De beste manier om af te vallen: bestaat dat eigenlijk wel?

De beste manier om af te vallen: bestaat dat eigenlijk wel?

Waar overgewicht vroeger nog een unicum is, zien we dat dit in westerse landen inmiddels eerder regel dan uitzondering is. Het aantal mensen met obesitas neemt hard toe. Zelfs jonge kinderen die een veel te hoog gewicht hebben. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheidszorg. Hoe meer gewicht mensen met zich mee dragen, hoe groter de kans op ziekte is. Merk jij dat er de afgelopen jaren ook ongemerkt wel wat kilootjes bij zijn gekomen? En wil je deze nu echt definitief kwijtraken? Dan ben je vast op zoek naar de beste manier om af te vallen. Liever zien we natuurlijk snel resultaat. Maar de beste manier om af te vallen: bestaat dat eigenlijk wel?

 

Hoe kies je een passend dieet?

 

De verschillende diëten vliegen je om de oren. Van het zogenaamde keto dieet waarbij extreem weinig koolhydraten worden gegeten tot zelfs het 500-calorieën-per-dag-dieet. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel verschillende diëten er zijn. Allemaal hebben ze hetzelfde doel: zoveel mogelijk gewicht verliezen. Dus hoe kies je dan een passend dieet voor jou?

 

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je enkel af kunt vallen door minder te eten dan je energiebehoefte. Het is dus eigenlijk niet meer dan een simpel rekensommetje. Als je weet hoeveel calorieën je dagelijks mag eten om op gewicht te blijven, kun je ook berekenen hoe je hieronder moet blijven om juist gewicht te verliezen. Als je dagelijks vijfhonderd calorieën minder eet dan je dagelijkse energiebehoefte, zou je in theorie ongeveer een halve kilo vet per week moeten verliezen.

 

Het maakt dus eigenlijk niet uit hoe je het doet, als je er maar voor zorgt dat je calorie-inname lager ligt dan je totale energiebehoefte. Dat is de enige manier om af te vallen. De diëten waarbij je bepaalde voedingsproducten niet mag eten, zijn vooral ontwikkeld om je een leidraad te geven en te helpen het dieet vol te houden. Door te minderen met koolhydraten en juist hoger in vet en eiwitten te gaan zitten, zorg je bijvoorbeeld voor een langer verzadigd gevoel en ervaar je minder honger tijdens het diëten.

Vermijd een crashdieet

 

Ze bestaan echt: diëten waarbij je slechts 500 tot 800 calorieën per dag mag eten. Besef goed dat de dagelijkse energiebehoefte van een peuter nog hoger ligt dan dat. Als je je lichaam zo weinig energie gunt, heeft dit grote gevolgen voor de gezondheid. Natuurlijk zal je op de korte termijn afvallen, maar je kunt dit nooit langdurig volhouden. Bovendien zal je ongetwijfeld honger krijgen en neemt daardoor de kans op snoepen toe. Het komt geregeld voor dat mensen die een crashdieet volgen eerst goede resultaten boeken en na enkele weken de ene na de andere vreetbui krijgen. Vervolgens zijn ze weer op hun oude gewicht of wegen ze zelfs zwaarder. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd. Laat die crashdiëten dus zeker links liggen.

 

Het is veel beter om er iets langer over te doen en het gewicht echt langdurig kwijt te raken. Dit betekent een aanpassing in de levensstijl. Het is geen dieet, maar een andere manier van eten en leven. Alleen dan kun je het volhouden om af te vallen en straks netjes op gewicht te blijven.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden