Het Bourgondische Bitterballenboek

Het Bourgondische Bitterballenboek

Net toen ik bitterballen aan het maken was van Ilona van Worstenbroodenwijn voor de swiepswapswoep receptenswap van Mandy van Mandyandmore, werd ik benaderd door Ilona met de vraag of ik Het Bourgondische Bitterballenboek van haar wilde ontvangen. Toeval bestaat niet, en ja dit wilde ik graag ontvangen want na het maken van haar chorizo bitterballen was ik al heel enthousiast geworden.

 

Ilona de Wit

 

Ilona uit Tilburg noemt zichzelf een echte en fulltime Bourgondiër. Daarnaast is ze natuurlijk De Bitterballenkoningin van Nederland. De naam van haar blog verwijst natuurlijk naar haar Brabantse roots en de wijn slaat op haar droom om ooit eens zelf wijn te gaan produceren. Ze kookt het liefst uit haar eigen moestuin, ze is gek op bitterballen (duh), kaasjes, kookboeken, hardlopen, yoga en op wereldreizen. Haar favoriete moment van de dag is borreltijd met een biertje of wijntje en natuurlijk zelfgemaakte bitterballetjes. Die zelfgemaakte bitterballen zijn een uit de hand gelopen hobby geworden en hebben nu geresulteerd in het bitterballenboek.

Het Bourgondische Bitterballenboek

Het Bourgondische Bitterballenboek

 

Ik ben gek op kookboeken en heb dan ook een hele verzameling. En een kookboek ontvangen van iemand die je al heel lang volgt op social media is natuurlijk extra leuk. Het knappe van Ilona is dat ze dit boek helemaal in eigen beheer heeft uitgegeven. Dat klinkt makkelijker dan het is en als ze alles van tevoren had geweten, was dit boek er misschien wel helemaal niet gekomen, zegt ze zelf. Maar ik ben blij dat het er wel is…..een ode aan de Nederlandse borrelhap bij uitstek. Een boek voor iedereen die gek is op bitterballen!

 

De basis

 

Het boek begint met de basis, maar allereerst krijg je tips en tricks hoe je het boek het beste gebruiken kunt. Van dubbel paneren, het gebruik van de juiste pan voor de salpicon, de ingrediënten en het afwegen. De salpicon is trouwens de ragout oftewel de vulling van een bitterbal. En de basis daarvan is bouillon, dit hoeft geen zelf getrokken bouillon te zijn volgens Ilona. Behalve dan natuurlijk bij de rundvlees bitterballen.

Het Bourgondische Bitterballenboek

 

De bitterballen

 

De bitterballen zijn verdeeld in Vlees, Gevogelte, Vis en Vegetarisch.
Natuurlijk begint het boek met de basis bitterbal van rundvlees. Een klassieker gemaakt van zelfgetrokken runderbouillon. En dan volgt de Chorizo-paprika bitterbal. Deze heerlijke ballen heb ik gemaakt en ik kan jullie verklappen dat dit ware smaakbommetjes zijn. Het recept van deze bitterbal vind je hier.
Verder vind je o.a. nog Buikspek, Asperge met ham, Pulled Pork en Hertenstoof bitterballen in dit hoofdstuk.

Het Bourgondische Bitterballenboek

Gevogelte: Wat dacht je bijvoorbeeld van Kipsaté, Confit de Canard, Thaise rode curry kip bitterballen? Dat klinkt goed toch!

 

Vis: Hier vind je twee verschillende Garnalen bitterballen, eentje met Mosselen en nog meer heerlijke bitterballen waarin vis verwerkt is. En die Tuna melt bitterbal ga ik zeker nog proberen.

Het Bourgondische Bitterballenboek

Vegetarisch: Wat goed dat Ilona aan iedereen denkt, zo ook aan de vegetariërs. De ene bitterbal klinkt nog lekkerder dan de andere. Een Italiaanse bitterbal met burrata, Oesterzwammen, Gerookte rode biet en nog veel meer heerlijke vega ballen.

 

Dan volgen nog meer tips zoals het maken van bitterballen voor de airfryer, het maken van glutenvrije bitterballen en het maken van vegan bitterballen.

 

En natuurlijk mogen de dipsauzen niet vergeten worden. Ilona geeft ons tips welke sausjes het beste bij welke ballen passen. En daarbij krijgen we ook nog recepten van die sauzen en dips.

Het Bourgondische Bitterballenboek

En wat leuk is, dat Ilona wijnbloggers, sommeliers, bartenders en bierkenners geraadpleegd heeft welke drankjes je het beste kunt drinken bij bitterballen. Goede tips worden gegeven over welke wijn of bier goed samengaat met bepaalde bitterballen. Vooral handig als je een bitterballen feestje wilt gaan geven.

 

Ik moet zeggen dat ik blij verrast ben door dit boek. Een uniek boek geheel gewijd aan de bitterbal. De recepten zijn heel goed en duidelijk geschreven, het boek bevat heel veel handige tips en de verschillende smaken van de bitterballen zijn uniek. Met dit boek kan jij ook de lekkerste bitterballen uit jouw keuken toveren. Waarschuwing vooraf: Als je deze bitterballen geproefd hebt, wil je nooit meer andere bitterballen.
Ben jij gek op bitterballen, dan moet je dit boek beslist kopen!

 

Het Bourgondische Bitterballenboek

Door Ilona de Wit

 

De mooie foto’s van de bitterballen zijn gemaakt door de leuke foody Debbie Bodewes van @hetingredient.nl


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden