Markt of supermarkt: Waar is fruit goedkoper?

Markt of supermarkt: Waar is fruit goedkoper?

Op zoek naar lekker en goedkoop fruit? Lees in dit artikel waar je fruit goedkoop kunt kopen. Mensen die al langer naar de markt gaan, denken het antwoord op deze vraag vaak te weten. Maar voor wie alle boodschappen in de supermarkt koopt, is er een goedkope plek voor groente, fruit en meer te ontdekken. Markt of supermarkt: Waar is fruit goedkoper? Op deze vraag gaat dit artikel antwoord geven. Want hoewel het antwoord voor sommige mensen duidelijk lijkt, is dat zeker niet altijd zo.

Markt of supermarkt: Waar is fruit goedkoper?

Op basis van eigen onderzoek, valt te concluderen dat fruit op de markt kopen vaak goedkoper is. De uitzondering hierop is dat supermarkt aanbiedingen soms goedkoper zijn.
Als je aardbeien in de aanbieding koopt, kun je bij de supermarkt vanaf ongeveer 2,50 euro per 400 gr. terecht. Buiten de aanbieding om zit de prijs van aardbeien in de supermarkt op het momenten van schrijven op € 3,69 per bakje van 400 gram. Op de markt is dit goedkoper, maar let op: niet alle kwaliteit is hetzelfde! Overigens hebben mensen het idee dat het bij aanbiedingen altijd om seizoensproducten gaat, toch is dit niet het geval, zeker in de supermarkt niet. Er zijn perssinaasappelen in de aanbieding van over de hele wereld. De sinaasappels uit Spanje worden in de wintermaanden geoogst over een periode van zo’n 6 maanden. Andere landen van herkomst hebben een ander oogstseizoen.

 

Markt of supermarkt fruit vergelijken: vergelijk geen appels met peren

 

Als je je gaat verdiepen in de prijzen voor fruit op de markt en in supermarkten, dan kom je veel interessante informatie tegen. Allereerst vind je al snel bovengenoemde prijzen. Maar hoewel iedere aardbei rood is, zijn ze niet zo makkelijk te vergelijken. Als je vakblad AGF raadpleegt, zie je dat de herkomst van aardbeien een grote rol speelt in de prijs. Egyptische aardbeien zitten op de inkoopprijs op € 3,74 per kilo, terwijl de Duitse aardbei tussen de € 3,50 en € 16,- per kilo zit. Dit prijsverschil is groot. Ook aardbeien uit China verschillen in prijs, de prijs zit hier tussen de € 1,67 en € 2,92 per 600 gram. Het verschil zit hem ook in het per ras en varieert door het aanbod ervan. In een halve maand konden de aardbeiprijzen in China met zo’n 30% veranderen.
Factoren die van invloed zijn op de prijs

 

Na het lezen van die prijzen denk je bij jezelf: enkele euro’s per kilo? In de supermarkt betaal je tegen de 10 euro per kilo aardbeien! Dit komt deels door transport, marges, btw en verpakking. Ook de tussenhandel moet verdienen op het fruit. En dan hebben we het nog niet gehad over de oogst, want ook deze kan mislukken of juist overmatig veel fruit opleveren. Verder worden er door overheden landbouwsubsidies gegeven of juist handelsbelemmeringen opgeworpen. Al deze factoren komen tot uiting in de prijs van het fruit.
Waarom is fruit op de markt goedkoper?

Markt of supermarkt: Waar is fruit goedkoper?

 

We kunnen constateren dat de markt een goedkope plek is om fruit te kopen. Dit komt doordat de marktkoopman in de regel:

• minder transport heeft;
• voor veel fruit geen verpakkingen hoeft in te kopen;
• minder kosten heeft aan pand of personeel;
• geen landelijk prijsbeleid hoeft te voeren;
• in de regel flexibeler is in inkopen dan een supermarkt.
De prijzen van de markt zijn hiermee van minder factoren afhankelijk en kunnen beter schommelen.

 

Duurzaam en gezond: seizoensproducten uit de regio

Marktaanbiedingen gaan meestal om seizoensproducten. Denk aan asperges of aardbeien in de aanbieding. Toch is, zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, het seizoen minder afgebakend dan mensen denken. Net als sinaasappels komt veel fruit toch al uit het buitenland. Zie je op de markt of in de supermarkt fruit uit Nederland? Dan heb je eigenlijk altijd met ‘het seizoen’ te maken. Je kunt dan van een goede, duurzame en lekkere aanbieding profiteren.


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden