Bevroren of vers vlees kopen?

Bevroren of vers vlees kopen?

Je kunt online vers vlees en diepgevroren vlees bestellen. Ik bestel mijn vlees altijd online bij Beef&Steak en die leveren het keurig diepgevroren en goed verpakt bij mij thuis. Dit vlees doe ik dan gelijk in mijn groter vrieskast en kan ik weer even vooruit. Koop jij wel eens vlees bij een online slager? En is dit dan vers vlees of niet? Nu is de vraag natuurlijk, kan je beter bevroren of vers vlees kopen?

 

Bevroren of vers vlees kopen?

 

Het voordeel van bevroren vlees is dat je het gelijk in de diepvries kunt leggen. Koop je vers vlees, dan is dit maar beperkt houdbaar in de koelkast. Vooral als je veel vlees bestelt, kan je dit niet allemaal in korte tijd gaan eten. Dan moet je het zelf invriezen en daar gaat het vaak mis. Als vlees langzaam ingevroren wordt op te hoge temperaturen, vormen de vleessappen kristallen. Hierdoor verliest het vlees zijn kwaliteit.

 

Koop je bevroren vlees dat is dit door koude temperaturen en verbeterde invriestechnieken zo snel ingevroren dat er (bijna) geen kristalvorming plaats vindt. Het vlees behoudt ook alle mineralen en vitaminen. En wordt het dan ook nog in een vriestas en met koelelementen vervoerd, dan blijft het vlees goed bevroren. Hierdoor is diepvries vlees is net zo goed als vers!

Bevroren of vers vlees kopen?

Vaak is vlees wat als vers verkocht wordt in de supermarkten, al eens bevroren geweest. Ook daarom kan je beter bevroren vlees kopen.

 

Hoe lang bewaren in de vriezer

 

Goed ingevroren vlees kan je een hele tijd bewaren (tussen de 4 en 12 maanden) in de vriezer. Het hangt natuurlijk wel af van de kwaliteit van jouw vriezer en of deze vaak open en dicht gaat. De ideale temperatuur voor vlees in de vriezer is -18˚C of lager.
Hoe groter stuk vlees, hoe langer het goed blijft in de vriezer. Steaks, hele kippen, braadstukken zoals nek, schouder, buik, etc. kunnen wel tot een jaar goed blijven. Voor bewerkt vlees zoals worsten, gehakt, hamburgers, etc. geldt een kortere tijd tot ongeveer twee maanden.

Bevroren of vers vlees kopen?

Het is moeilijk om erachter te komen of het vlees te lang in de vriezer heeft gelegen. Soms zie je wel aan het vlees dat het niet meer goed is, maar aan de geur kan je het niet bepalen.
Als je het vlees bij een online slager bestelt, dan zit op elk stuk vlees een etiket met de invriesdatum en de ten minste houdbaar tot datum erop. Dit is natuurlijk superhandig en hoef je nooit te gokken tot wanneer het vlees nog goed is.

 

Vlees ontdooien

 

Het is heel belangrijk om vlees langzaam te ontdooien. Doe dit in de koelkast en vooral niet op het aanrecht. Als je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien, kunnen er mogelijk bacteriën ontstaan. Hoe langzamer je het vlees ontdooit, hoe beter het is. Neem de tijd om het te laten ontdooien, hoe groter het stuk vlees, hoe langer het nodig zal hebben. De kleinere stukken kan je een dag van tevoren uit de vriezer in de koelkast leggen om te ontdooien. Grote stukken vlees, een hele kip of kalkoen heeft wel 2 dagen nodig om te ontdooien.

Bevroren of vers vlees kopen?

Leg het vlees in de originele verpakking op een schaal of bord voorzien van twee lagen keukenpapier onderin de koelkast.
Door het vlees geleidelijk te laten ontdooien blijft het vlees lekker sappig en krijgen de bacteriën geen kans.

Ik ben er geen voorstander van om vlees te ontdooien in de magnetron of in (warm) water. Maar ja soms vergeet je het vlees uit de diepvries te halen en dan is dit een noodoplossing.
Heeft jouw magnetron een ontdooifunctie, gebruik die dan.

Bevroren of vers vlees kopen?

Kan je bevroren vlees bakken?

 

Je kunt bevroren vlees bakken, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit van het vlees. Daarnaast heeft het een hele lange bereidingstijd nodig. Het is ongezond om dit te doen, maar het probleem is dat de buitenkant bruin is terwijl het van binnen nog rauw kan zijn. Bij vlees wat heel lang moet sudderen, kan het geen kwaad als het vlees nog deels bevroren is.

Maar het is niet aan te bevelen.

 

Bevroren of vers vlees kopen?

 

Ik ben heel benieuwd of jullie online vlees bestellen.

 


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden