Genieten van een goede Barolo wijn

Genieten van een goede Barolo wijn

Het is koud buiten, maar binnen brand de haard. En wat is er nu lekkerder dan een goed glas wijn bij het knapperende vuur. En dan heb ik het over een echt goed glas wijn. Deze Italiaanse topper moet je eens geprobeerd hebben. Het is genieten van een goede Barolo wijn op een winterse avond.

 

Barolo

 

Barolo wijnen staan bekend als de beste Italiaanse wijnen. De Koning onder de Italiaanse wijnen wordt deze wijn vaak genoemd. En niet voor niets, het is een verbluffend goede wijn. Deze wijn komt uit het noordwesten van Italië, uit de regio Piëmonte. De wijn is vernoemd naar het stadje Barolo. Het gebied is heuvelachtig met hoogtes van 300 tot 450 meter.

 

De Barolo wijn wordt gemaakt van de Nebbiolo druif. Deze delicate druif wordt als beste wijndruif beschouwd. De druif groeit langzaam en wordt daarom ook laat geplukt (eind oktober/begin november), als de herfst al is ingetreden.

 

DOCG keurmerk

 

De Barolo wijnen met een DOCG keurmerk voldoen aan de volgende eisen:
– de wijn is gemaakt van 100% Nebbiolo druiven
– deze wijn komt van de wijngaarden in het Barolo DOCG gebied
– wijn wordt geproduceerd en gebotteld in dit gebied
– pas 38 maanden na de oogst en een houtrijping van 18 maanden mag de wijn op de markt komen
– de Barolo Riserva moet een minimale houtrijping van 18 maanden hebben gehad en deze mag pas na 62 maanden na de oogst op de markt komen
– maximale productie per hectare is 8.000 kilo druiven
Gedurende dit hele proces worden de wijnboeren gecontroleerd door het Consortium.

 

Waarom is de Barolo zo duur?

 

Omdat de vraag naar deze wijn zo groot is en het maken van de Barolo gelimiteerd is, ontstaat er druk tussen vraag en aanbod. Mede omdat deze kwaliteitswijn veel werk vereist, drijft dit de prijs omhoog.
Nu zijn er wel goedkopere Barolo’s te koop. Deze wijnen hebben waarschijnlijk een veel kortere rijping gehad of het zijn geen echte Barolo’s.

 

De verschillende Barolo wijnen

 

Barolo wijnen worden dus alleen maar van de Nebbiolo druif gemaakt, maar het kan zijn dat de wijn van druiven van verschillende wijngaarden gemaakt worden. Dit is een blend.
De Barolo Cru wijn is een wijn gemaakt van de beste druiven die slechts van één wijngaard komen. Hiermee heb je dus een unieke kwaliteitswijn te pakken.
En daarom kunnen de verschillen in Barolo wijnen erg groot zijn. Vooral omdat de bodemsamenstelling en ligging van de wijngaarden een grote rol spelen.
Staat er bijvoorbeeld Bricco op de fles, dan weet je dat dit wijnstokken zijn gelegen op de top van een heuvel. Deze leveren de beste kwaliteit.
Hoe de wijn gemaakt wordt, geeft natuurlijk ook een smaakverschil.
De wijn gerijpt in oude eiken vaten heeft langer nodig om op dronk te komen.
De moderne Barolo’s rijpen in barriques, hierdoor zijn ze eerder op dronk en hebben ze minder ‘hout’ smaak.

 

Uit welk gebied de beste Barolo’s komen is moeilijk te zeggen. Smaken verschillen. Maar als je van een elegante wijn houdt, dan is de Barolo uit het gebied La Morra iets voor jou. Als je van volle krachtige wijnen houdt, ga dan voor de Barolo uit Serralunga.

 

Barolo wijnen zijn echte bewaarwijnen. Je kunt ze minimaal 10-15 jaar bewaren tot zelfs 30 jaar. De wijn is pas na 6-8 jaar na de oogst op dronk, afhankelijk van het oogstjaar en hoe de wijn gemaakt is.
Als een wijnjaar niet voldoet aan alle eisen, dan wordt besloten er geen Barolo van te maken.

Barolo DOCG – 2013 – Tenuta Rocca – Monforte d’Alba

Genieten van een goede Barolo wijn

 

Deze Barolo DOCG – Tenuta Rocca – Monforte d’Alba van 2013 heeft 4 van de 5 sterren, dit was dus een goed jaar. Het is een volle droge rode wijn met een krachtige geur van kersen, kruiden en leer. Robuust en warm met zachte tannines en een lang aanhoudende afdronk.
De wijn is gemaakt van de Nebbiolo druif van twee verschillende wijngaarden op de zuidwestelijke hellingen van de Bussia heuvel. De druiven worden met de hand geplukt vanaf midden oktober. Na het oogsten worden de druiven zacht geperst en worden ze 25 dagen vergist in grote stalen vaten. De verdere rijping van minimaal 36 maanden geschiedt in grote eikenhouten vaten. Hierna wordt de wijn ongefilterd gebotteld, waar ze minimaal 12 maanden in de kelders blijven liggen.

 

Wat eten we bij deze Barolo?

 

Omdat de Barolo een complexe zware wijn is, kan die het beste gedronken worden bij wild, een braadstuk of steak. De wijn is ook heerlijk bij een kaasplank met rijpe kazen. Deze wijn doet het tevens goed bij recepten waarin truffel verwerkt is zoals een pasta of risotto.
Wij hebben de wijn gedronken bij deze Duivenborst met zwarte knoflookjus. Het was een match made in heaven.

Genieten van een goede Barolo wijn

 

Genieten van een goede Barolo wijn

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de Barolo wijnen? Kijk dan op de site van Villa Fattoria, hier vind je de beste selectie Barolo wijnen.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden