Welke smaken passen bij welke koffie?

Welke smaken passen bij welke koffie?

Een zalig kopje koffie. Voor sommigen is het een rustmoment, een gevoel van nostalgie, voor anderen een echte culinaire belevenis. Wil jij ook graag je koffiebeleving naar een hoger niveau tillen en je smaakpapillen trainen om een echte koffie connaisseur te worden? We nemen je door de verschillen in koffie en hoe je zelf het palet aan smaken ontdekt. Welke smaken passen bij welke koffie?

 

Heb je een goede neus?

 

Er zijn genoeg wijncursussen en bijna iedereen weet ondertussen wel hoe je wijn moet proeven. Of je het nu snapt of niet, de meesten zijn het er mee eens dat je een palet aan smaken en kleuren hebt en dat je die kan ontdekken. Wel hoog tijd om hetzelfde voor koffie te doen. In specialisatiezaken kan je aan ‘cuppen’ doen waarbij je alle aroma’s ontdekt, maar de basis kan je ook al bij je thuis ontdekken. De eerste vraag is: heb je een goede neus? Verschillende geuren die je kan ontdekken zijn chocolade, kruiden, bloemen en fris of zoet fruit. Deze vier categorieën zijn vaak al genoeg om je geur te prikkelen.

Zoet of zuur?

 

Een tweede belangrijke factor is de ‘zuurtegraad’ van koffiebonen. Vaak hebben Arabica koffiebonen een hoge ‘aciditeit’ of een aangename zure smaak. Deze hoge aciditeit zorgt ervoor dat koffie fris, helder en fruitig proeft. Arabica bonen vind je in allerlei combinaties, maar ook als 100% bij segafredo. Belangrijk is hier om een fijn evenwicht te proeven van zoet en zuur, waarbij je geen azijn, maar ook geen suiker proeft. Echt klaar om voor meer te gaan? Probeer dan eens het ‘taster’s flavor wheel’ waar je heel gedetailleerd je smaak leert beschrijven. Een ander aspect is ‘body’. Hier wordt het soms een beetje abstract want is ‘volheid’ eigenlijk? Dit hangt vooral samen met de volle structuur van de koffie, maar ook met de verscheidenheid van smaken. Proef je maar één duidelijke smaak of heb je verschillende toetsen? Dan weet je weer iets meer over de ‘body’ van koffie.

Welke smaken passen bij welke koffie?

Klaar voor een belevenis?

 

Het gaat ook niet enkel om de geur of de smaak, maar zoals bij elke proeverij is waaruit je het drinkt ook erg belangrijk. Kies daarom voor een dik en gepast kopje omdat dit de smaak behoudt. Ten slotte is ook de ‘look’ van je koffie erg belangrijk. Een schuimlaagje krijg je door koffiepads of capsules te gebruiken door de hoge druk van de koffiemachine. Dit is moeilijker te realiseren met filterkoffie apparaten. Ook de kleur en juiste verhouding melk, zijn aspecten die je koffie net dat tikkeltje beter doen smaken!

Welke smaken passen bij welke koffie?


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden