning van je organen.
Het is een lijmvormend eiwit dat opgebouwd is uit aminozuren die voor het vervoer en de opslag van voedingsstoffen zorgen. Collageen wordt op een natuurlijke manier door je lichaam aangemaakt, maar deze productie neemt na je 25ste af en raken de collageenvezels onderlings steeds meer met elkaar verknoopt (bindweefselverkleving). Dit merk je door stijve(re) gewrichten, je bent minder flexibel. Rimpels op je huid zijn ook het gevolg van minder collageen aanmaak.

 

Iedere zes maanden wordt al het collageen in een gezond lichaam geheel vernieuwd. Voor het goed functioneren van je lichaam is het belangrijk dat je goede voedingsstoffen binnenkrijgt, je in beweging blijft, je lichaam op de juiste manier belast en vooral ook dat je voldoende water drinkt.

Hoe neem je het tot je?

Collageen is als supplement verkrijgbaar in pil- en poedervorm en wordt steeds populairder.
Natuurlijk kan je bouillon trekken van botten om zodoende collageen naar binnen te krijgen, maar gemak dient de mens en deze poeder is eenvoudig in te nemen.
Twee eetlepels per dag is voldoende om je voeding aan te vullen met pure eiwitten. Het is neutraal van smaak en goed oplosbaar. Je kunt het in je water, koffie, thee of smoothie in de blender mengen. Het geeft je smoothie of yoghurt een fijne romigheid.

 

Collageen ondersteunt het lichaamseigen collageennetwerk en is goed voor je botten, gewrichten en kraakbeen. Het geeft je huid, haar en nagels een boost.
Maar wat voor mij vooral op dit moment het belangrijkste is dat het de darmwand herstelt. Ik denk dat mijn darmen door alle antibiotica een aardige klap gekregen hebben.
Al na een paar dagen gebruik, waren mijn darmen rustig en was ik niet meer aan de diarree. Ik voel ook dat mijn gewrichten wat soepeler worden, de pijn die ik in mijn knie had is bijna verdwenen. Ik gebruik het nog te kort om te zeggen dat mijn huid, haar en nagels er baat bij hebben, maar dat zou een mooie bijkomstigheid zijn. Ik heb al van dat fijne haar en na alle medicijnen is het totaal futloos geworden.

Voor wie is het nuttig?

Eigenlijk heeft Iedereen baat bij extra inname van collageen, maar het is vooral goed voor sporters, als je herstellende bent van een ziekte, vrouwen die zwanger zijn en ouderen.
Het is zo goed voor je lichaam, dat het alles heeft om de nieuwe ‘superfood’ te worden.

 

Omdat Ergomax alleen de beste en meest gezonde collageen wil aanbieden, hebben zij niet gekozen voor bio-industrieproducten of rundergelatine van biologische oorsprong. Maar hebben zij gekozen voor kabeljauw, er is namelijk niets meer natuurlijk dan collageen van wildgevangen kabeljauw. Deze is uiteraard duurzaam van oorsprong en puur verwerkt.

 

Voor meer informatie:

https://www.ergomax.nl/gelatine-collageen-hydrolysaat-wildgevangen-kabeljauw-400-gram


9 reacties
Helien

februari 20, 2017 @ 8:43 pm

Het klinkt goed is dit ook goed voor mensen met Colitis ulcerose (gronis darmziekte )?
En waar kan ik dit bestellen?
Bedankt voor de tip

Hanneke de Jonge

februari 21, 2017 @ 9:42 am

Beste Helien, ik heb zelf een PDS en gebruik het zonder problemen. Waar je het bestellen kunt staat onder in de blog. Als je twijfelt of je het gebruiken kunt, kan je het beste even contact opnemen met de leverancier.

Arjanne

februari 24, 2017 @ 9:53 am

Is het dierlijk?

Hanneke de Jonge

februari 24, 2017 @ 12:49 pm

Beste Arjanne, zoals je in de blog kunt lezen is het van kabeljauw gemaakt, dus dierlijk ja.

Mirjam

maart 2, 2018 @ 6:46 pm

Ik ben benieuwd of je het nog steeds gebruikt en wat je verdere ervaringen zijn?

Hanneke de Jonge

maart 4, 2018 @ 12:00 pm

Hoi Mirjam, ik was ermee gestopt maar kreeg toen weer heel veel last van mijn gewrichten. Ben nu net weer begonnen met de collageen en het gaat al een stuk beter.

Diana Marquez

november 15, 2018 @ 2:14 pm

Op aanraden van de fysio, ben ik Collageen tabletten gaan gebruiken. Binnen een paar dagen werden de spierkrampen erge spierpijnen en vanmorgen werd ik wakker met vreselijke pijnen in mijn v oeten en tenen.Ik lees nu dat Collageen dierlijke stoffen bevat en ik ben al 40 jaar vegetarier. Ik begrijp nu waar de ergere pijnen vandaan komen.

Hanneke de Jonge

november 15, 2018 @ 2:18 pm

Oei dat is niet handig als je vegetarier bent. Vraag je huisarts of die pijnen daar wel vandaan komen, wil je? Sterkte ermee en groetjes, Hanneke

Plaats een reactie

Copyright 2016 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden