Wanneer mensen willen afvallen, zie je vaak dat ze in een jojo-patroon eindigen: ze vallen wel af, maar ze komen ook net zo snel weer aan.

Afvallen om weer aan te komen: zo stop je het jojo-patroon

Heel veel mensen proberen af te vallen. Dat is ook niet zo verbazingwekkend als je naar de getallen van de Nederlandse bevolking kijkt: slechts 53 procent van de vrouwen en 47 procent van de mannen hebben geen overgewicht. Wanneer mensen willen afvallen, zie je vaak dat ze in een jojo-patroon eindigen: ze vallen wel af, maar ze komen ook net zo snel weer aan. Misschien herken je jezelf wel in dit patroon en ben je op zoek naar een manier om dit te voorkomen. In dit artikel lees je meer over het jojo-effect en de duurzame oplossing voor dit probleem.

 

Hoe ontstaat het jojo-effect?

Veel mensen kampen met gewichtstoename. Dit is iets wat door veel mensen als erg negatief wordt ervaren. Daarom willen ze graag een strenger dieet gaan volgen. Na een onderzoekje op het internet komt men erachter dat je afvalt door meer calorieën te verbranden dan te consumeren. En dat is vaak waar het fout gaat: mensen reduceren hun calorieën naar bijvoorbeeld 900 per dag. Dit is heel weinig. Als je dit dieet aanhoudt, ben je aan het crashen. Een crashdieet is totaal niet duurzaam: de kilo’s die je zo snel verliest zitten er net zo rap weer aan. Daarnaast verlies je geen vet, maar spiermassa.

 

Duurzaam afvallen

Wanneer je het jojo-effect wil voorkomen, zit er niks anders op dan duurzaam afvallen. Dit wil zeggen dat je een nieuwe levensstijl creëert die het afvallen haalbaar en zelfs leuk maakt. Het is ten eerste erg belangrijk dat je gezonde voeding consumeert. Daarnaast is het van zaak dat je minder calorieën eet dan dat je verbruikt. Wanneer je een halve kilo per week wil afvallen, moet je dagelijkse calorie-inname 500 calorieën minder zijn dan dat je verbruikt. Ook moet je onthouden dat je jezelf niet alles moet gaan verbieden. Wanneer je jezelf teveel gaat verbieden, wordt het heel moeilijk om je aan je nieuwe dieet te houden. Als jij bijvoorbeeld soms een aantal bierglazen wilt is dit helemaal goed, zolang je dit maar gebalanceerd doet.

 

Ga zelf koken en bakken

Een struggle die veel mensen hebben bij het afvallen is dat ze voor hun gevoel niks lekkers meer mogen eten. Hoewel dit niet waar is, snappen we waar dit gevoel vandaan komt. Je moet immers keuzes maken als het aankomt op ongezond eten. Soms is iets ongezonds eten of drinken helemaal niet erg, maar wanneer je dit té vaak doet loop je het risico om weer terug te vallen in je oude patronen. Juist daarom is het goed om zelf de pannen uit de kast te trekken. Er zijn namelijk zoveel lekkere dingen die je wél mag, alleen die producten liggen niet altijd kant-en-klaar in de winkel. Op Instagram, Google en Pinterest alleen al zijn er talloze recepten te vinden met verminderde calorieën. Vaak kun je zelfs de gezondere versies van je favoriete junkfood terugvinden!


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden